Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

“Dat hebben wij niet nodig”

Sinds 2002 zijn er voedselbanken in Nederland. Eind 2005 waren dat er ongeveer 40 en in 2006 deden ca. 8000 huishoudens een beroep op voedselpakketten. Op dit moment is het aantal voedselbanken toegenomen tot ongeveer 130, verspreid over heel Nederland. Een keer per week of om de week delen ze samen voedselpakketten uit aan ca. 120.000 huishoudens die onder het bestaansminimum (moeten) leven. Het begint lastig te worden die pakketten samen te stellen en daarom is hulp uit Europa nodig, zeggen de voedselbanken.

Europa verdeelt jaarlijks 500 miljoen euro aan vooral overschotten van graan, rijst, zuivel en suiker. De voedselbanken vinden dat Nederland daar ook gebruik van moet gaan maken, omdat ze steeds vaker kleinere voedselpakketten kunnen verstrekken. Bij sommige voedselbanken bestaat zelfs al een wachtlijst (!) voor deelname aan de voedselbank (Ridderkerk en Amersfoort). Want door de slechtere economie en de (dreigende) bezuinigingen, moeten steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbanken. Bovendien houden de bedrijven hun producten steeds langer vast, waardoor er minder overblijft om weg te geven. Daarom houden de meeste voedselbanken twee tot viermaal per jaar een actie waarbij particulieren met hun eigen boodschappen iets extra’s kopen in de supermarkt dat zij vervolgens kunnen inleveren bij de voedselbank karretjes voor in de winkel.

De voedselbanken zouden dus erg geholpen zijn met een deel van het Europese Voedselhulp Programma, maar ‘Den Haag’ wil er geen gebruik van maken, ondanks het dringende verzoek van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland. Waarom in ’s hemelsnaam niet, vraag ik mij af? Zou de regering zich schamen dat steeds meer mensen naar de voedselbank moeten komen? Het is natuurlijk ook beschamend dat een deel van de Nederlandse bevolking (tijdelijk) een beroep moet doen op liefdadigheid om te kunnen overleven. Zou staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie niet voor zijn collegaatjes in de EU willen weten dat wij in Nederland óók een behoorlijk aantal arme mensen hebben? Zou dat de reden zijn dat hij er niets voor voelt om – in tegenstelling tot 20 van de 27 andere Europese landen – een beroep te doen op de voedseloverschotten die Europa jaarlijks verdeelt? Zou hij daarom in zijn brief aan de voedselbanken geantwoord hebben dat hij vindt dat voedselhulp in individuele landen een sociaal karakter heeft en daarom geen zaak is voor de Europese Unie? En dat de landen zelf moeten bepalen hoe in het levensonderhoud van behoeftigen voorzien moet worden? Maar er vervolgens geen oplossing voor aandragen?  En wat zegt Sociale Zaken? Die reageert helemaal niet.

Ik vind het verbijsterend. Jammer dat de nonnen en paters bijna uitgestorven zijn. Anders konden die de maatschappelijke zorg voor hulpbehoevenden, de jeugdtehuizen, opvoedingsgestichten en tehuizen voor oude lieden weer ter hand nemen. Gratis natuurlijk, want religieuzen kregen alleen kost en inwoning en onderhielden hun instellingen met financiële steun van enkele rijke notabelen. Particuliere liefdadigheid – het nieuwe sociale beleid van Nederland naar 19e eeuws voorbeeld.

Nederland hoeft geen voedselhulp uit Europa. Een gotspe van de eerste orde.
 

15 reacties op ““Dat hebben wij niet nodig”

 1. Joke
  16 juni 2011

  Nou nou meneer (of is het mevrouw?) van de Kletersteeg, dat laatste is wel een beetje kort door de bocht hoor. Er zijn heel veel mensen met functies die absoluut niet aso zijn. Daarbij komt dat mensen met functies vaak ook heel gewone mensen zijn die net zo veel last krijgen van de bezuinigingen als aow-ers en wao-ers, alleen op een andere manier. Ik denk dat we er niet komen als we naar elkaar gaan wijzen om de zwarte piet toe te schuiven. Met zijn allen de schouders eronder en elkaar steunen waar mogelijk. Dat is ook solidariteit.

  Like

 2. P.H.M van de Kletersteeg
  16 juni 2011

  De VK conformisten denken alleen aan zichzelf, hebben een hoog ontwikkelde minachting voor gewone mensen, en verachte degenen die niet meer aan het productieproces deelnemen.B.v. a.o.w.ers; w.a.o.ers e.d.
  Kortom Het zijn de moderne linkschen Gutmenschen.
  Om aso te zijn is een functie vereiste naar heyt schijnt.

  Like

 3. P.H.M van de Kletersteeg
  16 juni 2011

  En dit is wat ze gemist hebben, alleen al door de EHEC toestand:
  13.000.000kg komkommers
  13.000.000kg tomaten
  700.000 kg paprika’s
  80.000 kg sla
  300 hectares zijn niet geoogst…

  En dit was maar een klein deel….

  Like

 4. P.H.M van de Kletersteeg
  16 juni 2011

  Maar dat is de techniek van de politici; ze genereren zoveel rotzooi, en ergens ertussen zit iets belangrijks.
  Maar de mensen zien het dan niet meer.

  Maar ook: de gewone mensen hebben geen cent vertrouwen meer in Den Haag

  Wez eiden vroeger: Leer een beroep en ga werken; als je te dom bent om een beroep te leren, kan je het onderwijzen; als je geen beroep kan onderwijzen, kan je misdadiger worden en veel verdienen; als je daar te gemeen of te dom voor bent, kan je altijd nog de politiek.

  Het is daarom, dat er veel mensen op Wilders stemmen.
  Niet dat ze zo tuk zijn op GW maar omdat ze zo’n terechte verachting hebben voor de gevestigde politici.

  De statistieken; 83% zegt voldoende te eten; 17% dus niet; dat is 2,7 millioen mensen.
  Dat zijn ook de huidige of toekomstige PW stemmers…

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 juni 2011 door in Ooit actueel en getagd als .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: