Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Beautyqueen in het diepst van mijn gedachten –

Als tiener vond ik het raar dat ik mijn ogen moest opmaken met een kleurtje en prikkend zwart spul. Hoe zwarter, hoe beter, want dan werden je wimpers verleidelijk. Verleidelijk? Ik deed het, waarna mijn ogen jeukten, prikten en traanden. Dan vergat ik dat er mascara op mijn wimpers zat en wreef erin, waardoor mijn ogen eruit zagen alsof ik een robbertje had gevochten. Geen succes dus, en zeker niet verleidelijk. Nagels lakken. Werd ook niets. Uit wanhoop greep ik naar blanke lak. Dan zag je niet dat ik mijn nagels had gelakt, maar had ik er wel wat aan had gedaan.

Op het gebied van outfits deed ik vroeger maar wat, denk ik nu. Op foto’s draag ik kleding die ik toen mooi vond, maar die je nu linea recta naar de kledingbak zou brengen. What was I thinking?
Nee, dan schoenen. Pumps vond ik prachtig. Mijn moeder droeg ze, met hakken van 10 cm hoog. Hoe ze erop liep, is mij nog steeds een raadsel. Ik kon het niet. Die schoenen waren smal en mijn voeten zijn breed, met een hoge wreef. Daarbij verzwikten mijn enkels al op queenies, liep ik al jong hielspoor op, waarvoor ik gelhieltjes in mijn schoenen moest doen tegen de pijn. Vaarwel hoge hakken.

Na de geboorte van mijn kinderen werd ik dikker, waardoor het steeds moeilijker werd om leuke kleding te vinden. Tenten waren er, wijde positiejurken, om je buik in te verbergen. Meer niet. Pas ver in de jaren tachtig deed de grote maten mode haar intrede. Dúúr, maar erg leuk. Dus ik kon mijn hart ophalen. In 1998 begon mijn zus een grote maten winkel. Zij had smaak en ik kocht haar combinaties. Vermoedelijk was ik haar beste klant. En ik liep mee in haar modeshows, wat dat voor je ego doet! Iedereen kijkt naar je, vindt mooi wat je draagt en ze willen allemaal aan het stofje voelen. Mijn zelfvertrouwen groeide meters.
Het winkeltje van mijn zus is alweer enige tijd ter ziele. Ik heb nog lang op haar collectie geteerd, maar sinds een paar jaar doe ik het weer zelf. Ik kies vaak voor zwart, omdat dat altijd staat. Omdat je dat met elke kleur kunt combineren. En omdat het slanker maakt. Ik loop op gemakkelijk platte schoenen en heb één paar met een duizelingwekkende hoge hak. Maar die doe ik pas aan als ik zit en niet snel weer weg hoef.

Op mijn gezicht gebruik ik tegenwoordig een klein beetje foundation. Ik poets wat vlekjes weg en smeer voorzichtig een beetje oogschaduw op mijn bovenste oogleden, zodat er niets – of maar weinig – in mijn ogen kan komen. Ik doe niet aan mascara. En wie mij zo niet zien wil, die kijkt de andere kant maar op.

16 reacties op “Beautyqueen in het diepst van mijn gedachten –

 1. hannekelive
  13 maart 2012

  tja, dat make-uppen, ik was daar vroeger meer mee bezig dan nu.
  alhoewel….
  ik smeer toch altijd snel wat mascara op mijn wimpers.
  maar als ik mijn bescheiden beauty-case met die van mijn dochter vergelijk, lijkt het nergens op!
  lekker stuk! 😉

  Like

 2. Marjelle
  13 maart 2012

  Ben altijd een make-upmeisje geweest. 😉 Als ik nu terugkijk naar foto’s van toen ik 13, 14 was, begrijp ik wel waarom ik opviel terwijl ik dat juist helemaal niet wilde. Donkere oogschaduw, goudblond geverfde haren in combinatie met jeans en wijde truien.

  Like

 3. Dieneke
  12 maart 2012

  Die laatste zin,geweldig vind dit zooooooooo herkenbaar.

  Like

  • Trees
   12 maart 2012

   En die titel dan… ook helemaal geweldig!

   Like

 4. Annette Lemaire
  12 maart 2012

  Ja de kleding van toen…de strakke rokjes b.v. en de hotpants….minijurken….ik was slank en wist niet beter….
  In Drenthe begon ik te groeien (zo noemen ze hier dikker worden)…
  Gelukkig zat er een grotematenwinkel in Stadskanaal, hier vlakbij, ofwel een winkel met slobberkleding en grapjes, erg leuk…helaas is die weg….het was te origineel denk ik…..Doe nu een levenslang koolhydraatarm dieet (kreeg suiker type B) en ging lopen…elke dag een half uur…….Alleen mijn lippen stift ik rood….verder niets…vanwege het wrijven in d’ogen……

  Like

 5. Marja
  12 maart 2012

  Herkenbaar. Ik smeerde vroeger ook van alles op mijn snoet. Nu hooguit wat lippenstift. Hoge hakken heb ik nooit gedragen, omdat ik zwakke enkels heb. Je kunt mij uittekenen in een lange broek.

  Like

 6. Trees
  12 maart 2012

  Dit is echt leuk, ik had het zelf kunnen schrijven. Alleen gebruik ik nog steeds mascara, een lijntje onder mijn ogen, soms oogschaduw en lipstick. Maar die hakken, die voeten en die kleding, ja dat herken ik allemaal! Met veel plezier gelezen logje Joke!

  Like

 7. artafterallart
  12 maart 2012

  Niks maskers af,
  de visagist hoort thuis in het basispakket
  en mooie kleren horen een aftrekpost te zijn
  iedereen heeft recht op betaalbare en pijnloze schoonheid 🙂

  Like

 8. Wondelgijn
  12 maart 2012

  Hahaha, heeeeeel herkenbaar!! Ik heb er ook al meerdere blogjes aan besteed. Voor mij alleen maar mascara, een ooglijntje en gewoon dagcreme. Op hakken kan ik niet lopen, panty’s zijn bij mij na een uur kapot… Tja… 😉

  Like

 9. Dina
  12 maart 2012

  Super leuk stukje! Kwam via de wijvenblog hier terecht. Gelijk heb je, als mensen je zo niet willen zien, kijken ze maar de andere kant op!

  Like

 10. Pingback: #Wijvenweek 1 Beautyqueen in het diepst van mijn gedachten – | Wijvenblogs

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 176 andere volgers

%d bloggers liken dit: