Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Allemachtig Tachtig

Allemachtig Tachtig!!

 

Mijn moeder heeft haar leeftijd altijd zoveel mogelijk verborgen gehouden en vanaf haar negenentwintigste verjaardag bleef ze eenvoudigweg negenentwintig. Een van mijn tantes, even oud als mijn moeder, deed het ook, waardoor het niet opviel dat ze jarenlang negenentwintig waren.

Maar toen mijn zus en ik gingen puberen, was dat niet langer geloofwaardig, dus de jaren daarop liet ze haar leeftijd in het midden. Ze vertelde aan niemand hoe oud ze was, met als gevolg dat ze op haar vijftigste geconfronteerd werd met een Sara en zelf niet geloofde dat ze al zo oud was geworden. Ze vond het helemaal niet leuk dat haar collega’s nu ook haar leeftijd wisten. Die geloofden het overigens ook niet – zo jong zag ze er uit.

Dit jaar wordt ze tachtig. Ze kan en wil het niet geloven en ze viert het dus ook niet. Tachtig is voor oude mensen. En dat is ze niet. Klopt hoor; als ze zou zeggen dat ze achter in de zestig is, geloof je het onmiddellijk. Ze wil best een feestje, maar niet omdat ze tachtig wordt. Dus hebben we besloten de verjaardagen te vieren van mijn vader, mijn drie zussen en ikzelf. Wij worden die dag 83 jaar, 5 maanden en 1 dag – 58 jaar, 9 maanden en 10 dagen – 57 jaar, 5 maanden en 1 dag – 50 jaar, 1 maand en 5 dagen en 48 jaar, 2 maanden en 9 dagen.

Mijn moeder tachtig? Háár niet gezien!!! De duvel is oud. Zij niet.

 

Geschreven voor , een initiatief van Aline.

Meer WOW lezen met over verjaren? Klik hier.

9 reacties op “Allemachtig Tachtig

 1. ♪Melody♪
  27 september 2010

  Heerlijk toch? Zal vast een groot feest worden!
  Mooiiie wow!!!

  Like

 2. Gelukspoppetje
  26 september 2010

  Ondertussen ben ik zelf ook al 29
  g e w e e s t . . . .
  ik kan me herinneren dat mijn oma, zo ontzettend graag 90 jaar wilde worden.
  Ondertussen was ze al maanden 89, doof, blind, ziek, erg zwak, dun, enz.
  en voorzichtig informeerde ze bij me, wanneer zou ze nu eens 90 worden?, want dat was toch wel haar doel!
  ook werd mij gezegd: ik kan niets meer, waarom leef ik eigenlijk nog? en ook verbaasde het waarom en hoe het mogelijk was.
  Ik heb er weleens het antwoord gegeven: “je hebt een sterk hart”.
  haar antwoord: “dan ben ik daar mooi klaar mee”
  Op een gegeven moment werd ze zo zwak (maar ze wilde het niet opgeven)
  en vroeg ze: (in haar ogen zag ik dat ze niet meer kon) “ben ik al 90?”
  ja lieve oma, je bent 90!
  Nog geen dag erna overleed ze.
  Een week later had ze haar 90e verjaardag kunnen “vieren”
  Maar 89 jaren en 51 weken is voor mij ook 90, ik vind niet dat ik heb gejokt.
  ze is tenminste tevreden ingeslapen….

  Like

 3. Jokezelf
  26 september 2010

  Uiteraard. We zijn er allemaal hartstikke blij om dat we haar 80ste verjaardag kunnen vieren.

  Like

 4. Lydia
  25 september 2010

  Nou lang leve je moeder! Fijn toch dat ze nog zo fit is?

  Like

 5. Caroline
  25 september 2010

  Heel erg herkenbaar,
  Dat zei mijn oma ook toen een rollator kreeg.
  “daar ga ik niet mee lopen, want dat is voor oude mensen.”
  Zelf was ze toen 82..
  Liefs!!

  Like

 6. Noelle52
  25 september 2010

  Heel herkenbaar, mijn moeder was 88 zat op een ouderenkoor en vertelde dan dat ze bij die “oudjes’ in het bejaardenhuis ging zingen. Nu is ze 94 en woont nog steeds op zichtzelf, als het kan en mag is dat prachtig natuurlijk

  Like

 7. Aline
  24 september 2010

  Ik ben ook 29 geworden… 😛 Nee hoor geintje, maar ik voel me zelf nog wel steeds 29 (ben dinsdag 38 geworden)… dus tja, mooi toch dat ze er zo over denkt, al zou ik het maar wel vieren als ik haar was, want een hoop mensen halen deze mooie leeftijd niet…

  Like

 8. minoesjka
  24 september 2010

  Jou verhaal doet mij aan mijn vader denken. Een week voor hij overleed op 74 jarige leefdtijd, ging hij keihard in op de vraag van de dominee of hij geen zin had om naar de bejaarden soos te gaan. Wat dacht die man wel niet!! Hij was nog niet oud en bejaard :-))
  Hoop dat ik me ook tot op late leefdtijd niet oud bljf voelen!

  Like

 9. hanneke
  24 september 2010

  lang zullen jullie leven!!!
  wat zal dat een feest worden zeg.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 september 2010 door in Persoonlijk, W.O.W. en getagd als , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: