Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lezen – de ultieme vrijheid

Een van de belangrijkste ervaringen in mijn vroegste jeugd was het leren lezen. De vreugde om te begrijpen wat ergens stond en de opperste bevrediging van het zèlf kranten, boeken of tijdschriften te kunnen lezen, staat me nog heel erg bij. Toen ik het eenmaal door had, las ik met volle overtuiging alles wat maar enigzins in aanmerking kwam; tot aan teksten op verpakkingen aan toe. Ik kreeg er nooit genoeg van.

 

 

 

 

 

Drie was ik toen mijn vader mij daadwerkelijk leerde lezen. Ik vroeg hem voortdurend wat ergens stond, wees hem teksten op gebouwen aan en had daardoor al wat letters en woorden leren ontcijferen. Mijn vader vond het prachtig, zo’n eigenwijs wurm. Apentrots liet hij mij voorlezen uit de Donald Duck en het verhaaltje vervolgens navertellen aan anderen, die niet wilden geloven dat ik daadwerkelijk begreep wat ik las.

Zelf lezen was de ultieme vrijheidsdaad. Nu kon niemand mij meer iets wijsmaken, want ik kon het zelf en had op dat gebied niemand meer nodig. Bovendien bleek al snel dat ik met dat lezen een fantastische ontsnappings-mogelijkheid uit de werkelijkheid had gekregen, waar ik dankbaar en met overgave gebruik van maakte.

31 reacties op “Lezen – de ultieme vrijheid

 1. rietepietz
  3 februari 2017

  O ja, een wonder was het om te leren lezen en eigenlijk lees ik nog altijd álles als ik onderweg ben. Aan boeken kom ik helaas vrijwel niet toe sinds ik blog maar al bloggend valt er natuurlijk ook veel te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Tien ‘vintage’ berichten. | Bouwen met taal

 3. lifecounseling2012
  2 januari 2014

  Leuk om te lezen!
  Ik vind lezen ook erg leuk. Heerlijk een boek lezen wat je pakt. Tegenwoordig doe ik het niet meer zo vaak. Maar er komen nu 3 lange maanden aan dus wie weet….:-)

  Like

  • jokezelf
   3 januari 2014

   Drie lange maanden? Hoef je dan niet te werken? Ik grijp trouwens ook steeds minder vaak een boek. Jammer hoor, want ik heb nog een aantal staan die ik nog moet lezen en er zijn ook altijd boeken die ik nog wel een keer wil lezen.

   Like

 4. staartje
  24 juni 2012

  Leuk herkenbaar.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 mei 2012 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: