Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Pril geluk

Elf was ik. Misschien twaalf. Mijn vriendje Jos, een jaar ouder, kwam mij vaak na het eten halen. Dan zaten we dicht naast elkaar in het trappenhuis en luisterden naar zijn transistor radiootje.

Mijn vader vond dat niks. Met zijn tweeën. Op die trap. Met de buitendeur dicht. Dus af en toe trok hij aan het touw (wij woonden op twee hoog) waardoor de deur openging.
“Oh,” riep hij dan quasi onschuldig naar beneden, “ik dacht dat er gebeld werd”. Dat gebeurde om de tien minuten, tot hij om half acht naar beneden riep; “Joke, je pyjama ligt klaar, je moet naar bed!”
Mijn vriendje droop af en ik ging boos naar boven omdat ik het gemeen vond dat mijn vader mij zo te kijk zette. Ik hoefde immers nog niet naar bed. Maar mijn vader wist van geen ophouden; “wie weet wat je daar allemaal uitspookt,” zei hij nors, “wat moet je met die jongen?” Ik had geen idee wat ik met hem moest, maar merkte wel dat het anders was dan ‘gewoon’. Dus ontkende ik bij hoog en bij laag dat er iets was.

Als ik niet naar buiten mocht, fietste Jos de hele avond heen en weer in de straat. Hij keek dan naar boven of ik voor het raam stond. Mijn vader lachte hem er om uit en mijn zus en mijn moeder lachten mee. Ik vond dat gefiets ook wel grappig, maar stiekem was ik er trots op dat hij dat voor mij deed.

Op een van die transistoravondjes gaf Jos mij ineens een zoen. Ik voelde het in mijn buik kriebelen. Verlegen namen we die avond afscheid.

Niet veel later verhuisde ons gezin naar een andere wijk in dezelfde stad. Mijn vriendje heb ik nooit meer gezien.

(een verhaaltje uit de ouwe doos)

18 reacties op “Pril geluk

 1. Mrs. T.
  4 januari 2012

  Wat een mooi verhaal maar wat jammer ook dat vader de boel niet echt vertrouwde.

  Like

  • Jokezelf
   4 januari 2012

   ach ja, mijn vader was zelf nog erg jong, en ik was de oudste, dus hij vond het allemaal een beetje griezelig weet ik nu achteraf.

   Like

 2. Dwarsbongel
  4 december 2011

  Ik heb een dochter en een zoon, en ben nu opa. Ik kan me de bezorgdheid van die vader wel voorstellen, maar ik vind het overdreven. Mijn insteek was: als ze met een vast vriendje uitgaat, dan zal die haar beschermen tegen rottigheid. En dat klopte denk ik wel.

  Like

 3. Caroline [DreamLoveLife]
  3 december 2011

  Mooi, maar toch wel ontroerend stukje!

  Liefs

  Like

 4. Marion Driessen
  25 november 2011

  Pril onschuldig geluk. Heerlijk om te lezen en mee te beleven.

  Like

 5. platoonline
  23 november 2011

  Ik kan me niet meer herinneren of ik het elders al eens bij je heb gelezen. Dus het voelt als nieuw voor me. Een mooi verhaal uit vervlogen tijden. Dat vaders bezorgd zijn, begrijp ik. Alleen dat lachen vond ik wat minder. Jammer dat je hem nooit meer hebt gezien. Ben je nieuwsgierig hoe hij er nu uitziet?

  Like

 6. geesjesgedachten
  22 november 2011

  Mijn allereerste jeugdliefde woont nog in hetzelfde dorp als waar ik woon. We groeten elkaar en ik denk dan: Waar is dat leuke jochie van vroeger toch gebleven, waarschijnlijk denkt hij hetzelfde :-), Leuk verhaal Joke

  Like

 7. Albert y Mara fotolog
  22 november 2011

  Only love can break a heart. Dat was Gene Pitney uit die tijd.
  Een leuke flasback Joke. Die vaders toen toch. Ik heb 2 zusjes en als jij weet hoe voorzichtig die ouwe was. Niet te geloven.
  Grtz
  Albert

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 november 2011 door in kind en getagd als , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 240 andere volgers

Proud member of OBA

%d bloggers liken dit: