Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Z.O.Z. niet zó, maar zó

zozgifje

Was ooit een initiatief van Melody

~~ 1) Z-o-Z staat voor Zeuren op Zaterdag!
~~ 2) Elke zaterdag een Z-o-Z-thema voor de nieuwe week.
~~ 3) Schroom niet, leef je uit, zeur naar hartelust.
~~ 4) Sluit je ‘gezeur’ af met de door jou gewenste, uiteraard positieve, oplossing!

Mijn ZOZ van deze week (als alles tegenzit) is gebaseerd op de gemoedstoestand van een alleenwonende vriend toen hij nèt 65 was geworden.

Niet zo:

Donderdag 13 maart was weer een kutdag. Niet voor niets de 13de. En al 65 jaar: begin van het einde, waar ik steeds minder bezwaar tegen heb. Donker weer, de regen kwam met bakken omlaag, het was koud, kil en somber en ik heb de hele dag weer niemand gezien. ‘s Middags zouden twee dames van de Stadsstichting komen voor fotomateriaal en artikeltjes om een internetsite te maken, maar een van die tuthola’s werd ziek, dus belden ze op het laatste ogenblik af. Ik had geen zin om te koken voor mezelf, dus heb ik de rest van de dag in grote lamlendigheid doorgebracht, op rantsoen van een paar boterhammen met kaas, voor de almaar slechter wordende verrekijk. Ben van ellende om 8 uur in bed gekropen. En toen kon ik nog niet slapen ook. Wat een kolere dag.

Maar zo:

Donderdag 13 maart had ik een heerlijke dag. De 13de is dus juist een geluksdag. Buiten was het donker, maar groeizaam weer, want het regende pijpenstelen, waardoor het binnen juist gezellig en warm was. Gelukkig kwam niemand mij storen in die zelfgekozen intimiteit. Eindelijk hoef ik na al die jaren van werken nu eens niets meer en dat heb ik dan ook gedaan. Zelfs niet gekookt, want ik ben in zo’n topconditie dat een dagje geen warm eten me totaal niets doet. ’s Avonds lekker TV gekeken, die weliswaar op randdebielen afgestemd is, maar waar af en toe iets heel aardigs tussen zit, vooral als je niet naar Nederland kijkt. Mooie, fijne dag. Een pareltje. Pas 65 jaar, nog een heel leven voor me. Heerlijk.

5 reacties op “Z.O.Z. niet zó, maar zó

 1. Jokezelf
  12 september 2010

  Zeker hangt veel af van hoe je de wereld inkijkt. Daarom heb ik die twee manieren laten zien. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Maar hoe gek het ook klinkt; voor die tweede manier kun je bewust kiezen; die kun je jezelf aanleren. Dat is helemaal niet makkelijk als je zelf niet zo positief in het leven staat en je schiet ook weer snel terug in je oude houding, maar het is te leren. Het heet RET, Rationele Emotieve Therapie. En al kun je er geen hele grote problemen mee oplossen (geldgebrek en/of ziekte gaan er niet mee weg), soms scheelt het toch een hoop somberheid.

  Like

 2. minoesjka
  12 september 2010

  Wat leuk geschreven, zeg!
  Nou, als ik mocht kiezen, zou ik toch voor de 2e optie kiezen.Maar vaak is het maar net hoe jezelf de wereld inkijkt.

  Like

 3. Tigaas
  12 september 2010

  Prachtige z-o-z hoor, heel mooi hoe je die twee tegenstellingen tegen elkaar belicht, erg mooi en lekker positief die tweede…..

  Like

 4. ♪Melody♪
  12 september 2010

  Ha die Joke, wat een prachtige invulling heb je gegeven aan mijn thema deze keer!
  Chapeau!!!
  En ja het 1e is herkenbaar maar het 2e verreweg de favoriete keuze die je kunt maken!

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 september 2010 door in Kleine ergernissen, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: