Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zomer- en Wintertijd

Volgende week gaat de wintertijd weer in. Van 30 op 31 oktober gaat de klok een uur terug.
wintertijdVroeger (vóór de invoering van de zomertijd in de jaren zeventig van de vorige eeuw) maakte ik korte nachten. Ik was zowel een ochtend- als een avondmens. Ik stond vroeg op en kon ’s avonds niet goed in slaap komen. In totaal sliep ik vaak niet meer dan vijf à zes uur per nacht. Maar ik bleef er toch redelijk vrolijk en alert bij, al vond ik slapen een van de lekkerste bezigheden die ik had en had ik graag wel eens een uurtje meer getukt dan dat mij gegund was.

Sinds de invoering van de zomertijd is dat anders. Ik ben al die jaren systematisch slaap tekort gekomen, waardoor ik tegenwoordig –gek genoeg- veel langer slaap. Op zich is dat heerlijk, maar vaak ook wel lastig. Vooral ’s avonds. Ik slaap, als het even kan, bijna het klokje rond, sta om half zeven op en lig er tegen half tien weer in. Half tien naar bed is voor een volwassene erg vroeg, maar daar heb ik lak aan. Ik heb die uren slaap hard nodig om te functioneren. Maar door die halfjaarlijkse veranderingen, is mijn bioritme volledig van slag. In de zomertijd moet ik voor mijn gevoel veel te vroeg opstaan (als het half zeven is, is het in wintertijd pas half acht), maar mag ik wel lekker op tijd er weer in (half tien is in wintertijd pas half negen). In de wintertijd is het andersom; ’s morgens mag ik blijven liggen (half zeven is dan al half acht volgens het zomersysteem), maar ik moet wel langer opblijven, want voor mijn gevoel is mijn bedtijd van half tien dan al half elf.

Ieder jaar heb ik bijna een half jaar nodig om mijn bioritme aan de zomer- of wintertijd aan te passen. Tegen dat ik gewend ben, draait het systeem weer om. Gillend gek word ik ervan, en moe en chagrijnig en mopperig. Vooral in de wintertijd gaat mijn systeem helemaal op tilt. Want als ik voor mijn gevoel langer op moet blijven (een volwassene gaat nu eenmaal niet al om half negen naar bed), raak ik over mijn directe slaap heen en lig ik soms uren te woelen en te draaien voordat ik de slaap kan vatten. Dus dan kom ik uren tekort en kan ik in de volgende ochtend mijn bed helemaal niet meer uitkomen. Kannu het nog volgen? Zomers gaat het wat beter. Dan past mijn ritme zich in een maand of vier al weer aan en heb ik nog twee maanden waarin ik mij ‘gewoon’ voel.

Dus wat mij betreft, afschaffen die rare kunstmatige tijdsinstellingen. Zomertijd aanhouden, of wintertijd. Maar dan wel consequent het hele jaar, zodat ik mijn biologische tijdklok daaraan kan aanpassen. Is er een politieke partij die daar een motie over kan indienen s.v.p.??

Geschreven voor zeuren op zaterdag, een inititatef van Melody-Music. ZOZ

Elke week geeft Melody het thema op van de volgende week. Zeur er naar hartelust over. Leef je uit, houd je niet in en je gezeur af met de door jou gewenste -positieve- oplossing.

9 reacties op “Zomer- en Wintertijd

 1. Nathalie
  5 november 2010

  We zijn nu een week verder, en omdat ik vooral ’s avonds werk breekt het me nu wel op merk ik. Vandaag dus maar een lui dagje!

  Like

 2. Plato
  31 oktober 2010

  Het is inmiddels zover. Hopelijk kun je er een beetje aan wennen. Ik heb er zelf eigenlijk geen last van. En het is nog mooi weer ook vandaag 🙂

  Like

 3. Novie
  26 oktober 2010

  ik heb er weinig last van moet ik zeggen van mij mag het eigenlijk wel zo blijven

  Like

 4. Gelukspoppetje
  24 oktober 2010

  Tja, eigenlijk hoor ik dit soort dingen niet zo vaak… Moeite hebben met de zomer of wintertijd. Tenminste ik hoor het mensen niet aan mij vertellen, dus toen ik dit las van je Joke dacht ik bij mezelf, o dat kan dus ook!
  Ik zelf merk er weinig van. De ene keer ben ik vroeg op (maar dan had ik toch het liefste blijven liggen hoor) de andere keer ga ik heel laat naar bed. Het is bij mij altijd weer anders. En de wintertijd is alleen maar onhandig omdat je dan weer een uur minder weekeinde hebt of eh is het andersom?
  (.O.’)

  Like

 5. minoesjka
  23 oktober 2010

  Nou, Joke, als ik dit zo lees heb ik eigenlijk weinig te zeuren!! Houd trouwens niet in dat ik het daarom maar niet doe hoor ;-))
  En mocht jij eerder horen dat er motie ingediend word: ik ben voor afschaffing :-))

  Like

 6. Jenke
  23 oktober 2010

  Gelukkig heb ik er weinig last van en gelukkig hoef ik niet meer zo op tijd te zijn.Afschaffen mag van mij best want welk nut het heeft ontgaat mij volkomen.

  Like

 7. Tigaas
  23 oktober 2010

  Nou mijn slaapritme is toch al aardig verstoord, dus mij maakt het op zich niet zoveel meer uit, ondanks dat ik het een dom iets vind zomer en wintertijd, maar de winter geeft natuurlijk ook meer aanleiding om langer en steeds dieper je bed in te kruipen, als het zo donker en koud is……politieke partij hebben we nog niet hiervoor, misschien ideetje voor jou?
  Fijn Weekend!!!

  Like

 8. hanneke
  23 oktober 2010

  ik kannu helemaal volgen, ben ook een slechte aanpasser en slaap het liefst klokkie rond!
  voor straks: welterusten! 😉

  Like

 9. ♪Melody♪
  23 oktober 2010

  Ik heb er (gelukkig) beduidend minder last van dan jij maar ik ken wel veel mensen die net als jij er wel zoveel hinder van ondervinden.
  Inderdaad afschaffen die hap… en dan maar 1x in de 2 jaar een schrikkeljaar ipv 1x in de 4 jaar om de tijd astrologisch bij te stellen.
  Mooie zoz, fijn dat je weer (en zo trouw) meedoet! Dankjewel!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 oktober 2010 door in Persoonlijk, Z.O.Z. en getagd als , , , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: