Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Katten

Ik houd niet van ze. En ik ben allergisch. Maar kom ik ergens binnen, komt er eentje kopjes geven. Ga ik zitten, springen ze naast of achter me op de leuning. Ze willen natuurlijk op schoot, maar dat laat ik niet toe. Toen ik klein was, had mijn tante een grote, langharige witte. Hij sprong tegen me op als ik aan de hand van mijn moeder binnenkwam. Ik verborg me dan achter haar en duwde de witte angstig weg. “Welnee,” riepen mijn moeder en tante om het hardst, ‘hij doet niks, hij vindt je gewoon lief, hij geeft kopjes, zie je wel?” Maar ik vond het griezelig en huilde tot hij werd opgesloten in de badkamer.

Op mijn twaalfde kwam er eentje voor mijn jongere zusjes. Ik was nu toch zeker niet bang meer? Hmz.. nee, maar eh.. liever niet. Lang verhaal kort; Patser, een klein rood exemplaar, deed zijn intree. Zo’n jonkie vond ik niet eng, maar leuk was anders. Patser groeide en ik was vaak verkouden.

 

Toen ik trouwde, wilde mijn man er een. Ik was er thuis toch ook aan gewend?

Poes, zoals we hem doopten, was een wilde. Hij schoot voortdurend heen en weer, hing in de gordijnen, racete over de meubelen, krabde aan het behang. Daardoor werd ik weer verkouden.
Na een half jaar niesen, proesten en ondragelijke jeuk aan mijn ogen, moest hij weg. Huilend, met rode neus en bloeddoorlopen ogen, bracht ik hem naar een vriendin. Ik bleef huilen en miste hem zó, dat ik er niet van kon slapen. 14 Dagen later haalde ik hem terug. Na weer een halfjaar enterde Poes grommend mijn benen. De dierenarts constateerde een onbehandelbare nierziekte. Daarom was hij zo wild geworden. Hij kreeg een spuitje. Zielig hoor. Maar mijn allergie was meteen verdwenen.

Sindsdien heb ik alleen nog goudvissen.

 

Lees hier alles over WE300 en de andere kattenbelletjes

10 reacties op “Katten

 1. Caroline [DreamLoveLife]
  21 oktober 2012

  Ik ben ook niet zo fan van huisdieren op mijn schoot. Ik vind ze leuk als ze mooi afstand van mij houden.. 😉

  Like

 2. Min
  27 augustus 2010

  Nou ben blij dat je niet meer zo allergisch bent. En op de een of andere manier willen katten altijd zitten bij iemand die dat liever niet heeft.

  Like

 3. mijn gedachten
  18 augustus 2010

  Treffend stukje.
  Ondanks de allergie ga je toch van zo,n beest houden he?

  Like

 4. Plato
  17 augustus 2010

  Prima WE Joke. Hoe een kat je in de weg kan zitten. Ik heb er twee. En ik heb al voor 200 bontjassen haren weggeveegd de afgelopen jaren. Arrogant, vraatzuchtig, harig, eigenzinnig en volstrekt onvoorspelbaar. Maar toch kan ik ze niet missen. Wat is dat toch.
  Met veel plezier gelezen. De link staat er inmiddels. 🙂

  Like

 5. ♫ Melody ♫
  17 augustus 2010

  Goed beschreven… een ‘mooie’ We in dat opzicht al zijn de ingesloten en beschreven emoties verre van mooi en fijn natuurlijk.

  Like

 6. Annie en/of Alie
  16 augustus 2010

  Ik bin ook allergies veur katten. Nou bin ik gain kattengek, dus komt die allergie goud oet, moar as joe wel van katten houdt is ’t sneu.
  Schier verhoal!
  Groetjes van Alie

  Like

 7. hanneke
  16 augustus 2010

  30 jaar geleden hadden wij ook zo’n exemplaar.
  stapelgek waren we ermee, totdat ik ineens allergies voor haar werd.
  wegdoen was geen optie, daarvoor waren we teveel aan haar gehecht.
  maar alsof ze het wist, is ze een tijdje later onder een auto gelopen.
  een rijdende auto.
  van micky was niet veel meer over en mij allergie werd minder.
  totdat er weer een kat bij me in de buurt komt, dan begint het gesnotter weer opnieuw.dus nu mijd ik ze als de pest.
  leuke WE

  Like

 8. Toaske
  15 augustus 2010

  Wat vervelend als je allergisch bent. Erg ook dat Poes zo aan zijn einde moest komen.

  Like

 9. Naam weet je wel als je even nadenkt
  15 augustus 2010

  Leuk verteld,gooed gedaan jochie Ma

  Like

 10. Alice
  14 augustus 2010

  Jammer van de allergie, daar helpt niets tegen. Verder een leuek WE-300

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 augustus 2010 door in Persoonlijk, Poëzie en proza, WE300 en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: