Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

Update: De bezuinigingen op de kunst zijn inmiddels ruimschoots doorgevoerd, dus het Theater Instituut Nederland is niet meer, maar sinds de sluiting  in 2013 is de TIN collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tin staat nu voor Theater In Nederland. De collectie is opgesplitst in de TIN mediatheekcollectie en de TIN erfgoedcollectie.

De TIN mediatheekcollectie is eigendom geworden van de UvA en ondergebracht bij de UvA Universiteitsbibliotheek (UvA UB). De TIN erfgoedcollectie is eigendom gebleven van stichting TIN. Het beheer is in handen van UvA Bijzondere Collecties (UvA BC).

De collectie beslaat drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten en is een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

Stichting TIN en de UvA maken zich samen sterk voor projecten en activiteiten die de zichtbaarheid en actualiteit van de collectie vergroten, zoals onderzoek, bruiklenen, schenkingen, tentoonstellingen en publicaties.

 

Hoe zat het ook alweer in 2011?

Er moet bezuinigd worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar vooral de manier waarop er bezuinigd wordt op onze culturele erfenis is zo verschrikkelijk moeilijk te verteren.

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur wil o.a. de subsidie aan het Theater Instituut Nederland stop zetten. Dat betekent het einde van een collectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, digitale presentaties en reizende tentoonstellingen.

Dit unieke erfgoed is van ons allemaal.

Waar vind je anders het kostuum dat Tom Manders als Dorus droeg? Of de balletschoenen en tutu’s van Alexandra Radius? Video’s van de eerste voorstellingen van Carice van Houten en Halina Reijn? Of verhalen over de zwarte avonden van Ko van Dijk tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het archief van locatiegezelschap Dogtroep? De originele, handgeschreven bladmuziek van de musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven?
Het geheugen van het theater dreigt te verdwijnen. Wat na 2012 gemaakt wordt, zal nooit meer terug te vinden zijn. Dit mag niet gebeuren!

Zonder het TIN blijft er na de voorstelling niets meer over.

Steun behoud van cultureel erfgoed !

Delen

8 reacties op “Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

  1. Gelukspoppetje
    10 jun 2011

    geweldig, ik heb ook getekend, juist cultuur, theater enzovoort geeft het leven iets extra’s, maakt het leven juist leuk, leuker het leukst! Vooral mee doorgaan!

    Ik merk dat deze rechtse overheid, alles weer bij de burger neerlegt, gaat bezuinigen, enz. enz.

    maar we willen ook leven!

    Ik ben hier helemaal voor en neem je bericht over op mijn weblog!

  2. Jokezelf
    10 jun 2011

    @ P.H.M. van de Kletersteeg:
    Kunst en cultuur is voor iedereen. Cultuur is ook voetbal, film, straatfeesten. En de bewaarde kunst en de cultuur van dit Theater Instituut bestaat niet alleen uit moeilijke toneelvoorstellingen, klassieke concerten of ingewikkelde cabaretvoorstellingen. Nee, er zijn ook opnames, video’s, decorstukken, foto’s, muziek en affiches van o.a. André van Duin, Toon Hermans, Tineke Schouten, Wim Sonneveld, Jos Brink, de Zangeres Zonder Naam, Frans Bauer, Eddy Christiani, André Hazes, Ali B. en vele, vele anderen. Het zou toch doodzonde zijn als dat bij het oud vuil gezet moet worden omdat Nederland er geen geld voor over heeft om dat allemaal te bewaren voor later?

    Zes miljoen armen in Nederland lijkt me een tikkie overtrokken. Er wonen 16,5 miljoen mensen in Nederland. Volgens het CBS leeft 1 op de 7 Nederlanders op of onder de armoedegrens, dus is het aantal armen net iets meer dan 2 miljoen. Dat zijn er nog 2 miljoen teveel, dat weet ik ook wel, en vlak daarboven is het uiteraard ook geen vetpot, maar dat betekent niet dat je daarom maar alles wat mooi en goed is in Nederland moet afbreken.

    Verder is het een vergissing om te denken dat mensen met midden en hogere inkomens niet zouden betalen voor kunst en cultuur. Mogelijk kan dat een beetje meer worden, maar om nou álles te laten neerkomen op die midden en hogere inkomens gaat wel wat ver.

    Bezuinigen is noodzakelijk, op alle gebieden, daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Maar kortweg hakken, is op alle gebieden verwoestend. Er wordt nog veel meer bezuinigd en daar is ook nog het nodige over te zeggen, maar dat is hier nu mijn punt niet. Hier alle subsidie intrekken, betekent vernietiging van een mooie collectie nationaal erfgoed. En dat vind ik doodjammer.

  3. P.H.M van de Kletersteeg
    10 jun 2011
    Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg

    Je gaat voorbij aan een paar dingen
    –er zijn 6 millioen armen in NL
    –NL is betrokken in 3 oorlogen–dat kost geld
    –cultuur is NL voor middenklasse en hogere inkomens–laat die er nou maar eens zelf voor betalen.
    De lagere inkomens moeten betalen voor die toestanden–dus alles wat met kunst en cultuur te maken heeft– maar het is niet voor hun bestemd.

  4. fred van der wal
    9 jun 2011
    fredvanderwal – St. Annaparochie – Nu al 55 jaar kunstschilder/auteur, woonde jaren in de Bourgogne en keerde na 15 jaar Frankrijk weer terug naar Friesland om na 4 jaar weer een ander huis te zoeken

    tHEATER INSTITUUT MOET BLIJVEN

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 jun 2011 door in Ooit actueel.

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%