Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Projecterende ogen

 

Ogen kunnen kleuren projecteren. Dat heet nabeeld. Een nabeeld ontstaat als je lang naar een afbeelding kijkt en daarna naar een witte achtergrond, of als je na het kijken je ogen dicht doet. De omtrek en de grootte van het nabeeld zijn even groot als die van het origineel. Je ziet dus dezelfde afbeelding, maar in andere kleuren. Rood wordt groen, wit wordt zwart, blauw wordt geel. Stond op de oorspronkelijke afbeelding bijvoorbeeld een groene cirkel en een geel vierkant, dan zie je in het nabeeld een rode cirkel en een blauw vierkant.

 

Hoe komt dat? Normaal gesproken zijn ogen voortdurend in actie. Ze ‘scannen’ als het ware je omgeving af. Maar door de fixatie op de afbeelding “brandt” het beeld zich in het netvlies. Zelfs het reflexachtige heen- en weer bewegen van de ogen kan dit effect niet voorkomen. Kijk je dan naar een witte muur, dan kunnen de oververzadigde zintuigcellen de nieuwe situatie niet registreren. Daarom ontstaat de indruk van wit minus de ingebrande = de complementaire (tegenoverliggende) kleur.

Een ander leuk effect is het nabeeld dat ontstaat als je tegen een lichte achtergrond inkijkt. Door het licht is dit iets groter dan het origineel. Daardoor zie je tijdens het kijken al de buitenste rand van het nabeeld rondom dat waar je naar kijkt. Een soort van aura dus.

Over waarneming en visuele illusies staan op internet talloze pagina’s. Op de site van John Kadowski bijvoorbeeld, kun je zien hoe onderstaande zwart/witfoto in 30 seconden verandert in een (tijdelijke) kleurafbeelding.

spaans kasteel

Spaans kasteel van John Kadowski

Ook hier zit het ‘geheim’ in het fenomeen nabeeld. Het nabeeld vertoont de complementaire kleur van de bekeken kleuren, terwijl de zwart-wit-foto voor het licht en donker zorgt.

Geschreven naar aanleiding van het WE300 woord “voorbeeld” van Plato.

6 reacties op “Projecterende ogen

 1. Novelle
  26 maart 2012

  bedankt leuk weetje Joke.

  Like

 2. Truus
  9 juni 2011

  Het nabeeld ken ik wel. Nu lees ik hier de wetenschappelijke verklaring. Interessant. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2011 door in Psychologie, WE300.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: