Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

NVP waarschuwt voor niet geregistreerde therapeuten

Patiënten met geestelijke problemen moeten er bij de keuze van een behandelaar altijd op letten of deze ingeschreven is in het BIG-register. Dat is het dringende advies van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP).

Patiënten worden regelmatig op het verkeerde been gezet als een therapeut hen vertelt dat hij of zij bij uitstek de juiste persoon is om hun problemen op te lossen. Media berichten regelmatig over deze wantoestanden en de gezondheidsschade die hiervan het gevolg is. Een recent voorbeeld betreft Keith Bakker.

Behandeling
Patiënten met ernstige emotionele problemen en persoonlijkheidsproblemen hebben vaak een psychotherapeutische behandeling nodig. Ze kunnen echter gemakkelijk geconfronteerd worden met therapeuten die niet over de vereiste deskundigheid beschikken om verantwoorde behandeling te bieden.

Patiëntgericht
Psychotherapeuten zijn, naast klinisch psychologen en psychiaters (èn GZ-psychologen JZ), opgeleid om samen met de patiënt te onderzoeken wat de aard van de problemen is en welke behandeling passend is. Zij bieden de patiënt een veilige, patiëntgerichte en effectieve vorm van psychotherapie.

BIG-register
Psychotherapeuten (èn GZ-psychologen, JZ) voldoen na een langdurige opleiding aan hoge eisen voor kwalitatief verantwoorde zorg. Daarom worden zij geregistreerd in het zogenaamde BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). De rijksoverheid heeft dit register ingesteld om de burger te beschermen tegen onverantwoorde zorg die patiënten kan schaden. Alleen personen die in dit register staan ingeschreven mogen zich psychotherapeut (dan wel GZ-psycholoog, JZ) noemen. Psychotherapeuten vallen tevens onder het tuchtrecht van de overheid.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie
Kijk voor informatie over GZ- en klinisch psychologen op het Nederlands Instituut voor Psychologen.

Kijk hier voor informatie over BIG-registratie.


overgenomen via www.psywerkt.nl

8 reacties op “NVP waarschuwt voor niet geregistreerde therapeuten

  1. Jokezelf
    22 mei 2011

    Als jij je drieluikje schrijft, wil ik daar heel graag op reageren. Ook ik zit mij geregeld op te winden over de ‘vernieuwingen’ in ons zorgstelsel. Breek mij het bekje niet open!

    Like

  2. Jokezelf
    22 mei 2011

    Ik vind het heel erg dat die persoon iemand met losse handjes is tegengekomen. Dat is absoluut niet goed te praten en het mag ook niet volgens de beroepscode. Maar BIGgeregistreerd zijn betekent niet dat je een stempel krijgt met ‘volledig goedgekeurd op alle gebieden in het leven’. Geregistreerd zijn betekent niets meer of minder dan dat je voldaan hebt aan alle opleidingsvoorwaarden die gesteld zijn voor dat bepaalde beroep. Losse handjes kom je overal tegen. Iemand die zijn handen niet thuis kan houden kan overigens wel (tijdelijk of voor altijd) uit het register gezet worden.

    Like

  3. minoesjka
    20 mei 2011

    Goed dat je hier de aandacht voor dit onderwerp vraagt.

    Alleen het voorbeeld van Keight Bakker heb ik wat moeite mee.
    Er zijn genoeg wel BIG-geregistreederde therapeuten die op dezelfde manier de mist in gaan, maar er geen uitleg over geven zoals dhr. Bakker.

    Ik ben bijv. nu met iemand aan het zoeken naar een andere therapeut,omdat haar vorige zijn handen niet thuis kon houden. En ja dat was een geregistreerde therapeut.

    Ik denk dat overal kaf tussen het koren zit.

    Like

  4. Plato
    19 mei 2011

    sorry voor de taalblunders. Ik was te fanatiek om er op te letten.

    Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 mei 2011 door in Samenleving en getagd als , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: