Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

“Dat hebben wij niet nodig”

Sinds 2002 zijn er voedselbanken in Nederland. Eind 2005 waren dat er ongeveer 40 en in 2006 deden ca. 8000 huishoudens een beroep op voedselpakketten. Op dit moment is het aantal voedselbanken toegenomen tot ongeveer 130, verspreid over heel Nederland. Een keer per week of om de week delen ze samen voedselpakketten uit aan ca. 120.000 huishoudens die onder het bestaansminimum (moeten) leven. Het begint lastig te worden die pakketten samen te stellen en daarom is hulp uit Europa nodig, zeggen de voedselbanken.

Europa verdeelt jaarlijks 500 miljoen euro aan vooral overschotten van graan, rijst, zuivel en suiker. De voedselbanken vinden dat Nederland daar ook gebruik van moet gaan maken, omdat ze steeds vaker kleinere voedselpakketten kunnen verstrekken. Bij sommige voedselbanken bestaat zelfs al een wachtlijst (!) voor deelname aan de voedselbank (Ridderkerk en Amersfoort). Want door de slechtere economie en de (dreigende) bezuinigingen, moeten steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbanken. Bovendien houden de bedrijven hun producten steeds langer vast, waardoor er minder overblijft om weg te geven. Daarom houden de meeste voedselbanken twee tot viermaal per jaar een actie waarbij particulieren met hun eigen boodschappen iets extra’s kopen in de supermarkt dat zij vervolgens kunnen inleveren bij de voedselbank karretjes voor in de winkel.

De voedselbanken zouden dus erg geholpen zijn met een deel van het Europese Voedselhulp Programma, maar ‘Den Haag’ wil er geen gebruik van maken, ondanks het dringende verzoek van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland. Waarom in ’s hemelsnaam niet, vraag ik mij af? Zou de regering zich schamen dat steeds meer mensen naar de voedselbank moeten komen? Het is natuurlijk ook beschamend dat een deel van de Nederlandse bevolking (tijdelijk) een beroep moet doen op liefdadigheid om te kunnen overleven. Zou staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie niet voor zijn collegaatjes in de EU willen weten dat wij in Nederland óók een behoorlijk aantal arme mensen hebben? Zou dat de reden zijn dat hij er niets voor voelt om – in tegenstelling tot 20 van de 27 andere Europese landen – een beroep te doen op de voedseloverschotten die Europa jaarlijks verdeelt? Zou hij daarom in zijn brief aan de voedselbanken geantwoord hebben dat hij vindt dat voedselhulp in individuele landen een sociaal karakter heeft en daarom geen zaak is voor de Europese Unie? En dat de landen zelf moeten bepalen hoe in het levensonderhoud van behoeftigen voorzien moet worden? Maar er vervolgens geen oplossing voor aandragen?  En wat zegt Sociale Zaken? Die reageert helemaal niet.

Ik vind het verbijsterend. Jammer dat de nonnen en paters bijna uitgestorven zijn. Anders konden die de maatschappelijke zorg voor hulpbehoevenden, de jeugdtehuizen, opvoedingsgestichten en tehuizen voor oude lieden weer ter hand nemen. Gratis natuurlijk, want religieuzen kregen alleen kost en inwoning en onderhielden hun instellingen met financiële steun van enkele rijke notabelen. Particuliere liefdadigheid – het nieuwe sociale beleid van Nederland naar 19e eeuws voorbeeld.

Nederland hoeft geen voedselhulp uit Europa. Een gotspe van de eerste orde.
 

15 reacties op ““Dat hebben wij niet nodig”

 1. ♪Melody♪
  21 juni 2011

  Tja Joke….. dit is één van de, in aantal rap toenemende, uiterst schrijnende voorbeelden van de teloorgang van dit land.

  Bakken met geld moeten overal heen, des te verder onze landsgrenzen over, des te beter. Steeds meer mensen worden in ons land aan hun lot overgelaten terwijl die ‘bak ellende’ in Den Haag maar blijft aanschuiven aan 10-gangen diners wereldwijd waar ze met groot bravour en grandeur naar toe worden gebracht en er nog voor betaald krijgen ook…

  Ik schaam me met regelmaat, ook in toenemende mate helaas, dat ik Nederlandse ben.

  Like

 2. Ria
  18 juni 2011

  Zo dat was nog eens leesvoer .Inderdaad raken we een beetje afgestompt door alles wat op ons afkomt.
  Natuurlijk schaamt onze regering zich om tegenover de rest van de wereld toe te geven dat ons, nog steeds ,rijke land zoveel voedselbanken heeft.
  Groetjes Ria

  Like

 3. Jokezelf
  18 juni 2011

  Er ontstaat wel wat reuring in de kamer, want inmiddels zijn er in ieder geval kamervragen gesteld door kamerleden Sterk, Koopmans en Omtzigt (allemaal van het CDA). Zie ook http://www.cda.nl/Omtzigt/Actueel/Blog/2011/6/24/Laat_voedselbanken_net_als_in_andere_EU_landen_toegang_hebben_tot_EU-voedselhulpprogramma.aspx

  Like

 4. Plato
  18 juni 2011

  Lijkt me ook. Er moet voorkomen worden dat kansarmen nog kansarmer worden. Gewoon omdat we iets van onze solidariteit moeten willen behouden. Tenslotte gaat het hier om fundamentele waarden.
  Maar er moet ook iets gebeuren ook omdat we weten dat mensen in uitzichtloze posities maatschappelijk en politiek rare sprongen gaan maken. Daarbij is vaak geen ruimte meer voor nuances. En we moeten de PVV toch niet NOG groter willen maken, denk ik.

  Like

 5. Jokezelf
  17 juni 2011

  @ Plato, De politieke reden zou kunnen zijn dat Nederland zich moet verantwoorden aan de EU als ze gebruik maken van het voedselhulp programma. Bleker zegt niet voor niets dat wat hem betreft voedselhulp een sterk sociaal karakter heeft en dat de inrichting van het sociale beleid een nationale en geen Europese aangelegenheid is: uitsluitend de lidstaten zelf dienen te bepalen hoe in het levensonderhoud van de meest behoeftigen zou moeten worden voorzien. Maar je hebt gelijk natuurlijk; een mailtje naar het ministerie is zo gestuurd.
  De voedselbankenkoepel zelf heeft een brief naar de vaste kamercommissie gestuurd waarin ze vragen om die weigering nog een keer te heroverwegen. Of dat helpt is natuurlijk de vraag, maar het zou al goed zijn als de kamerleden er vragen over gingen stellen.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 juni 2011 door in Ooit actueel en getagd als .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 240 andere volgers

Proud member of OBA

%d bloggers liken dit: