Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Dromendag

Donderdag 15 maart 2012 gold in de Belgische Wijvenweek als dromendag. Een dag om te schrijven over de dromen die je had als kind, de dromen die je nog hebt en de dromen die je koestert. Over ambitieuze, mogelijk wilde, dromen die vervlogen zijn, onder het stof geraakt, of op een andere manier verloren zijn gegaan. Te schrijven over dromen die misschien, héél misschien – vandaag, morgen, over een paar weken, of een paar jaar – nog uit kunnen komen. Kortom, te schrijven over je wensen, je verlangens, je hunkeringen, en je hoop op een beter, dan wel een (totaal) ander leven.

“Schrijven is blijven zitten tot het er staat.” Harry Mulisch had een punt, maar  daar moet je wel de tijd voor hebben. Binnen mijn  hectische leven van werken, zorgen, studeren, mantelzorgen en andere dingen, was en is die tijd schaars. Dus blijven zitten tot het er is, komt in mijn geval neer op een uurtje schrijven en hopen dat het lukt. Als het niet gaat; helaas pindakaas, want ik wil het wèl goed doen. Meestal slinger ik niet zomaar in één keer iets op papier. Want; “wie zich toelegt op goed schrijven, kan nooit veel tot stand brengen.” Ook Multatuli had heel erg gelijk. Wat je goed wilt doen, kost tijd en wat tijd kost, duurt lang, dus denk maar niet dat je, in zo’n wijvenweek bijvoorbeeld, elke dag een goed afgerond stuk kunt schrijven, zonder voldoende tijd om je erover te buigen. En dat is nou precies waarom mijn grote droom nooit echt tot volle wasdom is gekomen.

Ik bewonderde Bordewijk (Bint), Willem Elsschot (Lijmen/Het Been, Villa des Roses, zijn gedichten o.a. Het Huwelijk), Hella Haasse (Oeroeg), Aldous Huxley (Brave new world). Ik verslond Annie M.G. (Jip en Janneke, Puk van de Petteflet), Simon Vestdijk (De Koperen Tuin), Jan Wolkers (Kort Amerikaans, Turks Fruit, Gifsla),  en Hannes Meinkema (En Dan is er Koffie). Ik las alle Agatha Christie Vijflingen, reeg de verhalen van Arthur Conan Doyle tot een grote ketting, volgde Simon Carmiggelt in het Parool. Hubert Lampo, Mensje van Keulen, Harry Mulisch, Renate Dorrestein, Margriet de Moor, Marijke Höweler… noem ze allemaal maar op (ik zal het niet doen). Ik wilde een van hen worden. Dat was, en is nog steeds, mijn droom.

Ik schrijf al mijn hele leven. Niet alleen voor mijn werk; rapporten, verslagen, brochures, interviews, maar ook privé, want ik hield een dagboek bij, waar ettelijke verhalen en gedichten uit zijn voortgekomen. In de loop der jaren heb ik veel – heel veel – geschreven, maar er weinig mee gedaan, want het meeste verkeert nog in een ruwe versie. Slechts een paar verhalen en wat gedichten werden (sommige recent nog) in tijdschriften of een wijkblad gepubliceerd.
Edoch, leve internet en de blogosfeer, want sinds een jaar of twee houd ik verschillende blogs bij die door veel mensen worden gevolgd en gelukkig ook positief worden gewaardeerd. En op een dag – bij leven en welzijn in ieder geval op 30 december 2016 – komt mijn droom uit en zal ik mij full time schrijfster noemen.

 

7 reacties op “Dromendag

 1. Mirjam Kakelbont
  23 maart 2012

  Niets is heerlijker dan een droom te hebben maar nog heerlijker als hij waarheid wordt. Je werkt er hard voor, hebt doorzettingsvermogen, dus dat boek komt er! Het is alleen een kwestie van tijd…Maar mooie producten laten altijd op zich wachten.
  Leuk om te lezen dat jij ook nog ouderwets met pen op papier schrijft.

  Like

 2. Truus
  20 maart 2012

  Het is mooi om een droom te hebben. Nog bijna vijf jaar te gaan dus. 😉
  Ik schrijf sinds 26 november 2008, de datum dat ik een weblog begonnen ben. En daar heb ik (meer dan) genoeg aan. 🙂

  Like

 3. staartje
  18 maart 2012

  Dromen komen uit. Ik kijk uit naar je boek. En dan kan ik zeggen:’Ik ken haar. Die schrijft toch goed! ‘

  Like

 4. Trees
  18 maart 2012

  Ieder mens heeft dromen en dat is ook fijn! Ik hoop dat jouw droom uitkomt en dat er ooit nog een boek van je verschijnen zal!
  Nog even een jaar of wat doorbijten en bloggen, dat is ook leuk!

  Like

  • jokezelf
   18 maart 2012

   Zeker. Ik vind bloggen harstikke leuk! Als het daarbij blijft, vind ik het ook prima hoor.

   Like

 5. Pingback: #Wijvenweek 4 – Dromendag | Wijvenblogs

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: