Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Opzij

Daar staan we; tegengehouden door een verkeersregelaar met een oranje vestje aan.
Ho! Stop! Je mag niet verder!
verkeersregelaarEn waarom niet, als ik vragen mag?

Nou gewoon, er wordt hier een halve marathon gelopen.

Maar dan kunnen wij er toch wel even tussendoor? Er zitten hier en daar gaten tussen de lopers en wij zijn harstikke snel op die fiets.

Nee mevrouw, daar kan ik echt niet aan beginnen. Als ik u verder laat gaan, dan moet ik anderen ook doorlaten en dan kunnen de lopers niet doen waar ze voor gekomen zijn, namelijk hardlopen.

Jemig de pemig. We hebben haast, straks missen we de trein.

Ja sorry meneer, maar ik kan er echt niks aan doen. En omlopen heeft ook geen zin, want de hele Dorpsstraat is afgesloten vanwege de halve marathon.

Nou ja zeg, hoe verzinnen ze het. Een héle Dorpsstraat afgesloten voor een hálve marathon?

Ja, en een deel van de ringweg ook, dus als je naar het station wilt, moet je over de snelweg naar de andere kant.

Maar dat kan niet, want wij zijn op de fiets en die mag niet op de snelweg.

Tja, dan zit er niets anders op dan hier gewoon even te blijven staan. Het duurt maar een uurtje.

Een úúr. Mijn hemel, wat een gedoe, voor een marathonnetje.

Ach mevrouw, moet u kijken bij de Dam tot Damloop. Dan wordt heel Amsterdam en een groot deel van Zaandam onbereikbaar. Trams en bussen worden omgeleid. De IJtunnel gaat een halve dag dicht voor het verkeer. Dán heb je pas een probleem.

Daar heb ik niks mee te maken met die Dam tot Damloop. Ik ben hier en ik wil alleen maar naar de overkant van de straat.

Helaas meneer, dat gaat niet. U zult geduld moeten hebben.

Maar ik wil verder!

 

Geschreven voor Plato’s WE300 WACHTEN. Ook meedoen? Klik dan HIER.

11 reacties op “Opzij

 1. Novelle
  24 september 2011

  dit soort van wachten kan knap irritant zijn.Vooral dat stellige grrr jij hebt het goed beschreven Joke.

  Like

 2. staartje
  24 september 2011

  Leuk leesbaar log. Voor mij herkenbare verwijzing naar het lied opzij. Heerlijk dat blijmoedige van jou! Ik denk zelf dat we meer rust moeten nemen en genieten van wachten. Ik probeer mezelf dat maar aan te leren. Als het even niet gaat zoals ik had gepland en moet wachten, heb ik even tijd voor mezelf: uitrusten, naar mensen kijken, een logje bedenken etc etc
  staart op http://apenstaartjeweblog.wordpress.com/

  Like

 3. Noelle52
  23 september 2011

  Ja zo gaat het wel vaak, woon zelf in een straat waar een paar keer per jaar een wielerronde is maar dan krijg je wel ruim van te voren te horen dat je auto of fiets weg moet halen als je tenminste op pad wilt. Zo onverwacht is het inderdaad balen.

  Like

 4. Marco van der Haar
  23 september 2011

  Ja hoor, gelezen, en nu last van plaatsvervangende schaamte. Ik wil helemaal niet dat mijn passie anderen onredelijke overlast brengt. Op zich ben ik trots op al die vrijwilligers, waaronder verkeersregelaars, die het mogelijk maken dat ik mijn grenzen kan opzoeken. Deze vrijwilliger was dus iets te enthousiast en daarbij star en niet flexibel. Op zich ook vreemd dat een gemeente vergunning verleent wanneer belangrijke lokaties geïsoleerd dreigen te raken. Stond er geen omleiding aangegeven? Was het evenement niet vooraf gecommuniceerd, eventuele overlast benoemd en alternatieven aangereikt?

  Groet,
  Marco

  Like

  • jokezelf
   23 september 2011

   Ach, plaatsvervangende schaamt hoeft niet hoor – dit soort evenementen zijn leuk en even wachten is meestal niet zo heel erg. Ik woon in een dorp waar zowat elke week wel iets gebeurt waarvoor een straat of een doorgang wordt afgesloten. Alle bewoners leggen zich daar blijmoedig bij neer. Ik ook.
   Dit is een fictief geschreven stukje. Ik zag toevallig de clip en dacht aan WACHTEN van Plato. De link was toen snel gelegd. Ik heb die dialoog volledig uit mijn duim gezogen op basis van alle starre dialogen die ik in mijn leven van verkeershandhavers heb gehoord. Eergisteren nog; wij zouden naar een restaurant dat volgens een enorm bord op een hek nog bereikbaar was. Maar naast dat hek stond zo’n verkeershandhaver die iedereen tegenhield want ‘verderop wordt geasfalteerd, dus u kunt er niet overheen”. We hebben moeten praten als Brugman om hem ervan te overtuigen dat dat bord op dat hek betekende dat je dus wèl naar dat restaurant mocht rijden. Met veel argwaan heeft hij ons tenslotte laten doorrijden, maar we moesten hem met de hand op onze onschuldige harten beloven dat we niet verder zouden rijden dan dat restaurant.

   Like

   • Marco van der Haar
    23 september 2011

    Poeh, gelukkig!
    Het is echt iets van de laatste 10 jaar of zo dat overal verkeersregelaars voor worden ingezet. Zal wel iets te maken hebben met psychologie, een klantvriendelijke benadering ipv koude, koele en definitieve borden en verkeerslichten. Maar, hoe tegenstrijdig, juist die menselijke versie roept vaak agressie op en geeft frustratie. Op het moment dat het felgekleurde vestje aangaat, verandert klantvriendelijkheid in star en onredelijk gedrag. Na- en vooral meedenken verdampt……

    Like

 5. Pingback: WE-300 | Platoonline

 6. platoonline
  23 september 2011

  Ik kan er helemaal inkomen, dat iemand zich daar compleet staat te verbijten om zoveel bureaucratie. En dat hij die regelaarster dan gaat uitschelden: ‘bedrijfspoedel!!’ En als die regelaarster stoïcijns blijft dat iemand dan woeden roept: ‘waar ben je nou mee bezig man, ik laat je uit d e ANWB en de hardloopbond zetten.’ Dat kan ik me allemaal goed voorstellen. Tenslotte zijn er ook mensen die zo hard schelden daar waar het totaal geen nut heeft. Laat staan dat je een uur met je fiets aan de hand… enfin, de wereld is vol onbegrip. Maar de WE treft doel, ook op vreemde bodem. Ik zou haast asiel aanvragen bij WordPress.

  Dank je wel Joke. Mijn dag begint goed.

  Like

 7. Gelukspoppetje
  22 september 2011

  het grappige is dat ik bij het lezen van je verhaal direct dacht aan het liedje opzij opzij opzij van Herman van Veen, ik klik op het linkje en warempel, kon niet missen natuurlijk dat begrijp ik ook wel. Het is lastig als je niet de noodzaak ziet van een dergelijke marathon of andere opstoppingen voor wielrenners en noem maar op balen dat je moet wachten en naar je bestemming wilt. Tja het leven …….mensen hebben geen geduld, maar wat doe jij in zo’n situatie?

  groetjes (*_*)

  Like

 8. hanneke
  22 september 2011

  hij is goed!!
  laatst ook een omweg gemaakt van tig kilometer om een wielerronde…pffft, laten ze lekker in hun eigen dorp blijven 😦

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 september 2011 door in Column, Humor en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: