Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Drukken

Vanaf een jaar of zeven, misschien wat jonger, hield mijn zoon, zoals bijna elk kind van die leeftijd, van grappige verhaaltjes; ‘Papa, zijn peren groen?’ ‘Meestal wel.’ ‘En zijn ze ook nat?’ ‘Welnee joh.’ ‘En pootjes, papa, hebben ze die?’ ‘Natuurlijk niet!’ ‘Dan heb ik misschien een kikker opgegeten!’ Hij kreeg er geen genoeg van en deed het in zijn broek van pret om raadseltjes als; “Wat zit in een boom en doet “pfff, pfff, pfff”? – Een nestje fietspompen,” of “Wat is groen en glijdt van een berg? – Een skiwi!” of “Wat is het verschil tussen een koe en een brievenbus?” “Geen idee.” “Echt niet? Nou dan kun je later beter geen postbode worden.”

Op elke verjaardag kreeg hij van vriendjes moppenboekjes cadeau. Daar las hij dan uit voor, snikkend van de lach, terwijl de tranen over zijn wangen liepen. Al snel kende hij de meeste uit zijn hoofd, zodat hij ook tijdens de maaltijden uit zijn moppentrommel kon reciteren, tot groot plezier van zijn zusje.

In groep vijf was het in zijn klas ineens ontzettend leuk om over over ontlasting te praten. De zogenaamde pies- en poepgrappen vlogen je om de oren; “Jantje poept bij meneer pastoor op de stoep. De huishoudster ziet dit, doet de deur open en zegt ‘maar Jantje …. dit wil meneer Pastoor niet hebben hoor !!! Nou, zegt Jantje, ik ook niet, dus mag jij het wel hebben!”

Op het hoogtepunt van de lol bedacht hij met zijn vriendjes allerlei verschillende uitdrukkingen voor poepen, zoals de wc-eend voeren, een achtje draaien, omgekeerd eten, een taart bakken of een bolus neerleggen. Vooral het woord bolus leverde uitbundig gegier en geproest op, net als een bruine trui breien. Waarom? Vraag het mij niet. Humor valt niet uit te leggen, zeker niet als je nog zo jong bent.

Eerder geplaatst op web-log bij Plato in de Word Exact 300 serie (schrijf een verhaal zonder het themawoord in het verhaal te noemen)

8 reacties op “Drukken

 1. Marijn Krijger
  22 februari 2013

  Heerlijk. De humor ligt op straat. Wat een geweldige foto ook!

  Like

 2. Voetje
  12 september 2011

  Dat is lief van jou, Joke! Ik zou het erg appreciëren als je mij iets laat weten 🙂

  Like

 3. renelouman
  12 september 2011

  Leuke moppen, vindt het kind in mij, en van die foto spat de pret af!!!

  Like

  • jokezelf
   12 september 2011

   Ja, ze hadden altijd zó’n lol met zijn tweeën. En die moppen zijn natuurlijk ook geweldig voor kinderen, ook voor de grote!

   Like

 4. Voetje
  12 september 2011

  Ik vind die humor van kinderen soms best wel grappig hoor 🙂
  Heb jij nog iets van Plato ‘gehoord’? Ik geraak al een hele tijd niet meer op zijn weblog…

  Like

  • jokezelf
   12 september 2011

   Nee Voetje, ik heb al een hele poos niets meer van hem gehoord. Weblog ligt al drie weken plat door technische problemen bij het overzetten van Typepad naar WordPress. Veel bloggers zijn zelf al uitgeweken naar WordPress voor zolang de migratie nog duurt, maar voor zover ik weet heeft Plato nog geen tijdelijk nieuw blog opgestart. Mocht hij zich ergens melden, dan laat ik het je weten oké?

   Like

 5. Annette Lemaire
  11 september 2011

  Vind het nog steeds een hilarisch onderwerp:)

  Like

 6. assyke
  11 september 2011

  heerlijk…en herkenbaar!!!!
  poep, snot en erger…vet interessant!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 september 2011 door in Persoonlijk, WE300 en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: