Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Burnout

Anne was al jaren alleen maar bezig geweest met volhouden. Even doorzetten, nog een tandje harder, want er moest productie gedraaid worden en de papierwinkel was er ook nog. Al die cliënten. Al die problemen, die zíj niet kon oplossen. Ze liepen met haar weg, vonden haar heel aardig en meelevend. En dat was ze natuurlijk ook. Maar niet voor zichzelf. Als Anne zichzelf op de eerste plaats had gezet, wat in feite het verstandigste was geweest, had ze nu niet thuis gezeten. Ze leek net een Chinees in het circus. Je weet wel, zo iemand die allemaal bordjes draaiend moet houden en voortdurend heen en weer rent tussen de stokken waar een schotel vanaf dreigt te vallen. Ze voelde zich een elastiek dat steeds verder uitgerekt werd. Het kostte haar ongelofelijk veel energie om haar werk te blijven doen en er kwam steeds meer bij. Ze begon cliënten door elkaar te halen, sliep slecht, werd vroeg wakker, was altijd maar moe, kon geen twee dingen meer tegelijk doen, kon niks meer onthouden, was vaak verkouden, snel boos en ging met tegenzin werken.

Ze gaf veel, kreeg weinig terug en werkte in een organisatie die voortdurend in reorganisatie was. Collega’s waar ze altijd leuk mee had gewerkt, werden overgeplaatst of vonden voor een deel ander werk. Het team begon af te brokkelen met al die part timers die op verschillende dagdelen kwamen werken. Alleen in de teamvergaderingen was iedereen aanwezig. En juist daar begon haar Waterloo. Ze kon zich niet meer concentreren op al die mensen en al die meningen. Het duizelde haar als er weer een nieuw computersysteem kwam of een nieuw formulier werd geïntroduceerd.
Nadat ze in een niet te stoppen huilbui was uitgebarsten, stuurde de bedrijfsarts haar naar huis. Hoeveel kan een mens hebben voordat hij omvalt? huilen

==================================================================================================

Geschreven voor WE300

Spelregels:

Platoswe300 Rond het einde van iedere maand vind je het nieuwe thema bij Plato!
Schrijf een stukje over het thema in exact 300 woorden, zonder het woord zelf te gebruiken! Zorg voor een zo verrassend mogelijke afsluiter.

De titel is vrij aan de schrijver. Als je klaar bent, plaats dan de link van je stukje bij Plato.
Lees de WE-300’s van anderen! En als je zelf een woord wil opgeven, mag je Plato berichten!

Je hebt een volle maand om je stukje te schrijven.

12 reacties op “Burnout

 1. Toaske
  12 oktober 2010

  Ach gossie ik word er gewoon verdrietig van. Jammer dat het mensen met hart voor hun werk af en toe zo vergaat.

  Like

 2. mijn gedachten
  11 oktober 2010

  De vergelijking met de chinees uit het circus trof me enorm.
  Het is de juiste vergelijking, ik zie het momenteel bij een nicht van me.
  Super goed geschreven zeg, je hebt de juiste woorden ervoor gekozen!

  Like

 3. Jokezelf
  8 oktober 2010

  Ja het komt steeds vaker voor dat hulpverleners afhaken vanwege de steeds groter wordende werkdruk. Vooral mensen die erg betrokken zijn bij mensen, lopen een grote kans om af te knappen. Want als je goed bezig bent voor de baas, ben je niet goed bezig voor de cliënt. En iemand die in de zorg zit, werkt daar vooral om andere mensen te helpen en niet om de baas te helpen veel geld te verdienen. Ingewikkeld probleem. Zeker met de bezuinigingen die er nog aan zitten te komen.

  Like

 4. Alie
  8 oktober 2010

  Ik heb het meegemaakt, nee niet persoonlijk, maar van een vriendin waarvan iedereen dacht hoe sterk ze is. Maar opeens was ze van een sterke vrouw veranderd in een teer, kwetsbaar meisje. Dat opent ogen, dat doet je even denken aan jezelf, hoe kwetsbaar we zijn. Ik vind het een mooie bijdrage, erg mooi geschreven hoe schreinend het onderwerp ook mag zijn.
  Groetjes van Alie

  Like

 5. Lydia
  8 oktober 2010

  Onze massaconsumptiemaatschappijn is ingesteld op productiviteit. Jammer voor degene die afhaken en dat zijn er steeds meer. Een mens telt niet meer als individu, maar alleen nog als onderdeel van de grote kudde. Misschien is het tijd voor verandering?

  Like

 6. Min
  7 oktober 2010

  Oh hoe herkenbaar. Bij mij is de diagnose burnout net niet gesteld, maar wel gezegd dat ik een goede burnout kandidaat ben.
  Pfffft.

  Like

 7. hanneke
  7 oktober 2010

  burnout: volgens mij gaat het volksziekte nummer 1 worden.

  Like

 8. minoesjka
  7 oktober 2010

  Ik denk dat dit verhaal voor bijna iedereen wel wat herkenning in zich heeft. Iedereen zal inderdaad wel eens over zijn eigen grenzen gaan, ik tenminste wel.
  Het is in mijn ogen een kunst om het evenwicht te bewaren ….. gelukkig ben ik nog nooit zo ver als Anne gegaan, want uit mijn omgeving weet ik hoe naar een burnout is.

  Like

 9. ♪Melody♪
  7 oktober 2010

  Je hebt het over ene Anne… maar het is mijn verhaal…
  na 24,5 jaar dienstverband was mijn 1e stap van de bedrijfsarts tevens de stap naar een ontslag via de rechter..
  Oef…dat roep wel ff wat emo’s op zeg!

  Like

 10. Plato
  6 oktober 2010

  Jawel, herkenbaar. Want hoe vaak hoor je dit soort verhalen niet. Je pakt de kern bij de kop, om het maar eens aanvalslustig te zeggen. Deze WE zal velen tot nadenken stemmen.
  Joke, ik moet helaas nog even wachten met de link want weblog heeft me weer geblokkeerd. Hopelijk is dat snel over, dan plaats ik die link meteen.
  Dank je wel voor je mooie bijdrage.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: