Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Bloedbroeders

Het gebeurde in het diepste geheim. Niemand zou het ooit te weten komen. Dat hadden Hein en ik, als bloedbroeders, elkaar plechtig beloofd. Want in onze vriendenkring zou het een grote afgang betekenen. Die zwoeren bij de computer. Maar wij wilden underground, net als in de jaren zestig van de vorige eeuw. Dus daar hoorde een stencilmachine bij. Dat laatste viel nog niet mee, want stencilmachines zijn al jaren uit de mode. Tegenwoordig maakt iedereen zijn teksten op de computer om ze via een printer op papier uit te spugen. Maar wij wilden een stencilmachine. Lekker draaien aan een slinger, met zwarte handen van de flessen vol inkt, die je in het apparaat moest gieten. Smerige vingers van de band waar het papier overheen moest, of onderdoor, dat wisten we niet precies. Vegen op je wangen en je haren nat van het zweet.
En na afloop natuurlijk stapels papier, die, nog nat van de inkt, verdeeld moesten worden over bomen en de ramen van welwillende winkeliers.

In een oud en vervallen buurthuis ergens in de polder wisten we er nog een te staan. Mijn opa, en die van Hein, allebei ruim tachtig,  draaiden daar sinds mensenheugenis het maandelijkse programma van hun ouderenbond uit. Erg knullig allemaal, maar precies goed voor ons doel. Mijn opa zou mij niets willen weigeren en die van Hein zou mijn opa niets weigeren omdat ze al zo lang bevriend waren.

Toen we eenmaal bedacht hadden wat we erop wilden, was het gemakkelijk. We hadden alleen nog een paar pakken papier nodig. En de toestemming van onze opa’s natuurlijk. Maar bleek geen enkel probleem. Zij wilden ons graag helpen bij het maken van onze pamfletten.

plaatjes van internet

9 reacties op “Bloedbroeders

 1. geesjesgedachten
  29 oktober 2011

  Met veel plezier gelezen. Ik vind de spreuken van “Loesje” ook erg leuk en ik hou ook niet van kerstmis. (ik ben gewoon Geesje hoor, niet dat je denkt dat ik Loesje ben. He bah wat flauw, sorry!

  Like

  • jokezelf
   30 oktober 2011

   Hahaha, ik vind het wel grappig! (hou van flauw, vandaar..)

   Like

 2. Dieneke
  29 oktober 2011

  vind de loesje spreuken nog steeds héél leuk.

  Like

 3. Trees
  29 oktober 2011

  Ben benieuwd wat er op kwam te staan…

  Like

  • jokezelf
   29 oktober 2011

   Aan mijn lijf geen kerstmis, kwam erop te staan.

   Like

 4. hanneke
  29 oktober 2011

  en zo is Loesje geboren?

  Like

  • jokezelf
   29 oktober 2011

   Zo zou het gegaan kunnen zijn; dit is één van de eerste posters van Loesje.

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 oktober 2011 door in Korte verhalen, Poëzie en proza en getagd als , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: