Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Het gekkengetal

Het cijfer elf staat bekend als het gekkengetal. Dat komt omdat cijfers vroeger een symbolische betekenis hadden. Wij noemen 11 het gekkengetal omdat het alleen te delen is door zichzelf en omdat 11 staat tussen 10, dat het volmaakte getal wordt genoemd, en 12, dat bekend staat als het heilige getal. Verder is het getal 11 zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht). Daarom is het een “gek” getal.
Verder stonden in de tijd van Napoleon alle wetten over gekkigheid in 11 artikelen. Dus ook in Frankrijk bestond het getal 11 als gekkengetal. Carnavalsvierders grepen 11-11 aan om hun zottenkappen uit het vet te halen. Die dag, dus ook vandaag, worden om 11 minuten over 11 de vergaderingen geopend van de Raden van Elf, ter voorbereiding op het carnaval.

Vandaag is het 11-11-2011; drie gekkengetallen naast elkaar. Nog een paar andere paar andere meer of mindere triviale weetjes over 11 november. Het verhaal gaat dat Sint Martinus een bijna naakte bedelaar tegenkwam. De bedelaar vroeg om een aalmoes, maar geld had Martinus niet bij zich, maar hij had wel een flinke cape tegen de kou. Dus pakte hij zijn zwaard en sneed zijn rode mantel in tweeën. Sindsdien werd de feestdag van Sint Maarten aangegrepen voor een bedelfeest voor arme mensen, bedoeld om voedsel en geld op te halen zodat ze de moeilijke wintermaanden konden doorkomen. Tegenwoordig gaan kinderen met lampions zingend langs de huizen om snoep en andere lekkernijen op te halen.

foto gevonden op internet

Overigens is 11 november op Sint Maarten de nationale feestdag en heeft België de 11e november verkozen om nationale vrouwendag te vieren. Vandaag is ook de dag van de duurzaamheid en – last, but not least – veel stellen over de hele wereld hebben vandaag uitgekozen om te trouwen. Het is natuurlijk ook een leuke, gekke datum om in je trouwboekje te hebben.

 

 

Zie ook; Gekken en dwazen

 

 

Delen

31 reacties op “Het gekkengetal

 1. Pingback: Waarover spraken zij? Negen veelgelezen berichten | Bouwen met taal

 2. Albert y Mara fotolog
  20 nov 2011
  Albert y Mara fotoblog – Wij zijn Albert en Mara en wonen acht maanden per jaar aan de Costa del Sol in Spanje en de overige vier maanden verdeeld over het jaar aan het Veluwemeer in Nederland vanwege onze beide kleinkinderen. We bloggen sinds januari 2005 bij weblog. Door de problemen bij weblog vanaf september 2011 bij Blogspot. Muziek uit de 60's, 70's en 80's is onze favoriet. N.B. De "y" in onze naam is in het Spaans het Nederlandse woordje "en" 't Is maar dat je 't weet! Grtz Mara

  Als trouwdatum hebben wij “nine eleven” en dat is sinds 10 jaar een bijzondere datum geworden. Voor ons blijft het een feestdag want in 1971 wisten wij niet dat 30 jaar later deze datum zo beladen zou worden.
  En de elfde van de elfde is voor onze kleinzoon het begin van het carnaval en voor ons zorgen dat je genoeg snoep in huis hebt, want in onze ‘dolfijne’ stad wordt Sint Maarten gevierd door langs de deur te gaan met lampions.

 3. platoonline
  16 nov 2011

  Ik had nooit zoveel met dat gekkengetal. 11-11 was voor mij de dag van Sint Maarten. En sinds 1994 is het de sterfdag van mijn moeder. En omdat ze precies om 11 uur 11 stierf is het voor mij nog steeds een beetje een gekke, ontroerende dag. Een dag om na te denken en dankbaar te zijn dat ik zo’n moeder had.

  • jokezelf
   17 nov 2011
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Dat is inderdaad heel bijzonder.

 4. jeetjemina
  14 nov 2011
  jeetjemina – fotootjes over van alles en nog wat.

  Leuk om die uitleg te lezen.
  Zo’n tijdstip komen de carnavalsvierders nooit meer tegen.
  Gekker tijdstip zal er nooit meer komen.

  Je schrijft vroeger maar volgens mij wordt er tegenwoordig ook nog
  wel eens waarde gehecht aan getallen. Je hebt toch zoiets als
  nummerologie?
  gr eva

  • jokezelf
   14 nov 2011
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Je hebt helemaal gelijk eva, in de nummerologie wordt natuurlijk heel veel waarde gehecht aan getallen. In de nummerologie is 11 een meestergetal, net zoals alle veelvouden van 11 (22,33,44 enz). 11 heeft in zich de 1, maar ook de 2, omdat 1 + 1 = 2 is. Daarom wordt de 11 als een lastig, moeilijk getal gezien met tegengestelde tendenties in zich. Dat wijst op innerlijke strijd en 11 wordt dan ook als de strijder gezien. Maar er zijn meer betekenissen. Hier vind je een uitgebreide uitleg; http://home.wanadoo.nl/herbert/ontwaken/elfoverelf.htm

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 nov 2011 door in Humor en getagd als , , , , , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%