Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Woordenloos

 

Ce qui se conçoit bien, s’énonce clairement et les mots pour le dire, arrivent aisément. (Boileau in l’Art d’Ecrire)
Vrij vertaald betekent dat; goede ideeën kondigen zich helder aan en de bijbehorende woorden komen vanzelf.

Wat te doen als je het gereedschap waar je aan gehecht bent, niet mag gebruiken?  De titel betekent stom, stilgevallen, zwijgend, of zonder woorden. Schrijven zonder woorden. Je kunt simpelweg zíjn in het nu. Maar hoe vertel je dat in 300 stomme woorden?  

Wordle: woordeloos

Wanneer zwijgen wij, vallen wij stil? Bij een ervaring die te groot is om in woorden uit te drukken. De geboorte van een kind bijvoorbeeld. Destijds, na een lange, zware bevalling, werd mijn zoontje op mijn buik gelegd. Ik vond het griezelig, want hij was blauw en zat onder het bloed. Net als ik trouwens. Maar hij keek mij aan en in zijn ogen zag ik de hele wereld. In zijn lijfje huisde een oude ziel. Woordeloos liet hij mij weten dat geboren worden het ergste is dat je kan overkomen. De rest van het leven is daarbij een peulenschil. Eenmaal gewassen en aangekleed, was de wijze blik weg om nooit meer terug te komen. Maar door dat ene pure moment verloor ik mijn angst.

Wanneer zijn wij nog meer zonder woorden? Bij meditatie en mindfulness. Bij meditatie is zíjn het ultieme doel. Je gaat naar binnen in je geest en probeert helderheid te ervaren zonder daarbij allerlei denkprocessen in gang te zetten. Dat kost jaren van intensieve training en dan nog is het bijna onmogelijk. Want het brein heeft een eigen wil; gedachten zwerven alle kanten uit en zijn moeilijk tot stoppen te dwingen. Bij mindfulness moet je juist aandachtig opmerken wat er om je heen gebeurt, en dat accepteren zonder er een oordeel over te hebben. Ook dat doe je zwijgend.

========================================================

Geschreven voor WE-300 december 2010 van Plato

Spelregels; elke maand op basis van een woord dat vaak meerdere betekenissen heeft, een stukje schrijven van exact 300 woorden. Dat ene woord mag vervolgens niet in het stukje zelf voorkomen.

Meer lezen over woordenloos?

13 reacties op “Woordenloos

 1. Naam weet je wel als je even nadenkt
  26 december 2010

  Jook het was een zeer mooi stukje dat je geschreven hebt.
  Ik wou dat ik zo kon schrijven,doe mijn best.
  Ma

  Like

 2. Truus
  24 december 2010

  Ik vind dit een mooie WE die je na laat denken Joke.
  Over wanneer je stil valt. Dat kunnen mooie momenten zijn maar ook een negatieve oorzaak hebben.
  Ik krijg vast helemaal geen reacties meer. Ik ben wel aan de mijne begonnen maar liep vast. 😉

  Like

 3. plato
  23 december 2010

  Maar Cornelis had geen kritiek hoor, vertelde hij me net nog. Hij was alleen maar lovend.
  De groeten heeft hij keurig afgegeven. En over dat lurkers… ik gebruik het woord niet meer. Ik heb het niet bedacht gelukkig en na jouw kritieke woorden vond ik dat ik het niet meer moest gebruiken. Daarom staat er nu op mijn welkomsttekst gewoon een brief aan…. de lezers.

  Like

 4. jokezelf
  22 december 2010

  @ Cornelis, wat ontzettend aardig van je dat je een extra kritiekje op mijn weblog bent komen plaatsen. Dat stel ik zeer op prijs. Maar ik heb het mogelijk ook een beetje aan mezelf te danken, want a) stukje beetje laat ingeleverd en b) poosje geleden een nogal fel stukje geplaatst over mijn moeite met het woord lurkers èn daarbij hardop verklaard dat ik het niet erg vind als er geen reacties komen. Ach ja.
  Doe je mijn welgemeende groeten aan Plato?

  Like

 5. jokezelf
  22 december 2010

  @ Plato; Sja, als ik kijk naar de afgelopen maanden, dan heeft 70-80% van de deelnemers hun WE-bijdrage geplaatst in de eerste week na bekendmaking van het woord. In de tweede week kwamen er dan nog 2 en in de derde 1 of 2. Zo gaat dat trouwens ook bij de opdrachtjes die om de 14 dagen worden gegeven; de eerste dagen regent het bijdragen, de tweede week druppelt nog wat na.
  Ik denk overigens dat de laatste deelnemers so wie so minder lezers c.q. reacties krijgen op hun stukje, want de kans dat iemand weer kijkt of er nog wat bijgekomen is, neemt af naarmate de tijd verstrijkt. Dus in dat licht bezien, zou je de termijn van de WE beter kunnen verkorten. In mijn geval betekent dat dat ik dan soms niets kan insturen, want ik ben niet altijd even vlug. Het zij zo.

  Like

 6. Cornelis Critieck
  22 december 2010

  Inderdaad, een stukje met allure. Ik kom hier via Plato en dit stukje vind ik zeer de moeite waard.
  Ik wens u fijne feestdagen en een gelukkig 2011.

  Like

 7. Toaske
  22 december 2010

  Oh, dat stukje over je baby vind ik prachtig. Echt heel mooi geschreven!

  Like

 8. plato
  22 december 2010

  Weinig reacties tot nu toe. Terwijl de link er toch echt staat. Jammer. Het is natuurlijk december, maar misschien moet ik toch de termijn van de WE verkorten. Joke wat denk jij daarvan?

  Like

 9. minoesjka
  19 december 2010

  Wat Plato in zijn laaste alinea schreef heb ik inderdaad ook. Door dit stukje laat je me over mezelf na denken (in stilte).
  Wanneer ben ik woordeloos : het eerste wat in mij opkomt is als ik muziek hoor die me raakt!
  En ja, als ik mediteer, hoofdzakelijk lopend in het bos …… heerlijk je hoofd leegmaken en genieten en zijn!

  Like

 10. Plato
  19 december 2010

  Joke, hier ben je op precies hetzelfde spoor als Elly (zie mijn linken). Zij houdt zich intensief bezig met het Boeddhisme bezig en ik ben het vaak met haar oneens. Ik ben namelijk van mening dat van een mens niet wordt gevraagd te mediteren maar dat hij zich bezig houdt met de hem in het volle leven aangeboden problematieken. Kan hij zijn hart boven zijn verstand-, zijn gevoel boven zijn denken stellen?
  Hoewel wij verbaal tamelijk veel vechten zijn we de beste vrienden, hebben ons eigen jargon dat vermoedelijk verbergt dat wij veel gemeen hebben. En ook nu denk ik: ik ben het er mee eens maar vaak is alleen accepteren niet genoeg. Soms vraagt het leven van ons een standpunt of handeling. Uiterst interessant is wat wij dan kiezen.
  Het stukje over dat pure moment sprak me ook zeer aan. Dat kijkje in een wereld en dat gevoel van begrijpen, weten dat alles goed is, heb je prachtig verwoord. Het moet geweldig zijn om zoiets mee te maken.
  Dit stukje heb ik dus met aandacht en plezier gelezen. Het focust me op wat belangrijk is en laat me nadenken over mezelf. Dank je wel.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 december 2010 door in Poëzie en proza, WE300 en getagd als , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: