Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Perpetuum mobile – een kettingreactie

 

Hij opent de ogen.

Een schrift. Een pen. Een vaag vergeten gevoel. Waar dacht hij aan? Hij noteert woorden die opwellen. Onophoudelijk bekrabbelt hij het papier. Bang iets te vergeten, houdt hij nauwgezet zijn invallen bij. Gedachten komen en gaan, daarom schrijft hij alles op. Want vergeten is verliezen en wat verloren is, bestaat niet. Dus vastleggen is ‘er zijn’.

schriftjesOm zijn hersenspinsels te bewaren tot ze geschreven kunnen worden, laat hij ze rondzingen in het hoofd. Zodoende denkt hij lang hetzelfde. De hersenen repeteren zijn zinnen in verschillende bewoordingen. Soms gaat daardoor zijn oorspronkelijke redenering verloren. Daarom registreert hij meteen. Moeilijk, want denken gaat sneller dan schrijven. Al schrijvend, denkt hij alweer iets anders en ook dat moet hij optekenen. Dus maakt hij, middenin een gedachte, alvast notities over de volgende. Tegelijk werkt hij verder aan de eerste, terwijl de tweede rondzoemt tot hij hem opschrijft. Ondertussen dringt zich vaak een derde, of zelfs vierde overweging op.

Kijkend naar de stapels volgeschreven schriften naast zich, knikt hij tevreden: “Het bewijs,”mompelt hij, ‘ik denk, ik schrijf, dus ik besta’. ‘Als je samenwoont,’ legt hij in priegelhandschrift vast, ‘vliegen gedachten weg. Dan heb je geen argumenten!’

Ineens dat onbehaaglijke besef. Tegenstribbelend duwt hij het weg. Te laat! Het zaadje is gezaaid. Worteltjes onvrede zoeken een weg en algauw overwoekert een allesoverheersend inzicht zijn brein.  “Maar,” denkt hij, “dan had ik een ooggetuige. En had ik een zoon of een vader, dan had ik toekomst en verleden. Dat zou voldoende zijn.”

Zijn ademhaling stokt. Hij valt stil. Schrijft niet meer. Denkt niet meer. Is niet meer. Loeiende geluiden. De deur gaat open. Het schriftje belandt op de stapel. Een leeg exemplaar wordt opengevouwen. Een schakel omgezet.

Hij wordt wakker. Met een zacht knagend bewustzijn, noteert hij gedachten op het maagdelijk witte papier. dagboekfragment

Geschreven voor Plato’s WE300 – aantekenen

 

16 reacties op “Perpetuum mobile – een kettingreactie

 1. Noelle52
  13 februari 2011

  Heb het verhaal ook twee keer gelezen en had er gewoon heel andere gedachten bij. Iemand die door veel te schrijven ontdekt dat zijn leven niet is wat hij wil. Daarom valt het kwartje zal ik maar zeggen 😉 en begint hij een nieuwe schrifje. Knap zo’n verhaal waar iedereen een andere gedachte bij krijgt

  Like

 2. jokezelf
  8 februari 2011

  Thnx aan allen voor jullie complimenten en verbijstering.

  @ Nathalie; ja klopt; daarom is het ook een perpetuum mobile, waarbinnen een kettingreactie optreedt: Hij begint namelijk niet vanzelf weer te functioneren, maar wordt weer aangezwengeld door iets of iemand anders.

  Like

 3. Nathalie
  8 februari 2011

  Die man zit aan veel meer gevangen dan alleen aan een machine. Een kettingreactie gaat van a naar z, dit is abababab

  Benauwd verhaaltje…. wel sterkt geschreven.

  Like

 4. Toaske
  6 februari 2011

  Wow, wat een heftige WE. Mooi gedaan.

  Like

 5. hanneke
  4 februari 2011

  tijdens het lezen vroeg ik me af wat voor een man dat moest zijn, even dacht ik aan een dementerende, maar nu ik de verbijsterende reacties heb gelezen val ik bijna van mijn stoel van verbazing.
  wat heb jij eigenaardige hersenkronkels 😀
  je toekomstbeeld op imp. vond ik ook al zo beklemmend.
  volgende keer een heel vrolijk verhaaltje, zonder schrijvende breinen of héél erg meedenkende overheden.
  goed?
  verder natuurlijk een dijk van een WE, maar ik had niet anders verwacht 😉

  Like

 6. Min
  2 februari 2011

  Intigrerende WE.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 januari 2011 door in fantasy, Psychologie.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 240 andere volgers

Proud member of OBA

%d bloggers liken dit: