Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Oude Amsterdamse trams in de verkoop

 

Het Amsterdams Openbaarvervoer Museum is failliet. Volgens de vrijwilligers van het museum komt dat o.a. omdat de Gemeente Amsterdam alleen subsidie wilde geven voor de Amsterdamse trams en niet voor de trams uit andere Nederlandse steden of uit België, Tsjechië en Amerika.

Verder zijn er de afgelopen jaren een aantal gedwongen verhuizingen geweest die veel geld hebben gekost. De trams moesten van de remise in de Tollensstraat naar de busgarage in Oost en van daar weer naar een loods in Amsterdam Noord. Van daaruit konden geen ritten meer gemaakt worden, waardoor een belangrijke inkomstenbron verloren ging. Het gevolg is nu dat alles geveild moet worden omdat openstaande schulden niet meer konden worden afgelost. Jammer natuurlijk, want zo’n museum is erg leuk en belangrijk voor Nederland. De trams waar het over gaat zijn gemaakt tussen 1904 en 1975.

Bij het online veilinghuis BVA Auctions in Hoevelaken zijn de tramtoestellen nu te koop. Iedereen kan per e-mail een bod  uitbrengen en de curator beslist of hij het bod accepteert. Het is dus geen gewone veiling per opbod. De belangstelling is al erg groot en volgens veiligmeester Bokma kan iedereen meebieden; particulieren, maar ook musea, stichtingen of gewoon liefhebbers die bij voorbeeld een loods hebben en er aan willen sleutelen.

Erg jammer dat deze historische trams nu aan willekeurig wie verkocht worden, of misschien zelfs wel in de oud ijzerhandel belanden omdat dat meer geld oplevert. Zulke trams horen thuis in een museum en moeten bij elkaar blijven. Inmiddels is er een petitie gestart die rond 29 juli 2010 wordt aangeboden aan de Gemeente Amsterdam in de hoop dat die ervoor zorgt dat de trams niet verkwanseld worden.

Door deze petitie zijn de oude trams gered en op Wikipedia staat in welk musea in Nederland en het buitenland de trams nu staan. 

N.B.
Dit bericht gaat NIET over de Electrische Museumtramlijn Amsterdam. De RETM/EMA viert dit jaar haar 35-jarig bestaan, en hoopt nog jaren voort te bestaan. RETM/EMA probeert, met behulp van collega-musea, zoveel mogelijk historisch erfgoed te verwerven.

BewarenBewaren

4 reacties op “Oude Amsterdamse trams in de verkoop

 1. lifecounseling2012
  10 april 2018

  Ze zijn gered, lees ik op de petition site. 😄

  Like

  • Jokezelf
   11 april 2018

   Ja, en dat met maar 833 handtekeningen!

   Like

 2. staartje
  6 augustus 2017

  Ik ben benieuwd waar de trams terecht zijn gekomen 😁

  Like

  • Jokezelf
   11 april 2018

   Ze zijn in 2010 gekocht door de Tramweg-Stichting die de trams deels stalde in het Haarlemmermeerstation, 20 gingen naar een loods in Wervershoof (of all places) en de rest werden ondergebracht museumorganisaties elders.
   Eind 2014 werden de trams ondergebracht in de Stichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer Museum.
   Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_museumtrams#Amsterdamse_trams_elders vind je een compleet overzicht van waar al die trams zijn gebleven.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 juli 2010 door in Ooit actueel en getagd als , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: