Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Het gekkengetal

gekkengetal

Het cijfer elf staat bekend als het gekkengetal. Dat komt omdat cijfers vroeger een symbolische betekenis hadden. Wij noemen 11 het gekkengetal omdat het alleen te delen is door zichzelf en omdat 11 staat tussen 10, dat het volmaakte getal wordt genoemd, en 12, dat bekend staat als het heilige getal. Verder is het getal 11 zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht). Daarom is het een “gek” getal.
Verder stonden in de tijd van Napoleon alle wetten over gekkigheid in 11 artikelen. Dus ook in Frankrijk bestond het getal 11 als gekkengetal. Carnavalsvierders grepen 11-11 aan om hun zottenkappen uit het vet te halen. Die dag, dus ook vandaag, worden om 11 minuten over 11 de vergaderingen geopend van de Raden van Elf, ter voorbereiding op het carnaval.

Vandaag is het 11-11-2011; drie gekkengetallen naast elkaar. Nog een paar andere paar andere meer of mindere triviale weetjes over 11 november. Het verhaal gaat dat Sint Martinus een bijna naakte bedelaar tegenkwam. De bedelaar vroeg om een aalmoes, maar geld had Martinus niet bij zich, maar hij had wel een flinke cape tegen de kou. Dus pakte hij zijn zwaard en sneed zijn rode mantel in tweeën. Sindsdien werd de feestdag van Sint Maarten aangegrepen voor een bedelfeest voor arme mensen, bedoeld om voedsel en geld op te halen zodat ze de moeilijke wintermaanden konden doorkomen. Tegenwoordig gaan kinderen met lampions zingend langs de huizen om snoep en andere lekkernijen op te halen.

foto gevonden op internet

Overigens is 11 november op Sint Maarten de nationale feestdag en heeft België de 11e november verkozen om nationale vrouwendag te vieren. Vandaag is ook de dag van de duurzaamheid en – last, but not least – veel stellen over de hele wereld hebben vandaag uitgekozen om te trouwen. Het is natuurlijk ook een leuke, gekke datum om in je trouwboekje te hebben.

 

 

Zie ook; Gekken en dwazen

 

 

31 reacties op “Het gekkengetal

  1. Pingback: Persoonlijke terugblik op 2017 | Bouwen met taal

  2. Harlekeyn
    19 mei 2017

    Leuke info en leuk om te lezen…Harlekeyn

    Like

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: