Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

You don’t like the truth

 

Al in januari 2009 gaf President Obama bevel om het gevangenenkamp op Guantanamo Bay binnen een jaar te sluiten. Maar nu, bijna twee jaar later, bestaat het kamp nog altijd. Ik zou er iets aan willen doen, maar ik weet niet wat.

Omar_Khadr_-_PD-Family-releasedVrijdag zag ik op tv een stukje van de Idfa documentaire (You don’t like the truth) over Omar Kadhr, een Canadese jongen van Afghaanse afkomst, die in 2002 werd gearresteerd en opgesloten op Guantanamo Bay . Nu, acht jaar later, zit hij nog steeds gevangen. Hij heeft een gevangenisstraf van 40 jaar gekregen voor het gooien van een granaat naar een Amerikaans peloton waarbij een sergeant om het leven kwam. Niet mooi natuurlijk. Granaten gooien mag niet en iemand daarmee doodgooien al helemaal niet. Dat weet een kind. Als je tenminste kind hebt mogen zijn van je vader. Wat bij dit jongetje waarschijnlijk niet het geval is geweest. Een veertienjarig kindsoldaatje dat door zijn vader vanuit Canada was meegenomen naar Afghanistan, opgroeide in een Al Qaeda trainingskamp en niet beter wist dan wat zijn vader hem had verteld. Die ongetwijfeld van de mensen met wie hij in dat gevecht was, opdracht had gekregen om die granaat te gooien. Zo’n jongen sluit je op in het meest verschrikkelijke oord van de wereld. Je dreigt en je slaat en schopt hem en dan krijg je nog een bekentenis ook. In ruil voor die bekentenis hoeft hij nu nog maar acht jaar in plaats van veertig in de gevangenis door te brengen.

Ik hield het niet droog. Je ziet hem huilen om zijn moeder. Vertellen over zijn verwondingen en zijn blinde oog. Een kind. Nu ik erover schrijf, raak ik weer emotioneel . Zó erg vind ik het. Natuurlijk kun je zeggen dat hij dan maar geen granaat had moeten gooien naar die Amerikaanse soldaten. Maar kom op zeg. Veertien jaar! Zo’n kind is gehersenspoeld, doet wat hem opgedragen wordt. Het zal je zoon maar wezen. Stel je toch voor dat je eigen kind op veertienjarige leeftijd een granaat naar de vijand gooit, daarvoor 8 jaar wordt opgesloten en na berechting nog eens 40 jaar krijgt.  Ik moet er niet aan denken.

Klote Binladen, klote Al Qaeda, klote Taliban, klote oorlog, klote Afghanen, klote Amerikanen, Zó dat is er uit!

 

Update: Omar zat vast in Guantánamo Bay tot oktober 2012, waarna hij tot medio 2013 de rest van zijn straf mocht uitzitten in Canada.

11 reacties op “You don’t like the truth

 1. Truus
  9 december 2010

  Gelezen Joke en je hebt gelijk, het is klote… 😦

  Like

 2. Alie
  3 december 2010

  Het is heel moeilijk, lijkt mij, je eigen gevoel en mening NIET aan je kind door te geven. Jouw haat ook zijn of haar haat maken. De vader van deze jongeman is net zo schuldig, het “kind” wist niet beter dan dat hij goed deed. Het gebeurt overal, overal wordt haat gezaaid en als kind luister je naar je ouders, want die hebben “altijd” gelijk, hoe fout ze soms ook zijn.
  Ik heb het stuk gezien, ik ken niet het hele verhaal, maar ik weet wel dat het schreinend is dat dit zo gebeurt, overal.
  Alie wenst je ondanks de woede een goed weekeinde!

  Like

 3. Sinterpieterklaas
  3 december 2010

  Sinterklaas houdt ook zeker niet van onrecht, al helemaal niet tegen kinderen
  Maar net als u senora Joke weet hij ook niet hoe het te verhinderen!

  Like

 4. Novie
  27 november 2010

  ik heb het gelezen Joke…..wat een onrecht ….

  Like

 5. Jokezelf
  24 november 2010

  De Amerikanen èn de Afghanen en alle volwassenen die kinderen inzetten om een oorlog te winnen. Überhaupt alle volwassenen die oorlogen starten om redenen die onzinnig zijn.

  Like

 6. Jokezelf
  24 november 2010

  Aandacht eraan schenken is idd het enige wat wij kunnen doen.

  Like

 7. Jokezelf
  24 november 2010

  Nee, die documentaire heb ik niet gezien. Maar dat komt vast nog wel. Dat die sergeant zelf ook granaten bij zich zal hebben gehad, had ik me nog niet eens gerealiseerd. Wat een hypocrisie om dan zo’n jongen zo’n lange straf te geven.

  Like

 8. Plato
  23 november 2010

  Ik zeg het graag met je mee, Joke. Want zoals jij het beschrijft zou ik het niet beter kunnen. En dan de machteloosheid. Wat kunnen wij meer doen dan er een stukje over schrijven. Niemand luistert. Iedereen lijkt wel gevangen te zitten in angst, afkeer en haat.

  Like

 9. John
  23 november 2010

  22-11-2010
  Zo Joke, dat zijn een heleboel kloten bij elkaar!! En dat voor zo’n keurige vrouw als jij toch bent!
  Met deze kritische “noot” heb je volgens mij de gevoelens van heel veel mensen verwoord. En je verontwaardiging vind ik daarbij meer dan terecht. Steeds zie je weer, dat mensen in bepaalde situaties en onder aparte omstandigheden tot vreemde dingen in staat zijn.
  Die sergeant had waarschijnlijk ook een paar granaten in zijn pocket en zeker nog ander wapentuig bij de hand. Ook hij heeft met zo’n ding leren gooien, net als ik, toen ik in dienst zat. Het zijn ook dingen om mee te gooien en bedoeld om andere mensen mee te doden (elkaar dus, maar je moet altijd zorgen, dat jij de eerste bent die gooit!…….) En de volwassenen maken die granaten……. (misschien ook wel door kinderen, wie weet….)
  Kinderen hebben apengedrag, d.w.z. zij doen na, wat de volwassenen hen zeggen te doen. Zij denken dan, dat zij het goed doen! Vaak volgt een beloning voor goed gedrag en in dit geval volgt straf voor “geslaagd” en “geleerd” gedrag. Om het weer af te leren dus.
  In feite loopt dit jochie zijn “straf” op door het onvermogen van de volwassenen bij het uitvoeren van een positief stukje communicatie. Arme mensheid! En die knul is voor de rest van zijn leven verpest.
  Ik wind me dus ook op, zoals je ziet, maar ook ik weet geen goede oplossing.
  Groetjes John.
  PS. Je noemt de IDFA. Heb je de film: “The Yes Men Fix the World” gezien.? Hierin zie je heel mooi, hoe mensen manipuleerbaar en beïnvloedbaar zijn!

  Like

 10. hanneke
  22 november 2010

  het is een klote wereld, waarin dit soort dingen gebeuren.
  en die amerikanen moeten zich doodschamen voor dit soort praktijken.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 november 2010 door in Ooit actueel en getagd als , , , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: