Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lucian Freuds onverhulde werkelijkheid

Afgelopen woensdag, 20 juli 2011, is Lucian Freud overleden. Hij is 88 geworden en was een van de belangrijkste, nog altijd schilderende, hedendaagse kunstenaars ter wereld.

Leigh Bowery (1990), Lucian Freud

Leigh Bowery (1990), Lucian Freud

In 2008 hield het Haagse Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Daarvóór had ik nog nooit van hem gehoord (maar des te meer van zijn grootvader Sigmund), laat staan iets van hem gezien. Ik was verbijsterd èn geschokt door wat ik zag, want het was mijn eerste kennismaking met de neorealistische schilderkunst. Met ingehouden adem heb ik door de zalen gedwaald. Af en toe moest ik gaan zitten om bij te komen van de intense indrukken. Want het waren geen ´mooie´ schilderijen. Geen verfijnde streken op het doek, geen weggemoffelde rimpels, wratten, vetkwabben of andere ongerechtigheden. Niks kunstzinnig gedrapeerde voiles over onaantrekkelijk geachte lichaamsdelen. Integendeel, Freud benadrukte juist de zichtbare tekortkomingen van zijn modellen. Daarbij zette hij de vuilkleurige verf dik aan, waardoor de soms meer dan manshoge portretten extra hard bij de onvoorbereide kijker binnenkomen. Hij deed niet aan mooier maken. De open en blote, lelijke werkelijkheid vond hij mooi genoeg. En die wilde hij nog wel een handje helpen ook.

Lucian Freud 2001 - Queen Elisabeth

Lucian Freud 2001 – Queen Elisabeth

Niet iedereen kan de confrontatie aan met de onverhulde, rauwe, agressief realistische manier waarop  hij schilderijen maakte van de (naakte) mens in al zijn kwetsbaarheid. Een vriendin bekende dat zij door die schilderijen zo tegen haar eigen vergankelijkheid en toekomstige aftakeling aanliep, dat ze er niet meer naar kon kijken. Zij vond de portretten lelijk en werd er verdrietig van.

 

 

 

Lucian Freud's Benefits Supervisor Sleeping (1995)

Lucian Freud’s Benefits Supervisor Sleeping (1995)

In mei 2008 bracht het schilderij ‘Benefits Supervisor Sleeping’ (plaatje links) op een veiling in New York 33,6 miljoen dollar (19,4 miljoen euro) op. Het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een werk van een nog levende kunstenaar.

Verbazingwekkend dat ik hem pas in 2008 heb ontdekt. En nu is hij dood.

 =====================

Niet speciaal geschreven voor Plato’s WE 300 (precies driehonderd woorden over een woord – in dit geval verstoppen – dat niet in het stuk genoemd mag worden). Toevalligerwijs past het daar wel tussen. Lees hier andere artikeltjes met het verstopte woord.

18 reacties op “Lucian Freuds onverhulde werkelijkheid

 1. Plato
  25 juli 2011

  Ook ik hoorde pas van hem toen zijn dood gemeld werd. Vreemd dat dit zovelen is overkomen. Vind ik zijn schilderijen mooi? Nee. Maar wel intrigerend. Zoals ik de schilderijen van Toorop ook niet mooi vindt maar wel intrigerend door de dreiging die vaak van het doek afspat. Freud toont hier onverbloemd de lelijkheid en de vergankelijkheid van het aardse bestaan. Het is maar goed dat iets in ons de focus kan verleggen naar een prachtig hiernamaals vol harpen, vleugels en onnavolgbare kleuren. Want van Freud worden we niet echt vrolijk.

  Waardevolle ‘WE’ maar toch ook weer niet-WE. Hij staat in elk geval genoteerd.

  Like

 2. Jokezelf
  23 juli 2011

  Nou dat weet ik niet – ze zijn wel heel erg aanwezig, dat is zo, maar je hebt wel meteen een prachtig gespreksonderwerp ;-)).

  Like

 3. Jokezelf
  23 juli 2011

  Gisteren heb ik een necrologie over hem gelezen in de NRC. Daaruit werd duidelijk dat hij heel lang genegeerd is door de musea omdat het niet (meer) van deze tijd zou zijn, want niet abstract genoeg. Daar trok hij zich niets van aan en is op zijn eigen karakteristieke manier blijven doorwerken. Soms aan wel zes schilderijen tegelijk. Zijn werk werd voornamelijk door particulieren gekocht en hij is pas de laatste jaren ook door de musea omarmd. De tentoonstelling in Den Haag was voor en heel groot deel samengesteld uit particulier bezit.

  Like

 4. St@@rtje
  23 juli 2011

  Ik had ook nog nooit van hem gehoord Hoorde pas van hem bijzijn overlijden. Het is schokkende kunst, niet mijn soort kunst, maar wel heel erg boeiend. Het past mooi in de serie We300 Daar is het een bijzondere invulling

  Like

 5. Geesje
  22 juli 2011

  Joke, mijn mond staat open, ver open. (zou een prachtig schilderij kunnen zijn). Ik had nog nooit gehoord van deze schilder.
  Ik vind zijn werk prachtig!
  Hoezo? Alles willen verhullen? Laat zien wie of wat je bent!
  Ik ben erg verbaasd over de schoonheid van het “lelijke” in zijn werken.

  Like

 6. P.H.M van de Kletersteeg
  22 juli 2011

  De schilderijen zijn zeer de moeite waard, maar ik zou ze toch niet in een huiskamer hangen…..

  Like

 7. P.H.M van de Kletersteeg
  22 juli 2011

  Die van Scheringa vond ik klasse.
  De rest, soms een beetje te…
  Maar je kan niet alles hebben.
  Hij kwam uit een maffe familie, waarvan het bekenste lid aan geschiedvervalsing deed om een verhouding met zijn schoonzusje te camoufleren…

  Like

 8. Ramirezi
  22 juli 2011

  Zijn portretten vind ik mooi – en ze hebben ook wel iets van spitting image…

  Like

 9. minoesjka
  22 juli 2011

  Ik kende deze schilder niet, maar wat je van hem hier laat zien en hoe je het beschrijft, word ik erg nieuwsgierig.
  Ik zie liever iets realistisch, dan dat gekunselde.
  Bedankt dat je dit met ons deelde.

  Like

 10. Carel
  22 juli 2011

  Die late ontdekking geldt voor velen. Scheringa (DSB) kocht ook een werk van hem voor zijn Scheringamuseum, iets eerder, maar dat was voor mij de eerste keer, ‘Naaktportret op rode stoel’

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 juli 2011 door in Beeldende kunst, Kunstige zaken.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: