Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

600 miljoen minder naar psychische zorg!

Patiënten met psychische problemen gaan eigen bijdrage betalen, patiënten met lichamelijke kwalen niet.

Wordt er in de gezondheidzorg 395 miljoen bezuinigd op zaken waar ik het mijne van denk, voor de psychische zorg wordt vanaf 2012 600 miljoen minder uitgegeven.

Het kabinet hoopt dat mensen bij ‘klein leed’ dan geen beroep meer doen op psychiatrische hulp. Mensen moeten hun problemen weer wat vaker ‘in eigen kring uitvogelen’, zegt minister Schippers van de VVD. Alsof ze dat niet eerst proberen voordat ze zich melden voor een behandeling bij een psycholoog. Alsof mensen het leuk vinden om naar een psychiater te gaan. En als ze dan eindelijk de moed hebben kunnen opbrengen om naar een psycholoog te gcentenaan (neem maar van mij aan dat heel veel mensen dat nog steeds een afgang vinden), worden, in plaats van de huidige acht, nog maar vijf consulten vergoed uit de basisverzekering. Daarbij gaat de eigen bijdrage omhoog van 15 naar 20 euro per gesprek en komt er in de tweedelijn een eigen bijdrage van 100 tot 295 euro, afhankelijk van de lengte van hun behandeling. Dan hebben we het dus over patiënten met zware psychische problemen, die daardoor langdurig psychiatrische begeleiding nodig hebben. Verder komt er een eigen bijdrage van 145 euro per maand voor patiënten die opgenomen zijn in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, vaak mensen die op bijstandsniveau leven. En last, but not least, gaat de behandeling van een aanpassingsstoornis uit het basispakket.

De opmerking van de minister dat mensen die nu bij de psycholoog lopen, hun problemen in eigen kring kunnen oplossen, vind ik onzin en is eenvoudig te weerleggen. Als mijn cliënten dat hadden gekund, waren ze niet in behandeling gegaan, maar hadden ze het inderdaad zelf wel opgelost. Vaak lopen mensen jaren met problemen voordat ze er überhaupt zelfs maar aan durven denken om de stap te nemen. “Ik ben toch niet gèk”, hoor ik vaak op mijn spreekuur. Nee, dat bent u niet, zeg ik dan naar waarheid. U bent psychisch ziek en daar is gelukkig wat aan te doen.

Met  vijf consulten in de eerstelijn kun je aardig wat problemen te lijf, al kun je het ook ‘pleisters plakken bij psychische problemen’ noemen.  Ook de tweedelijn gebruikt de vijf-gesprekken-methode in de hoop dat cliënten snel opknappen, maar vaak zijn vijf gesprekken eenvoudigweg te weinig om de problemen opgelost te krijgen. Deze mensen zullen dus ofwel meteen moeten worden doorverwezen naar de tweedelijn – wat veel duurder is, ofwel gaan na die vijf consulten alsnog de tweedelijn in – wat het dubbel duur maakt.

Ik vind het discriminerend om psychiatrische patiënten wel een eigen bijdrage te laten betalen voor de hulp die ze krijgen en andere patiënten niet. Het levert bovendien het stigma op dat het allemaal niet zo erg zou zijn. Maar mensen met een depressie, een angststoornis, met rouwproblemen of een persoonlijkheidsstoornis, zijn net zo ziek als mensen met een maagzweer, een longontsteking of kanker.

Kunnen mensen dan niet wat meer zelf betalen? Natuurlijk wel. Ze hebben ook geld over voor het onderhoud aan hun auto, dus waarom dan niet voor hun eigen psychische gezondheid? Maar het is de manier waarop; als je een eigen bijdrage invoert voor psychische behandelingen, moet je dat óók doen voor medische behandelingen. Èn je moet ervoor zorgen dat niet de mensen met de laagste inkomens het gelag gaan betalen.

22 reacties op “600 miljoen minder naar psychische zorg!

 1. P.H.M van de Kletersteeg
  12 juni 2011

  De massale onverschilligheid, en het accepteren van wat de overheid ook maar doet: Ik zie paralellen met de jaren dertig in DE.
  Dat maakt me niet blijde.
  Wat ik eraan doe?
  proberen mijn eigen belangen veilig te stellen; ik heb genoeg gedaan.

  Like

 2. P.H.M van de Kletersteeg
  12 juni 2011

  Totdat we weer sociaal zijn en ervoor de straat opgaan, en de politic verteleen wat we willen en geen akkoord gaan met minder.rijgen we wat we verdienen.

  degenen die nu akkoord gaan met de stelling van de regering dat kiespijn belangrijker is dan zielepijn komen zchzelf tegen als ze zelf zielepijn krijgen

  What goes around comes around.

  In feite wat we de laatste 20 jaar aan het doen zijn is een omgekeerde evolutie.
  Van ons ontwikkelen tot sociale staat, wordt dat weer teruggedraait

  Like

 3. Geluksoppetje
  12 juni 2011

  constateren is goed heel goed, maar de belangrijkste vraag is HOE kunnen we verandering in deze situatie brengen..

  Wie begint?
  waar begin je?
  Hoe ga we dat aanpakken?
  Wanneer gaat dit vorm krijgen?

  Blijven we constateren of ondernemen we ook actie?

  Wie wil hier iets aan veranderen en hoe pak je dat aan?

  Zoveel vragen komen nu op mij af….. door jouw bericht en door de reactie van Kletersteeg

  Like

 4. P.H.M van de Kletersteeg
  12 juni 2011

  Joke, je ziet mijn email adres.
  doe me eens een maitje ernaar toe; ik heb een vraag voor je

  Like

 5. P.H.M van de Kletersteeg
  12 juni 2011

  Ik moest f32 =14,5 euro betalen voor de zorg er kwam.

  Het is een oostenrijkse verzekering, en er zijn er een stuk of 3 verschillende.
  Als een roemeen naar europa gaat voor zwart werk of vakantie of wat dan ook, moet ie een ziektekosten verzekering hebben.
  Vandaar dus.
  ———–
  Maar je ziet een samenhang tussen de volgende onderwerpen
  –onderwijs
  –zorg
  –politie
  –sociale woning bouw
  –sociale uitkeringen
  –leger
  –cannabis wet
  –harddrugs
  –wapens
  –brussel
  –ambtenaren

  Bij al die onderwerpen is het slecht gesteld.
  Om ze te verbeteren hoeft er maar een simpel ding te gebeuren: terug gaan naar de situatie zoals het was vOORDAT ze vernderd werden.

  –Onderwijs: klassikaal onderwijs heeft betere kwaliteit en is goedkoper.Geen flauwekultaken; onderwijzers moeten onderwijzen.250 leerlingen= 6 onderwijzers plus 1 hoofd + 1 administratieve kracht

  –zorg: specialisten op loonlijst ziekenhuis; gedeelde rekening van ziekenhuis; medische zorg gespecificeerd.
  operatiekamers continue draaienTerug naar ziekenfonds; premie percentage van bruto loon
  Bejaarden en ziekenverzorging drastisch uitbouwen
  Norm: de vraag naar verzorging.

  –politie: Terug naar Rijkspolitie en gemeentepolitie; recherche apart; dus het oude duitse systeem.Had meer dan 50% oplossingen, nu 15%…

  –sociale woningbouw; er zijn te weinig huurwoningen.Het slopen van grote getale goedkope huurwoningen om die te vervangen door dure yuppi woningen was lange tijd populair; maar moet gecorrigeerd worden.Er is een grandioos tekort nu
  Ook hogere inkomens moeten zodanig belast worden dat ze zelf uit die goedkope woningen gaan.

  –sociale uitkeringen.Die werden in 1964 vastgesteld aan de hand van de normale kosten van een gezin; zoveel brood zoveel groente.Haal dat lijstje maar eens tevoor schijn en vul het in.
  Het is grofschandalig, dat er 6 millioen armen zijn in NL

  –leger; Ja hoor ze gooiden de leopards eruit.Maar kochten zeer slechte aweedse speelgoedtanks terug.Publieke aanbesteding? Nee dus er zijn USA, franse duitse en russische betre en goedkopere keuzes.Maar allez, wat kan een beetje corruptie schaden nietwaar?
  Er zijn zelfs tanks die kunnen rijden….
  JSF natuurlijk er helemaal uit per direct.
  Is veel te duur, en niet alleen dat, maar is een verkeerd wapensysteem; is al uit de tijd, voordat het klaar is.

  –cannabis wet: zoals die is is waanzinnig.Doe het zoals het consevatieve zwitserland: productie, gebruik en handel volkomen vrij.Brengt het leuk belasting op en is iedereen happy.

  Maar het duurde ook een poosje voordat tabak legaal werd; achtelijkheid duurt wat langer.

  –harddrugs.If you cannot fight them, join them
  Leg de hele handel lam.Hoe? Maak een een chemisch drug, zonder bijwerkingen;met dezelfde kick maar zonder de bijverschijnselen.Stel die gratis ter beschikking aan junks.
  Klapt in een keer de handel in elkaar, is het probleem opgelost

  –wapens.De politici zijn zo achtelijk (ik heb geen goed woord voor ze over) dat ze zeggen: het bezit voert tot misdrijf.En dan wijzen ze naar USA
  Absolute onzin
  Kijk eens naar Zwitserland.Daar heeft iedere man van boven de 18 oorlogswapen in huis MET munutie.
  Daarnaast zijn alle tunnels en viaducten ondermijnd; dus makkelijk aan explosieven te komen.
  Weleens van die vreemde villa’s gezien. die zo doods lijken? Dat zijn gecamoufleerde bunkers.
  Voila!

  –brussel.Een bedrijf mag onkosten (beperkt) boeken als ze daadwerkelijk gemaakt zijn.De europarlementariers krijgen eersteklas ticketsKLM vergoed en vliegen met Ryan.Daarnaastidiote hotelkosten, verblijfkosten. aanwezigheidspremies voor afwezigheid.
  30.000 ambtenaren voor 33 euro per uur voor de europese commissie.Wat doen die? niks.Stoelenvullen.
  Vrijdags wordt er niet vergaderd.want dan kunnen de engelsen iet met een pricefighter naar huis vliegen.Ze krijgen wel eerste klas betaald…..

  Wij moeten snel uit de euro, oordat de armoede zo zwaar wordt in NL dat we er niets meer aan kunnen doen.Via de euro moeten we eerst voor griekenland dan voor de rest van zuid europa dan voor oostblok betalen.
  90% van de gelden gaan naar corruptie.

  –ambtenaren.Simpel te controleren Kijk eens hoeveel ambtenaren er waren in bv 1980 voordat de computer algemeen werd.Per millioen inwoners.
  Kijk dan eens hoeveel er nu zijn.
  Dat zouden er 20% MINDER moeten zijn, want computer systemen ontwikkelen zich en besparen werk.
  Er zijn er 300.000 teveel; gemiddelde kosten 33 euro per uur.
  ————————————–
  Er zijn geen problemen in NL.
  Er worden wel problemen gemaakt

  De mens is een sociaal beest; de meer het sociale ontwikkeld is en genuanceerd is, de hoger hij op de evolutieladder klimt.

  Decadentie is die staat, waarin abnormaal wordt wat normaal is en waarin normaal wordt wat abnormaal is.

  Wij storten ons in oorlogen in streken waar we niks verloren hebben
  De politici minachten de bevolking
  De gestudeerden minachten de arbeiders, en op de universiteiten wordt over de werkvloer gesproken alsof het criminelen zijn.

  Al onze problemen hebben te maken met de lage waardering van het sociale aspect van mens zijn, en de concequenties ervan.
  we zijn de voetvegen van frankrijk, duitsland en usa.
  DE engelsen mogen wat apart zijn, met hun eigen manier van doen, maar zij gebruiken kleine landen niet als voetveeg, en houden vast aan eigen normen en waarden.Chapeau!Dat heet karakter.

  Het heeft me altijd bevreemd, dat met name vuilnis figuren als bakelende–pretenderend christen te zijn–de menselijke waardigheid en sociale solidairiteit aanvallen en vernietigen.

  laten we wel weten; bakelende heeft de sociale staat afgebroken, zonder dat er een economische noodzaak voor was/is; zal hieronder vertellen hoe het dan WEL moet; er is geld zat in NL.
  Hij heeft meer blijvende schade gebracht dan dat de duitsers hier deden.
  ================================================
  Geld is er zat; maar je kan het maar een keer gebruiken.
  En hoe je het gebruikt zou een politieke en morele keuze moeten zijn.
  NIET zoals ons referendum: tegen EU grondwet en dan de wil van het volk negeren.
  Alle belangrijke beslissingen zouden net als in zwitserland via referenda moeten gaan.
  De uitslag ervan zou naar een “denktank” moeten gaan zoals in Japan
  Daar zitten filosofen techneuten en economen; de beste van het land en die bepalen samen met referenda de richting waarin we zouden moeten gaan.
  Daarnaast een klein team van specialisten die de huidige regering vervangen, en die dat uitvoeren.
  ———–
  Geld.
  Kindertoeslag en AOW zijn volksverzekeringen
  Is natuurlijk onzin.
  Waarom zou soestdijk aow moeten krijgen of fokpremie?
  Nee.
  Maak dat inkomens en bezits afhankelijk, en alleen voor kinderen die in NL opgroeien.
  Er zijn turken en marokanen die bouwen/hebben villa’s betaald van kindertoeslag( dubbel) vaak van koters die niet eens bestaan.
  Egypte is gecontroleerd; 92% fraude
  Boven 3 koters geen toeslag meer.

  Er is in europa geprobeerd om en categorie ongeschoolden te fokken.
  In roemenie was het loon voor een vakman “8”; een vrouw die een kind kreeg, kreeg 2 jaar lang “*” per maand.+ kindertoeslag
  In frankrijk waren er ook extra’s maar zonder resultaat; in duitsland is de toeslag sinds 1990 met een factor 6 omhoog gegaan; geen resultaat.

  AOW hetzelfde; als iemand als pensioen heeft zoals ambtenaren, dan nog eens AOW??????
  Onzin; bezits en inkomens afhankelijk.

  Dan kan de AOW omhoog voor diegenen die alleen van AOW moeten leven.

  De sudiebeurs: hetzelfde; terug naar het oude systeem waarin het inkomen van de ouders belangrijkste factor was.
  Maar niet alleen dat.
  Ook straf en beloning.
  Doet iemand een jaar korter over een studie; dan minder terugbetalen of rentevrij.
  Doet iemand twee studies in 4 jaar; hetzelfde
  Doet iemand er langer over; meer rennte bij terugbetalen

  Maar ook–omdat de mensen van boven modaal inkomen het meeste profijt hebben van onderwijs–een extra belasting voor de ouders van studerenden die boven een bepaald inkomen zitten.

  En een verplichting voor de universiteiten om ervoor te zorgen, dat de studenten meer uit de lagere sectoren van de bevolking komen; nu is dat net als in 1940: 6%
  dat moet naar 60%
  Per jaar minimaal 10% omhoog; minder, dan de loon betaling van docenten en hoogleraren met hetzelfde percentage korten.

  En voila, zo simpel is het om geld boven water te krijgen
  en een hoogwaardige maatschappij op te bouwen.

  Zo; heb je in ieder geval 10 minuten leesvoer.

  Like

 6. Jokezelf
  12 juni 2011

  P.H.M. van de Kletersteeg; dat was een reactie recht uit het hart en ik ben het helemaal met je eens. We waren er trots op dat we zo’n solidaire samenleving hadden opgebouwed. En er zit duidelijk geen visie achter deze bezuinigingen.

  Dat ze in Roemenië een zorgverzekering voor 12 euro kunnen nemen die in heel Europa geldig is, wist ik niet, maar het betekent dat ze daar kennelijk een ander soort zorgverzekering hebben dan wij, want ik denk dat wij zo’n verzekering niet voor 12 euro zouden kunnen leveren, zelfs in de tijd van de verplichte ziekenfondsverzekering zou dat niet gelukt zijn.

  Like

 7. P.H.M van de Kletersteeg
  11 juni 2011

  Sorry voor een wat lange reactie–maar het onderwerp-de manier waarop de staat dat afdoet maakt me kwaad.

  De onzinnigheid de inconcequentie het nivo van asociaal gedrag door onze oberheid maakt me kwaad.

  Nou het volgende: vanuit roemenie kunnen roemenen een zorg verzekering nemen voor…12 euro per maand, geldig in west europa.
  Tweede punt; waarom is de zorg verplicht> Wat dan met vrijheid van contract?
  Waarom moet een AOWer die in het buitenland woont wel in NL betalen, zonder rechten?

  Die wetmakers hebben duideijk geen spiegel in huis.

  Like

 8. P.H.M van de Kletersteeg
  11 juni 2011

  Ik schijn mezelf nooit erg volledig uit te drukken; hier gaattie dan..hou je vast.

  Na de oorlog wilden wij een samenleving opbouwen, waarin niemand zich hoefde te schamen om ziek te zijn, hulp nodig te hebben; ook zou er niemand meer hoeven te bedelen bij kerk of staat, maar een fasoenlijk leven zou gewaarborg worden door de staat.

  Ziekenfonds en bijstand wet, en andere sociale wetten kwamen er.

  Wij zagen af van loonsverhoging–om de start te financieren.
  Wij waren er trots op; trots op nederlander te zijn en een samenleving op te bouwen uit het niets van na de oorlog.

  De norm voor totale ziektekosten is simpelweg: de vraag.
  Het is logisch dat als de mensen wat langer leven,ook de ziektekosten wat omhoog gaan.

  Zoals alles was geregeld in het ziekenfonds was het goed.Een patient hoefde niets te betalen, kreeg wat hij nodig had.
  De premie was sociaal geregeld; een percentage van het brutoloon; niemand deed dat pijn en het gaf iets van aatschappelijke solidairiteit aan.

  Alle geknoei met medicijnenknaak en geeltje voor de specialist losten niks op en waren amateuristisch gekoei, net zo als de organisatie van de zorg en de premieheffing nu is.
  ———————-
  a) er is geen plafond voor wat nodig is; alleen de vraag is dat.
  b) enihgszins bezuinigen: ok; maar dan op specialistenlonen-door ze gewoon in loondienst te zetten van ziekenhuis.
  c) de ziekenhuizen een tweedelige rekening te laten schrijven; een deel voor huishoudelijk verblijf en een deel voo medische zorg, gespecificeerd.
  d) de operatiekamers weer vol gas te latendraaien gemiddeld 18 uur per etmaal.Ook in de medische wereld is productiviteit een noodzaak, zonder begrenzing van imbeciele quotums
  e) de idioot hoge marges van apothekers naar beneden halen; door de ziekenhuizen zelf apotheek op kostprijs te laten exploiteren
  Het zwaard van de concurrentie…..
  f)voor verzorging thuis betalen de buurlanden Duitsland england een inwonende huishoudster voor 7.24 uit.Zelfs in communistische landen wordt een huishoudster betaald
  En hier?????
  g)de zorg-de grootste blunder van de naoorlogse regeringen- opheffen en terug naar de ziekenfondsen.
  Premie weer als een percentage van brutoloon.
  ———————————-
  Zoals het nu is is het een criminele schande.
  mensen die dood gaan door verwaarlozing in verzorgingstehuizen.
  Er wordt niet eens voor vervolgd!!
  Dan wordt de term bezuinigen gebruikt; maar dat is werkelijk verkrachten van de realiteit.
  Bezuinigen impliceert dezelfde prestatie, maar meer economisch bereikt
  Dit is doodgewoon mensen uitsluiten van medische hulp.
  Als geweldpleging strafbaar is; dit is hetzelfde nivo.

  Zoals het nu is, schaam ik me ervoor nederlander te zijn.
  Wat wij hebben opgebouwd na de oorlog is afgebroken door die verrekte bilderberg idioten die denken over leven en dood te mogen beschikken; o.a Bakelende dus

  Like

 9. minoesjka
  11 juni 2011

  Ben het helemaal met je eens Joke!! Het is schandalig hoe het kabinet met de gewone burgers om gaat.

  Bij S.lacht.offer.hulp adviseer ik nog al eens mensen om naar een psycholoog te gaan, omdat ze zo’n zwaar trauma hebben opgelopen en er zelf niet uit komen. Ik kan je verzekeren dat daar genoeg mensen bij zitten die echt die eigen bijdrage niet kunnen betalen …….. en dan?
  Het is echt te gek voor woorden!

  Like

 10. P.H.M van de Kletersteeg
  11 juni 2011

  Tja, maar psychische problemen….
  De psycholoog werd al nooit betaald voor ziekenfonds patienten; gewone mensen hebben geen psychische problemen toch?

  Degenen die geen eigen bijdrage kunnen betalen zijn de minimum loners, de bjstandtrekkers en de mensen die uitsluitend van AOW moeten leven–dus incl.de 6 millioen armen.

  Wat bljift er dan nog over?
  En die kunnen idd wel wat bij betalen, ware het niet, dat de premie hoog genoeg is.
  Daarnaast: zorg is een risicodekking; dus als het risico te hoog wordt, dan moet de premie worden bijgesteld.

  Maar wat de staat wil is hopeloos derderangs geknoei.
  Zoals gewonelijk.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 juni 2011 door in Ooit actueel en getagd als .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: