Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lurken

In sommige weblogjes kom ik de woorden lurken of lurkers tegen. Dat vond (en vind) ik een raar fenomeen, want die termen komen op mij behoorlijk denigrerend over. Inmiddels weet ik dat het om zo’n wijdverbreid begrip gaat, dat het zelfs op wikipedia wordt uitgelegd. Het betreft hier kennelijk lezers die alleen maar lezen en niet reageren op wat zij hebben gelezen. Webloggers gebruiken de term om aan te geven dat ze het leuk zouden vinden om te weten wie er bij hun komt lezen.

Dat laatste begrijp ik. Natuurlijk vind ik het ook leuk om te weten wie er bij me leest, maar om iemand die alleen maar leest en niet reageert nou een ‘lurker’ te noemen…  Het zijn wel je lezers en die moet je mijns inziens koesteren en niet uitschelden. En laten we wel wezen; niet iedereen, ook ik niet, wil altijd overal op alles reageren. Als ik een tijdschrift of een boek lees, lees ik gewoon een tijdschrift of een boek en dat doe ik ook op weblogs; ik lees, want die dingen wordt geschreven om te lezen, anders zouden ze niet gepubliceerd worden.

Stel je toch voor dat ik zou moeten reageren op alles wat ik lees in tijdschriften, kranten, op het web en in boeken, dan zou ik nergens anders meer aan toekomen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Je hebt schrijvers en lezers en sommige lezers willen nog wel eens een reactie sturen ook. Leuk voor die schrijver, een soort van kers op zijn eigen taart. Maar die kersen zijn slechts kersen. Het gaat volgens mij om de taart.lurkers

Kortom, ik heb moeite met het woord ‘lurker’.

12 reacties op “Lurken

 1. Plato
  7 december 2010

  Ik vond het woord in het begin ook geen prettige uitstraling hebben. En het gekke is, in mijn hart vond ik het ook maar raar dat niet iedereen even een reactie gaf. Want ik reageer zelf wel overal. Maar later bedacht ik dat ik hier precies hetzelfde deed als met fietsen. Wandelde ik over een gemeenschappelijk pad, dan vond ik die fietsers maar irritant. Maar was ik op de fiets dan haatte ik die wandelaars die mij beletten lekker hard door te sjezen. Hoe hypocriet wil je zijn Plato.

  Like

 2. Willie
  7 december 2010

  Ze moeten er in het vervolg maar een ander woord voor gaan gebruiken, lurken vond ik er altijd al een raar woord voor, voor lezers die niet reageren.
  Leuk dat je er een logje van gemaakt hebt, daarom reageer ik nu wel even. 🙂

  Like

 3. Jokezelf
  7 december 2010

  Tja, waarom vind ik lurken een scheldwoord? Waarschijnlijk omdat ik als kind op mijn duim zoog en daar veel en vaak over te horen kreeg dat ik niet zo moest lurken. Ook lurken aan een flesje mocht nooit. Dat stond niet netjes, je moest uit een glas drinken. Mijn ene zusje had een speentje, een ander zusje sabbelde op haar vingers. Allebei ‘lurkten’ ze en dat was beslist geen positief iets. Ook mensen die snel iets leegdrinken, kregen de titel ‘lurker’. Daardoor heeft dat woord voor mij een negatieve lading gekregen.

  Like

 4. Nathalie
  6 december 2010

  Ik vind lurker geen scheldwoord, in de zin dat ze wel lezen maar niet reageren. Ik weet dat er op mijn weblog best wel veel mensen komen, maar gereageerd wordt er maar weinig. Juist voor die “lurkers” behoud ik mijn weblog. Dat jij moeite met dit woord hebt, respecteer ik en zal mijn best doen om het woord niet meer te gebruiken.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 december 2010 door in Kleine ergernissen, Persoonlijk en getagd als , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: