Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Grote blokken

Ik mag als eerste kiezen. Blij loop ik naar de blokkenhoek. “Nee,” zegt juf, “alleen als de jongens niet met blokken willen, mogen de meisjes. Meisjes kiezen de poppenhoek.  Dat is ook leuk.” Ik schud mijn hoofd. Ik heb zelf poppen en die zijn stom. Ik ga liever spelen of een boekje lezen. Ik heb ook blokken, maar geen grote om bruggen te bouwen en huizen zo groot als ikzelf. Tranen springen in mijn ogen. Ik bijt op mijn onderlip.
Juf zegt dat ik mag schilderen op de ezel. Schoorvoetend loop ik naar het keukentje. Ik doe een plastic schort voor, pak penselen en verf, en een jampot met water.

grote blokkenEenmaal bezig, vergeet ik het rumoer om me heen. Met gefronste wenkbrauwen en bijtend op het puntje van mijn tong, kwast ik erop los. Ineens draven drie jongetjes door de klas. Ze lopen mijn ezel omver! Verf stroomt over de vloer. Ik gil en deins achteruit, tegen een andere ezel. Een kind schreeuwt. Ze slaat en schopt me. Ik duw haar terug zover ik durf, want van mijn moeder mag ik wel pestjongetjes slaan, maar dít is een meisje.

Intussen ligt mijn schilderstuk als een dweil op de grond. Met grote ogen kijk ik naar het krijsende kind. Ze staat nu op mijn werk te stampen: “Jouw schuld!” huilt ze.
Een harde hand in mijn nek. Ik probeer los te komen, maar juf pakt mijn arm en sleurt me naar de deur. “Naar buiten”, zegt ze boos, “kinderen die de boel op stelten zetten, kunnen we niet gebruiken!” De deur sluit met een harde klap. Ik duik tussen de jassen aan de kapstok. Tranen stromen over mijn wangen, uit mijn neus lekt snot. Ik veeg het weg met mijn mouw. Ik wil niet meer naar school. Waar is mijn moeder?

28 reacties op “Grote blokken

 1. clair1991
  12 april 2012

  Joke, zo herkenbaar… maar tegenwoordig is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn op school hoor.
  Wel een prachtig verhaal. Dankjewel voor het delen.

  Like

 2. staartje
  12 april 2012

  Joke, wat een prachtig geschreven We. Ik zit er helemaal in. Die machteloosheid, het onrecht en ik ook de humor (…want van mijn moeder mag ik wel pestjongetjes slaan, maar dít is een meisje…) *Applaus*

  Like

 3. Mirjam Kakelbont
  11 april 2012

  In sneltempo sleep je me jouw verhaal binnen. Als je mag kiezen, mag je kiezen, toch?
  Ik was ook totaal geen poppenkind. Nee, dan mijn broertje, die had een treintje en een driewieler. Hij hoefde ook niet te leren strijken, koken en ramen zemen…Ik ben nog niet over het onrecht heen 😦 Het heeft wel te maken met de tijd waarin we opgroeiden. Mijn ouders vonden het vreemd dat ik voor mijn dochter bijvoorbeeld autootjes kocht. Nu mogen jongetjes zelfs met een poppenwagen lopen. Terecht!

  Like

 4. swithaRo
  11 april 2012

  Recht uit je hart!

  Like

 5. gewoonanneke
  11 april 2012

  Een mooi verhaal, ja zo ging het vroeger wel, ik was ook totaal geen poppenkind, klom liever in bomen haha. Ja de tere zieltjes werden vroeger niet gespaard helaas zijn we nu een beetje de andere kant op doorgeslagen.

  Like

 6. babbelegoegje
  11 april 2012

  Leuk, als je kiezen mag. Ik begrijp heel goed, dat je dit nog even kwijt moest.

  Like

 7. ram1955
  11 april 2012

  Jemig, wat onrechtvaardig. Steengoed geschreven.

  Like

 8. platoonline
  11 april 2012

  Goh, wat werd ik boos tijdens het lezen. Stomme juf die niet verder kijkt dan haar neus lang is. Stom dat alleen jongens met blokken mogen spelen. Maar ja, zo was dat in de jaren vijftig en zestig. Alles was nog opgedeeld in traditionele vormen en patronen. Er zijn dan ouders die roepen: is niet erg, de grote wereld is ook niet altijd rechtvaardig. Hier worden kinderen hard van. Ik heb dat altijd een kul-opmerking gevonden. Rechtvaardigheid voor alles. In dat opzicht ben ik nooit gegroeid tot een een wakkere volwassene. Enfin… een geweldig verhaal, zowel qua vorm(en) als inhoud.
  Driewerf hulde.

  Like

 9. artafterallart
  11 april 2012

  onrecht, daar moet je
  voor naar school, zodat je weet
  hoe goed je’t thuis hebt 🙂

  Like

 10. Pingback: WE-300: Het woord voor april | Platoonline

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 april 2012 door in kind en getagd als , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: