Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

TIN_Logo_New4Update: De bezuinigingen op de kunst zijn inmiddels ruimschoots doorgevoerd, dus het Theater Instituut Nederland is niet meer, maar sinds de sluiting  in 2013 is de TIN collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tin staat nu voor Theater In Nederland. De collectie is opgesplitst in de TIN mediatheekcollectie en de TIN erfgoedcollectie.

De TIN mediatheekcollectie is eigendom geworden van de UvA en ondergebracht bij de UvA Universiteitsbibliotheek (UvA UB). De TIN erfgoedcollectie is eigendom gebleven van stichting TIN. Het beheer is in handen van UvA Bijzondere Collecties (UvA BC).

De collectie beslaat drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten en is een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

Stichting TIN en de UvA maken zich samen sterk voor projecten en activiteiten die de zichtbaarheid en actualiteit van de collectie vergroten, zoals onderzoek, bruiklenen, schenkingen, tentoonstellingen en publicaties.

 

Hoe zat het ook alweer in 2011?

Er moet bezuinigd worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar vooral de manier waarop er bezuinigd wordt op onze culturele erfenis is zo verschrikkelijk moeilijk te verteren.

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur wil o.a. de subsidie aan het Theater Instituut Nederland stop zetten. Dat betekent het einde van een collectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, digitale presentaties en reizende tentoonstellingen.

Dit unieke erfgoed is van ons allemaal.

tin_actie_300pxlsWaar vind je anders het kostuum dat Tom Manders als Dorus droeg? Of de balletschoenen en tutu’s van Alexandra Radius? Video’s van de eerste voorstellingen van Carice van Houten en Halina Reijn? Of verhalen over de zwarte avonden van Ko van Dijk tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het archief van locatiegezelschap Dogtroep? De originele, handgeschreven bladmuziek van de musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven?
Het geheugen van het theater dreigt te verdwijnen. Wat na 2012 gemaakt wordt, zal nooit meer terug te vinden zijn. Dit mag niet gebeuren!

Zonder het TIN blijft er na de voorstelling niets meer over.

Steun behoud van cultureel erfgoed !

8 reacties op “Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

 1. Plato
  14 juni 2011

  Ik teken. Ik sta helemaal achter je stukje. Kletersteegje overtrekt de boel. Er zijn helemaal geen 6 miljoen armen in Nederland (er zijn er zo’n 2x 16,5 miljoen, als Kletersteegje begrijpt wat ik bedoel). Maar als we de lat leggen op wat Afrika en Azië aan armoede opleveren, dan hebben we in Nederland bijna helemaal geen armoede. We willen teveel, dat is het probleem.

  Like

 2. Willie
  13 juni 2011

  Hoe haalt die Zijlstra het in zijn hoofd, sommige dingen blijf je gewoon van af.
  Ik heb de petitie ook getekend, Joke.

  Like

 3. Joke
  11 juni 2011

  Dankjewel

  Like

 4. Gelukspoppetje
  10 juni 2011

  oeps nog bedankt voor je spontane reactie op mijn mini verhaaltjes (*_*)

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 juni 2011 door in Ooit actueel.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: