Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lurken

In sommige weblogjes kom ik de woorden lurken of lurkers tegen. Dat vond (en vind) ik een raar fenomeen, want die termen komen op mij behoorlijk denigrerend over. Inmiddels weet ik dat het om zo’n wijdverbreid begrip gaat, dat het zelfs op wikipedia wordt uitgelegd. Het betreft hier kennelijk lezers die alleen maar lezen en niet reageren op wat zij hebben gelezen. Webloggers gebruiken de term om aan te geven dat ze het leuk zouden vinden om te weten wie er bij hun komt lezen.

Dat laatste begrijp ik. Natuurlijk vind ik het ook leuk om te weten wie er bij me leest, maar om iemand die alleen maar leest en niet reageert nou een ‘lurker’ te noemen…  Het zijn wel je lezers en die moet je mijns inziens koesteren en niet uitschelden. En laten we wel wezen; niet iedereen, ook ik niet, wil altijd overal op alles reageren. Als ik een tijdschrift of een boek lees, lees ik gewoon een tijdschrift of een boek en dat doe ik ook op weblogs; ik lees, want die dingen wordt geschreven om te lezen, anders zouden ze niet gepubliceerd worden.

Stel je toch voor dat ik zou moeten reageren op alles wat ik lees in tijdschriften, kranten, op het web en in boeken, dan zou ik nergens anders meer aan toekomen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Je hebt schrijvers en lezers en sommige lezers willen nog wel eens een reactie sturen ook. Leuk voor die schrijver, een soort van kers op zijn eigen taart. Maar die kersen zijn slechts kersen. Het gaat volgens mij om de taart.lurkers

Kortom, ik heb moeite met het woord ‘lurker’.

12 reacties op “Lurken

 1. plato
  10 december 2010

  Joke: het statement is inderdaad duidelijk en natuurlijk ben ik het met je argumenten eens. Maar ja, ik ben de leeftijd van 12 jaar niet helemaal te boven gekomen en heb dan de neiging er een grap van te maken.
  Verder denk ik over het woord niet of nauwelijks na. Stel je voor dat wel iedereen zou reageren. Je zou de tijd niet hebben om iedereen te antwoorden en vervolgens dus helemaal nergens meer op terugreageren. Dus het is goed zo.

  Like

 2. Truus
  9 december 2010

  Als het niet denigrerend bedoelt is heb ik geen moeite met het woord lurker.
  Maar ik begrijp je statement. 🙂

  Like

 3. Jokezelf
  9 december 2010

  Mooie voorzet, maar ikzelf heb niet eens de behoefte om het überhaupt een fenomeen te noemen. Zo bijzonder is het niet. Het is volkomen normaal dat 95% van de mensheid wel informatie tot zich neemt, maar vervolgens nergens op reageert. Daarbij komt; met hetzelfde gemak noem je iemand die na het lezen wèl een reactie geeft, een reagluurder.
  Nee hoor, ik blijf vierkant achter het bekende neutrale woord lezer staan; dat zegt precies wat er gebeurt; er is iemand die de tekst tot zich neemt die door een ander geschreven is.
  Gewetensvraag; is een tijdschriften- of een krantenlezer die nergens op reageert (hij stuurt geen e-mail of een ingezonden brief) ook een zwijgend glurende zaplezer? Volgens mij niet. Dat is gewoon een lezer. Niets meer en niets minder. En dat is precies wat de redacties van kranten en tijdschriften van hun lezers verwachten; dat ze lezen. Natuurlijk zijn ze blij met het kleine percentage mensen dat wèl de moeite neemt om te reageren. Maar die blijheid uiten ze niet door -in hun krant of tijdschrift- een rare naam te bedenken voor 95% van hun lezers.

  Like

 4. plato
  9 december 2010

  Hoe zou je een lurker dan moeten noemen (vooropgesteld dat je dit fenomeen een naam zou willen geven).
  Ik doe een voorzet:
  ZWIJGLEZER (Zwijgend Glurende lezende Zapper).

  Like

 5. Novie
  8 december 2010

  Tja overal op reageren kan ik niet eens.Ik weet niet altijd direct iets te zeggen of te reageren.Reacties krijgen is fijn mag toch niet altijd nodig.Nou ja je lurkt echt niet aan een weblogje hoor als aan een flesje drinken hahahaha.

  Like

 6. Alie
  8 december 2010

  Op joen duim lurken? Das ain gek woord dan. Ik zei altied nait slurpen op joen duim, of nait slurpen oet joen beker. Moar ja.. ken nait zeggen dat wie slurpers hemmen op de website. Reageren is schier, moar ’t mot gain verplichting binnen. As ze moar komen lezen.. doar dun wie ’t veur toch?
  Groetjes van Alie

  Like

 7. Plato
  7 december 2010

  Ik vond het woord in het begin ook geen prettige uitstraling hebben. En het gekke is, in mijn hart vond ik het ook maar raar dat niet iedereen even een reactie gaf. Want ik reageer zelf wel overal. Maar later bedacht ik dat ik hier precies hetzelfde deed als met fietsen. Wandelde ik over een gemeenschappelijk pad, dan vond ik die fietsers maar irritant. Maar was ik op de fiets dan haatte ik die wandelaars die mij beletten lekker hard door te sjezen. Hoe hypocriet wil je zijn Plato.

  Like

 8. Willie
  7 december 2010

  Ze moeten er in het vervolg maar een ander woord voor gaan gebruiken, lurken vond ik er altijd al een raar woord voor, voor lezers die niet reageren.
  Leuk dat je er een logje van gemaakt hebt, daarom reageer ik nu wel even. 🙂

  Like

 9. Jokezelf
  7 december 2010

  Tja, waarom vind ik lurken een scheldwoord? Waarschijnlijk omdat ik als kind op mijn duim zoog en daar veel en vaak over te horen kreeg dat ik niet zo moest lurken. Ook lurken aan een flesje mocht nooit. Dat stond niet netjes, je moest uit een glas drinken. Mijn ene zusje had een speentje, een ander zusje sabbelde op haar vingers. Allebei ‘lurkten’ ze en dat was beslist geen positief iets. Ook mensen die snel iets leegdrinken, kregen de titel ‘lurker’. Daardoor heeft dat woord voor mij een negatieve lading gekregen.

  Like

 10. Nathalie
  6 december 2010

  Ik vind lurker geen scheldwoord, in de zin dat ze wel lezen maar niet reageren. Ik weet dat er op mijn weblog best wel veel mensen komen, maar gereageerd wordt er maar weinig. Juist voor die “lurkers” behoud ik mijn weblog. Dat jij moeite met dit woord hebt, respecteer ik en zal mijn best doen om het woord niet meer te gebruiken.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 december 2010 door in Kleine ergernissen en getagd als , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 176 andere volgers

%d bloggers liken dit: