Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Adamo

Vanmorgen beluisterde ik de podcast van de Avro Sandwich uitzending van 28 oktober. In het eerste uur draaide Jacques “Alleen voor jou” van Adamo. En dat bracht mij terug naar de vroege jaren zestig. Adamo was toen razend populair in Nederland. Door zijn optreden in de Vuist van Duys, maar daardoor niet alleen. Die man (eigenlijk nog een jongen) was romantisch! Had zo’n mooie hese stem! En die taal! Kortom, ladingen meisjes adoreerden de Bard uit België. Ook ik was fan, maar niet zo groot als mijn nichtje, bij wie mijn zusje (11) en ik (12) in de zomervakantie van 1964 een week logeerden.

Zij was vijftien, had een abonnement op de Muziek Express èn de Muziek Parade, en haar kamertje hing vol met foto’s en posters van haar idool. Ze had een sprei waarin Adamo’s portret was gehaakt, en een kussen waarop zijn hoofd was afgebeeld. Mijn zus en ik kochten van ons zakgeld ook wel eens een Muziek Express en Adamo hing ook bij ons aan de muur, maar wij plakten ook Cliff Richard en Elvis Presley, Johnny Hallyday en Paul Anka, de Beach Boys en de Animals, en vooral de Beatles boven onze bedden.

Zittend op haar sprei, met haar armen om het kussen, draaide mijn nichtje de hele dag alles wat ze van Adamo had; ‘Quand les roses’, ‘Amour perdu’, ‘Vous permettez monsieur’ (dat toen weken in de hitparade stond) en ‘Tombe la neige’. Ik kan de songs nog altijd bijna letterlijk meezingen. Zij luisterde in opperste staat van verrukking en was niet, of nauwelijks, aanspreekbaar. En telkens als ze zijn naam hoorde, of een flard van een liedje, dan sloeg ze haar blik omhoog en verzuchtte hartstochtelijk: ” Oooooohh – Adaaaaaamoooo”.   

Nog steeds, bijna 50 jaar later, zuchten mijn zus en ik, telkens als we iets van Adamo horen,  automatisch: Oooooh – Adaaaamo!

Geschreven voor WE300 Bezetenheid
(èn – twee vliegen in één klap – voor de Sandwich Hyves

34 reacties op “Adamo

 1. Ludwig
  25 september 2012

  Beetje vijgen na Pasen maar… jullie zijn niet de enigen die zuchten bij Adamo’s erfgoed. M’n broer en ik zaten op kot samen met één lp van Salvatore. Hij was zo versleten (niet mijn broer hé) dat wanneer we de naald op kant A zetten, we kant B mee hoorden in de verte. Nu veertig jaar later staat er een Wurlitzer in mijn hersenpan. Ik hoef in gedachten maar op het goeie nummertje te duwen…

  Like

 2. Magda
  8 november 2011

  Twee concerten in Nederland dat is uitzonderlijk want het was al 16 jaar geleden! Zijn nieuwe nummers zijn hier in Nederlnd volkomen onbekent dus is het logisch dat hij de oude zingt omdat het publiek die wil horen maar hij heeft zoveel geweldige andere chansons! Hij heeft er ruim vijhonderd geschreven en heus niet alleen liefdes liedjes. Via Wikipedia kun je ook op descografie kijken.

  Like

 3. magda
  7 november 2011

  Op het forum van http://www.tribute2adamo.nl/ vind je een klein aantal vertalingen van chansons van Salvatore. Zaterdag ben ik bij het uitverkochte concert in Breda geweest ! Een feest! Veel oude nummers jammer genoeg maar een deinende massa op het einde! Geweldig! Het word vanavond vast weer zo!

  Like

  • jokezelf
   7 november 2011

   Wat leuk Magda, dank voor de link, ik ga hem ook doorgeven aan de Sandwich Hyves.
   Vond je die oude nummers niet zo leuk? Die deinende massa kwam natuurlijk door de enthousiaste herkenning van die songs. Ik ken eigenlijk weinig nieuwe nummers van hem. En ga je vanavond weer dan???

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 oktober 2011 door in WE300 en getagd als , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: