Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rosa’s droomleven verklaard – I

In vijf deeltjes heb ik een verhaal geschreven over Rosa, een vrouw die min of meer ’s nachts leeft; in haar dromen voelt ze zich beter op haar plaats dan in haar dagelijkse leven. In weer vijf deeltjes geef ik mogelijke verklaringen voor de droomthema’s in Rosa’s droomleven.

In deel I zoekt Rosa naar een uitgang die ze maar niet kan vinden. Dat kan betekenen dat ze met een bepaald aspect van haar leven nergens naar op weg is.

Deuren die ze tegenkomt, zitten meestal op slot, wat betekent dat iemand iets voor haar verborgen houdt, of dat ze voor zichzelf allerlei hindernissen opwerpt. Ook is het mogelijk dat iemand haar ervan weerhoudt om te doen wat ze graag wil. Dit laatste geldt vooral als ze buitengesloten wordt. Is ze ergens binnengesloten, dan voelt ze zich gevangen. Rosa komt beide tegen; deuren waardoor ze niet naar buiten kan en deuren waardoor ze niet naar binnen kan. Ze zit dus duidelijk al heel vroeg in haar leven op een dood spoor.

Een open deur staat voor een nieuwe kans. Af en toe ziet ze zo’n deur, of loopt ze met iemand mee, dus pakt ze op dat moment die kans in het kielzog van een ander. Jammer genoeg duren die momenten in haar dromen nooit lang. Je mag dus aannemen dat Rosa in haar dagelijkse leven wel probeert mee te liften op het succes van iemand anders, maar niet haar eigen kansen pakt.

Rosa dwaalt veel door gangen. Gangen staan voor spirituele groei en leren. Loop je door een lange gang dan kan dat ook een poging betekenen om te ontsnappen aan een terugkerende situatie. In haar dromen is Rosa kennelijk bezig om zowel spiritueel te groeien als te ontsnappen aan haar situatie. Gangen en deuren zijn ook seksuele symbolen. Het is dus ook heel goed mogelijk dat Rosa op seksueel gebied nog zoekende is.

Trappen zijn vaak een aanwijzing voor de stappen die we nemen om een doel te bereiken. Rosa onderneemt dus wel dingen om te bereiken wat ze wil. Wie over scholen en universiteiten droomt, benadrukt zijn eigen persoonlijke potentieel, het vermogen tot leren en zijn kennis uit te breiden. Rosa heeft dus mogelijkheden om te ontsnappen aan de moeilijke situatie waarin ze zich overdag bevindt.

Lees verder in deel II

16 reacties op “Rosa’s droomleven verklaard – I

 1. EJW
  13 augustus 2012

  ik droom heel veel. Vaak belachelijk over mensen waar ik nooit meer aan denk. Die maken dan de vreemdste opmerkingen met hele rare verwrongen stemmetjes

  Like

 2. Annet Lemaire
  31 juli 2012

  Joke, ik vertel het je nog wel hoor…..

  Like

 3. platoonline
  27 juli 2012

  Joke, bedankt voor je reactie. Ik voelde de behoefte vrij uitgebreid terug te reageren, vooral ook omdat je vraag voor mij de sluizen der herinnering deed opengaan en ik plotseling dingen en verklaringen voelde opdringen die me zo maar ineens helder voor de geest kwamen te staan.

  Like

 4. Annet Lemaire
  26 juli 2012

  Als ik eraan denk zal ik nog eens opschrijven van de kelderdromen, repeterend waren ze…..heel interessant……

  Een droom is als een ongeopende droom over jezelf…..

  Like

 5. Annet Lemaire
  26 juli 2012

  Veel gehad deze dromen na mijn verhuizing naar Rotterdam. Vanuit een tuin grenzend aan het Corversbos naar een bovenwoning in het oude westen….
  Ik holde de trap af, de buitendeur vloog open en ik vloog weg….heerlijk wat een opluchting…ik zal het aan Carel op Hyves vertellen als ik het niet vergeet…..

  Like

 6. Asbloed
  19 juli 2012

  In mijn dromen ben ik meestal mannen aan het vermoorden.
  Vaak met een zwaard. Soms een dolk.

  Like

  • jokezelf
   22 juli 2012

   Een dolk of zwaard in een droom is altijd een machtswapen. Het symboliseert gerechtigheid, moed en kracht, maar ook agressie. Dat zwaard zou kunnen staan voor het feit dat je bereid bent om te vechten voor je overtuigingen.
   Mensen vermoorden in je droom kan een poging zijn om je te bevrijden van de invloed die anderen op je hebben. Ook kunnen de mannen die je vermoordt, de personificatie zijn van een deel van jezelf dat je probeert te verstikken of te verdringen. Of misschien kun je een probleem alleen maar oplossen door een deel van jezelf uit te schakelen.
   Toch hoeft een droom waarin je iemand vermoordt niet negatief te zijn. Het kan ook betekenen dat je oude gewoontes of denkpatronen aan het loslaten bent, zodat je verder kunt in je leven.

   Like

 7. platoonline
  19 juli 2012

  Joke, en wat betekent het dat je door gangen dwaalt op zoek naar…. ja naar wat? en elke keer als je een hoek omslaat of uit een lift komt, dat er dan iets anders is dan je verwacht. Nooit kom je precies op de plek uit waar je (terug) zou willen zijn, of waar je (in je droom) persé MOET zijn.

  Like

  • jokezelf
   22 juli 2012

   Als je in een droom iets zoekt, probeer je meestal een antwoord op een probleem te vinden, maar het kan ook betekenen dat je je niet meer gevangen of beperkt hoeft te voelen omdat je het onverwachte of de nieuwe ervaring kunt hanteren. Een lift is meestal een aanwijzing hoe we omgaan met informatie. Ging de lift omhoog? Of omlaag? En ging je rechts of links de hoek om?

   Like

   • Plato
    25 juli 2012

    Ik ging eerst omhoog en daarna wilde ik weer terug maar bij het naar beneden gaan ging er iets mis of de lift deed het niet meer.
    Links of rechts? Moeilijk, volgens mij kriskras en beide kanten op. Een soort zwerftocht naar een onbekend doel in het verleden. Al schrijvende herinner ik me plotseling veel meer droomfragmenten. Boeiend.

    Like

 8. gewoonanneke
  18 juli 2012

  Heb je iets met dromen gedaan, is dat iets wat wetenschappelijk te verklaren valt of is dat door dromen met elkaar te vergelijken onstaan?
  Lijkt me wel interessant.

  Like

  • jokezelf
   22 juli 2012

   In mijn opleiding ben ik in aanraking gekomen met Freud’s en Jungs droomduidingen. Uit interesse heb ik vervolgens een aantal boeken gelezen over dromen en hun betekenissen. Veel dromen zijn archetypisch, wat betekent dat veel mensen over dezelfde dingen dromen die meestal (maar niet altijd) een aantal dezelfde betekenissen hebben.
   Verder kwam ik door mijn beroep veel in aanraking met mensen die op de een of andere manier vast zaten, in problemen kwamen, of niet verder konden in hun dagelijkse leven. Bij de gesprekken die wij dan hadden, kwamen ook heel vaak hun dromen aan de orde. Die dromen zette ik dan af tegen hun ervaringen, wat vaak bleek te kloppen. En ja, dat is heel interessant. Maar mijn werk is so wie so interessant ;-).

   Like

 9. ram1955
  18 juli 2012

  Het klinkt inderdaad heel logisch allemaal. Maar nu de oplossing nog ….

  Like

  • joke
   18 juli 2012

   Dat komt na de rest van de verklaringen. Er zijn nog een paar thema’s die steeds terugkomen in Rosa’s dromen waar ik nog iets over wil zeggen.

   Like

 10. Voetje
  18 juli 2012

  Leuk dat je een verklaring geeft van Rosa haar dromen. Zeer interessant om te lezen!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 juli 2012 door in Psychologie en getagd als , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: