Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Droomthema’s

Na mijn verhaal over Rosa was er een verzoekje om een rubriek droomthema’s te beginnen. Aan die vraag wil ik graag voldoen, want ik droom zelf graag, veel en levendig en ik vind het leuk om uit te puzzelen wat een bepaalde droom zou kunnen betekenen.

Dromen, wat is dat eigenlijk?
We dromen allemaal. Sommige mensen dromen veel, anderen dromen weinig. Er zijn mensen die hun dromen heel precies weten na te vertellen en er zijn mensen die naderhand nog wel weten dàt ze gedroomd hebben, maar die absoluut niet meer weten waarover het ging. Sommige mensen kunnen hun dromen besturen. Anderen voelen zich vaak overvallen door de gebeurtenissen en worden badend in het angstzweet wakker na een nachtmerrie. Soms springt een droom van de hak op de tak en doe je dingen die je in het dagelijkse leven helemaal niet kunt (zoals vliegen), andere dromen lijken een volledig uitgewerkt verhaal. Je hoort ook wel mensen stellig beweren dat zij nooit dromen. Dat mag zo lijken omdat ze zich er niets van herinneren, maar de wetenschap heeft aangetoond dat iedereen droomt in zijn slaap, ook al weet hij het zelf niet meer.
In het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse Taal wordt dromen als volgt verklaard: ‘Werkzaamheid van de geest tijdens de slaap, waardoor levendige voorstellingsreeksen, meest in grillige afwisseling, gevormd worden, zodat de persoon meent dat alles te beleven. ‘ 
Online is de definitie simpeler en korter:  ‘Gedachten, beelden die in de slaap voor de geest komen.’

Het nut van dromen.
Dromen lijkt iets te zijn waar je als mens wat aan hebt in je dagelijkse leven. Van dromen wordt gezegd dat ze een hulpmiddel zijn om te verwerken wat je overdag meemaakt.
Een andere verklaring is dat alle informatie en de inzichten die je krijgt naarmate je ouder wordt, worden opgeslagen in je geest tot je het nodig hebt. Kinderen krijgen bijvoorbeeld heel veel informatie tegelijk te verstouwen die ze niet altijd meteen kunnen gebruiken. Soms zien ze iets waar ze op het moment zelf niets van snappen, maar waarvan ze – als ze wat ouder zijn- ineens denken: “o, dat zit zó”. Die ‘bouwstenen’ komen dan lukraak terug in je dromen zodat je kunt bekijken of je ze ergens voor kunt gebruiken.

Het verklaren van dromen lijkt op het leren van een nieuwe taal.
Dromentaal heeft gemeenschappelijke thema’s en algemeen aanvaarde betekenissen, maar deze taal heeft ook zijn eigen dialecten. En die dialecten komen voort uit onze eigen ervaringen, familieverhalen, waarnemingen en gevoelens. Iemand die droomt dat hij op een boot zit en een vis vangt, kan in het dagelijkse leven een visser zijn die hoopt op een goede vangst, of iemand die hengelt naar een promotie. Dus de enige echte verklaring kan alleen door jezelf gegeven worden, hoewel je natuurlijk heel goed de hulp kunt inroepen van iemand die de droomtaal in zijn algemeenheid al kent.

Het verhaal Rosa bevat een heleboel thema’s waar ik in een volgend berichtje wat over wil zeggen. Reacties en opmerkingen,  of vragen en verhalen over eigen dromen en thema’s zijn welkom!

17 reacties op “Droomthema’s

 1. Plato
  25 juli 2012

  Oei, dat zou best eens zo kunnen zijn. Ik ga er over nadenken.

  Like

 2. jokezelf
  22 juli 2012

  Goud staat voor de beste, meest waardevolle kanten van onszelf. Dat je goudkleurige munten vindt, kan een aanwijzing zijn dat je die eigenschappen in jezelf en in anderen kan ontdekken. Een boom staat voor de basistructuur van ons innerlijke leven. Dat het geld aan de voet van een jong boompje ligt, kan betekenen dat je met beide benen op de grond staat (een boom staat meestal voor de verbinding van onszelf met de aarde, dus voor de praktische kant van het leven), dat je geniet van van het feit dat je leeft en dat je met dat innerlijke leven nog maar kort bezig bent. Die munten staan dan voor spiritueel wisselgeld.
  Dat je het telkens afwijst als ‘maar een droom’, zou kunnen betekenen dat je zelf nog niet voldoende gelooft dat je een onbewust spiritueel innerlijk hebt met veel mogelijkheden.

  Like

 3. platoonline
  19 juli 2012

  Joke, als ik geld vind dan zijn het meestal goudkleurige munten aan de voet van een jong boompje. Het ligt er zomaar voor het oprapen. Even denk ik: joh, alles pakken… komop… daarna komt de gedachten… ach nee, het is toch maar een droom. Ik heb dit meer dan eens gedroomd. De laatste keer is al weer even geleden.

  Like

 4. gewoonanneke
  11 juli 2012

  Ja ik droom zelf ook heel veel en onthou ze ook meestal. Soms kan ik ze letterlijk na vertellen. Ik herken vaak dingen er in die ik die dag meegemaakt heb al wordt het dan wel eens door elkaar gehaspeld.
  Heb een tijdlang gedroomd dat ik naar Engeland ging en hoe ik ook ging per boot of per vliegtuig. Ik kwam er nooit of net voordat ik er was werd ik wakker.
  Mijn eerste vakantie toen ik alleen was ging naar Engeland en dat land had iets en heeft nog iets wat mij zo boeit. Weet niet wat het is. Ben er inmiddels nog een keer geweest en de fascinatie blijft.
  Ook had ik jaren een repeterende droom dat ik een baby had die ik altijd vergat eten te geven en dan kwam ik ’s avonds laat thuis en dan had ze heel de dag in bed gelegen zonder eten drinken of verschoond te zijn.
  Zelf relateer ik dat aan mijn kinderen die overleden zijn. Eigenlijk sinds ik brieven aan mijn doogeboren kinderen geschreven heb zijn ze praktisch verdwenen. Dus denk dat het daar wel iets mee te maken heeft. Maar verklaren kan ik het niet.
  Nou zo kan ik nog wel heel veel voorbeelden geven van aparte en bijzondere dromen. Heb me nooit verdiept in droombetekenissen maar ik vind het wel boeiend.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   In een reisdroom wordt vaak aangegeven waar je graag zou verblijven. Reizen heeft te maken met verandering van standpunt, met het doel van ons leven. Ergens niet aankomen, kan ermee te maken hebben dat je je leven op dat moment niet helemaal onder controle hebt en dat je een nieuw plan moet maken over hoe je met je leven verder wilt.

   Het is heel goed mogelijk dat die babydromen gerelateerd waren aan je doodgeboren kinderen. Kennelijk had je dat nog niet helemaal verwerkt. Het schrijven van de brieven maakte dat het verdriet, de schrik en de teleurstelling een plek kregen in je onderbewustzijn. Helemaal zal het nooit weggaan. Zoiets blijft altijd een litteken, maar de scherpte is er nu af.

   Like

 5. Ria
  10 juli 2012

  In de meeste dromen ben ik op weg of eigenlijk vlucht ik ergens voor weg. Meestal zijn er vogels bij betrokken., of ik zweef zelf .
  Volgens mij wordt dit een interessante rubriek.
  groetjes, Ria

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Wegvluchten kan betekenen dat je op de vlucht bent voor jezelf, voor je eigen beslutieloosheid, het onvermogen meer te bereiken in de wereld dan tot nu toe.
   Vogels zijn symbolisch voor het geestelijke, voor je gedachten. Als de vogels vrij en onbekommerd door het droomlandschap vliegen, dan is dat bewijs voor de vrijheid van je gedachten en dat je daarin niet belemmerd kunt worden.

   Like

 6. platoonline
  10 juli 2012

  Ik schreef hier gisteren een heel verhaal maar drukte ergens verkeerd en weg was het. Ik laat het maar even zo.

  Wat me na dit verhaal wel duidelijk is geworden: vroeger dacht ik altijd dat ik vreemd en onsamenhangend droomde, dat ik afweek van anderen omdat ik vrijwel nooit wat onthield en zo ja, dat het dan een onsamenhangende kluit vreemde gebeurtenissen was waarin ik vaak op zoek was naar mijn kleren, een toilet, een huis of dat ik vluchtte voor… ja waarvoor. Ook draaibruggen met onbereikbare liefdes herinner ik me.

  Na jouw stukje gelezen te hebben denk ik: maar ik wijk helemaal niet zoveel af. Ik lijk heel gemiddeld te zijn.

  Ik herinner me een rare droom. Ik vind geld onder een bosje en denk… dat ga ik mooi niet oppakken, want ik droom toch. En verdorie, ik word wakker en ik blijk gelijk te hebben.

  Een tijdje later droom ik weer dat ik geld vind. Ik knijp in mijn arm. Dat doet pijn. Ik denk: nou, volgens mij is het nu echt. Ik pak het geld op. Dan wordt ik wakker. Tjonge jonge… was het toch een droom.

  Laatste variant (allemaal dus echt gebeurd hoor): ik droom, vind geld en denk, ik droom, ik pak dat geld maar op. Dan word ik wakker, in mijn droom en ja hoor… ik heb een zak vol geld. Ik blij verder dromen. En dan wordt ik ECHT wakker. Mijn verbazing over mijn droomconstructie is die ochtend groter dan mijn teleurstelling over het feit dat ik wéér geen geld heb.

  Dat was het. Ik ben benieuwd wat er in deze rubriek nog meer komt.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Wie iets zoekt in een droom probeert een antwoord te vinden op een probleem van een onvervulde behoefte. Het zoeken naar een toilet kan betekenen dat je zoekt naar het vermogen een toestand te bereiken waarin je je gevoelens ongestoord los kunt laten.

   Geld vinden is een heel mooi onderwerp. Het is gunstig als je het krijgt, maar is meestal niet speciaal financieel bedoeld. In de dieptepsychologie staat geld symbool voor de eigen geestelijke kracht, de energie die je kan verzamelen of verspillen. Het is vooral de mate waarin je jezelf op waarde schat. Belangrijk om te weten is de herkomst van het geld, de plaats waar je het vindt, de kleur en de cijfers die erop staan.
   Onder een bosje kan betekenen dat er iets in je onderbewustzijn lag waar je (nog) niet bij kon.

   Like

 7. isis45
  10 juli 2012

  Meestal weet ik niet wat ik gedroomd heb, soms is het te bizar voor woorden. Als kind had ik twee repeterende dromen, die weet ik nog precies. Later is dat gestopt. Ik vind het een fascinerend onderwerp en hoop er hier wat meer over te lezen.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Repeterende dromen staan meestal voor een onderwerp in je leven waar je iets mee moet, of waar je tegenaan loopt. Blijkbaar is die droomboodschap heel belangrijk voor je en komt hij net zolang terug tot je er iets mee gedaan hebt, of totdat het niet meer nodig is om wat voor reden dan ook.

   Like

 8. minoesjka2
  9 juli 2012

  Ook ik ben geinteresseerd in dromen, houd al jaren een dromen dagboek bij.
  Vaak kan ik mijn dromen wel verklaren, maar sommige kom ik veel later of niet achter.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Soms blijf je jaren in onwetendheid over de betekenis van een bepaalde droom. En soms weet je – door een bepaalde gebeurtenis – ineens wat hij zou kunnen betekenen. Gek genoeg droom ik vaak hetzelfde totdat ik door heb waar het voor staat. En dat kan soms heel lang duren.

   Like

 9. Selma
  8 juli 2012

  Ik ben mezelf ruim 35 jaar geleden gaan oefenen in het onthouden van dromen, meteen bij het eerste wakker worden zonder m’n ogen openen de flarden terugroepen, en proberen te onthouden. Om te begrijpen waarom mijn hersenen die beelden en verhalen produceren. Symboolkennis- en gevoeligheid helpt daarbij.
  Ook ben ik mij gaan oefenen in het lucide dromen, dus proberen me bewust te worden van het dromen tijdens het dromen, met name wanneer het ellendige dromen zijn. Dat is te leren. Dus op een moment dat een droom een gruwelijke wending krijgt, gaat er iets werken dat me vertelt dat het niet waar is. Soms word ik meteen wakker, soms krijgt de droom eerst een prettige wending en word ik langzaam wakker. In beide gevallen neem dan ook weer de tijd om te ontdekken waarom ik die droom droomde.
  Helpt enorm bij zelfkennis, en acceptatie van het een en ander.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Je kunt je inderdaad oefenen in het lucide dromen, wat heel prettig is, vooral als je in een nachtmerrie terecht komt. En je hebt gelijk; symboolkennis en gevoeligheid voor bepaalde zaken komen je dan goed van pas.

   Like

 10. Ik ben mijn dromen ’s morgens bijna altijd kwijt. Ze zeggen wel eens dat je dan het beste pen en papier naast je bed kan leggen, zodat je de eerste indruk nog kunt opschrijven.
  Als kind kon ik vliegen in mijn dromen. Ik kon ze ook stilzetten, terugdraaien en weer verder laten spoelen. Geweldig was dat. We woonden 4-hoog en ik ben vele malen naar beneden gezweefd.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   De meeste mensen zijn hun dromen ’s morgens kwijt. Als je ze wilt onthouden, dan is pen en blocnote naast je op het nachtkastje, inderdaad een goede manier om meteen te kunnen noteren wat je nog weet.
   Stilzetten, terugdraaien en verderspoelen valt onder de zogenaamde ‘lucide’ dromen, waar ik later een blogje aan zal wijden.
   Zweven door de lucht kan betekenen dat je creatief bent, of gelukkig en krijgt wat je graag wilt hebben. (voor volwassenen betekent het ook vaak een vlucht uit het dagelijkse bestaan, of de extase van de sensualiteit).
   Maar, zoals ik hierboven al aangeef, je kunt het allemaal pas echt verklaren aan de hand van de persoon, zijn karakter en de gebeurtenissen in zijn leven.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 juli 2012 door in Dromen en getagd als , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: