Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Weg met die apen!

Bij mijn oma op de schoorsteen zaten drie aapjes; Mizaru, Kikazaru en Iwazaru.
“

horen zien en zwijgen

Mizaru, Kikazaru,Iwazaru

“Waarom heten die aapjes zo oma?”” vroeg ik telkens opnieuw, hoewel ik dat best wist, want ze had het mij al vaak verteld.
“
“Dat is Japans en het betekent horen, zien en zwijgen,” “antwoordde mijn oma dan, “”kijk maar; Mizaru heeft zijn handen voor zijn ogen en ziet niets. Kikazaru heeft ze voor zijn oren, die hoort niets, en Iwazaru heeft ze voor zijn mond, dus zegt niets”.

““Ja oma, dat zie ik wel, maar waarom doen ze dat?””

“”Omdat het verstandige aapjes zijn”, zei mijn oma, “ze helpen ons herinneren dat je niet moet luisteren naar lelijke dingen, dat je niet moet kijken naar wat niet netjes is en dat je daar zeker nooit over mag praten”.”

Jaren later ontdekte ik dat de uitdrukking horen, zien en zwijgen afkomstig is van de Chinese wijsgeer Confucius. Hij leerde zijn volgelingen niet te kijken naar, niet te luisteren naar, niet te spreken over en zich niet te richten op wat in strijd is met de welvoeglijkheid. Een erg goed advies, maar toch ontstaat veel leed door dat horen, zien en zwijgen. In kerken en kindertehuizen gebeurden vroeger dingen waar niemand over praatte, al werden ze wel gezien en gehoord. En nog steeds wordt op scholen, maar ook op de werkvloer, veel gepest. Als je niets doet, wordt het erger en gaat de dader vrijuit.

pesten.nl

>klikkerdeklik<

Dus luister goed, kijk uit je ogen en praat als iets niet klopt.

  ===================================================

Geschreven voor Write on Wednesday van Aline. 250 woorden op een thema.

WOW

9 reacties op “Weg met die apen!

 1. Jokezelf
  4 augustus 2011

  Ja, dat vierde aapje heb ik ook wel eens ergens gezien. Hij heeft zijn handen op zijn buik, over zijn genitaliën of gekruist. Dat heet Shizaru en betekent volgens mij zoiets als “doet geen kwaad”, dus gelukkig niet dat je geen gevoel mag hebben.

  Like

 2. Jokezelf
  4 augustus 2011

  Yelle, je hebt natuurlijk gelijk. Die laatste zin van mij ligt in andere landen dan Nederland ietsjes genuanceerder/

  Like

 3. Yelle Troelstra
  4 augustus 2011

  Maar het is leuk om je oma iets te horen vertellen….

  Overal op reageren: in smmige landen garandeert dat een omzet bij de doodgraver–zie bv mexico….

  Like

 4. Plato
  4 augustus 2011

  Er worden tegenwoordig ook wel setjes van vier aapjes verkocht. Horen, zien en zwijgen is gebleven en daaraan is voelen toegevoegd. Het vierde aapje heeft dan beide handjes gevouwen ter hoogte van de navel. Wat er nu weer mis is met voelen weet ik niet. Maar je zou bijna denken dat onze lieve Heer ons onze zintuigen heeft gegeven om ze te veronachtzamen.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 augustus 2011 door in Zorg en Welzijn en getagd als , , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: