Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Droomthema’s

Na mijn verhaal over Rosa was er een verzoekje om een rubriek droomthema’s te beginnen. Aan die vraag wil ik graag voldoen, want ik droom zelf graag, veel en levendig en ik vind het leuk om uit te puzzelen wat een bepaalde droom zou kunnen betekenen.

Dromen, wat is dat eigenlijk?
We dromen allemaal. Sommige mensen dromen veel, anderen dromen weinig. Er zijn mensen die hun dromen heel precies weten na te vertellen en er zijn mensen die naderhand nog wel weten dàt ze gedroomd hebben, maar die absoluut niet meer weten waarover het ging. Sommige mensen kunnen hun dromen besturen. Anderen voelen zich vaak overvallen door de gebeurtenissen en worden badend in het angstzweet wakker na een nachtmerrie. Soms springt een droom van de hak op de tak en doe je dingen die je in het dagelijkse leven helemaal niet kunt (zoals vliegen), andere dromen lijken een volledig uitgewerkt verhaal. Je hoort ook wel mensen stellig beweren dat zij nooit dromen. Dat mag zo lijken omdat ze zich er niets van herinneren, maar de wetenschap heeft aangetoond dat iedereen droomt in zijn slaap, ook al weet hij het zelf niet meer.
In het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse Taal wordt dromen als volgt verklaard: ‘Werkzaamheid van de geest tijdens de slaap, waardoor levendige voorstellingsreeksen, meest in grillige afwisseling, gevormd worden, zodat de persoon meent dat alles te beleven. ‘ 
Online is de definitie simpeler en korter:  ‘Gedachten, beelden die in de slaap voor de geest komen.’

Het nut van dromen.
Dromen lijkt iets te zijn waar je als mens wat aan hebt in je dagelijkse leven. Van dromen wordt gezegd dat ze een hulpmiddel zijn om te verwerken wat je overdag meemaakt.
Een andere verklaring is dat alle informatie en de inzichten die je krijgt naarmate je ouder wordt, worden opgeslagen in je geest tot je het nodig hebt. Kinderen krijgen bijvoorbeeld heel veel informatie tegelijk te verstouwen die ze niet altijd meteen kunnen gebruiken. Soms zien ze iets waar ze op het moment zelf niets van snappen, maar waarvan ze – als ze wat ouder zijn- ineens denken: “o, dat zit zó”. Die ‘bouwstenen’ komen dan lukraak terug in je dromen zodat je kunt bekijken of je ze ergens voor kunt gebruiken.

Het verklaren van dromen lijkt op het leren van een nieuwe taal.
Dromentaal heeft gemeenschappelijke thema’s en algemeen aanvaarde betekenissen, maar deze taal heeft ook zijn eigen dialecten. En die dialecten komen voort uit onze eigen ervaringen, familieverhalen, waarnemingen en gevoelens. Iemand die droomt dat hij op een boot zit en een vis vangt, kan in het dagelijkse leven een visser zijn die hoopt op een goede vangst, of iemand die hengelt naar een promotie. Dus de enige echte verklaring kan alleen door jezelf gegeven worden, hoewel je natuurlijk heel goed de hulp kunt inroepen van iemand die de droomtaal in zijn algemeenheid al kent.

Het verhaal Rosa bevat een heleboel thema’s waar ik in een volgend berichtje wat over wil zeggen. Reacties en opmerkingen,  of vragen en verhalen over eigen dromen en thema’s zijn welkom!

17 reacties op “Droomthema’s

 1. isis45
  10 juli 2012

  Meestal weet ik niet wat ik gedroomd heb, soms is het te bizar voor woorden. Als kind had ik twee repeterende dromen, die weet ik nog precies. Later is dat gestopt. Ik vind het een fascinerend onderwerp en hoop er hier wat meer over te lezen.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Repeterende dromen staan meestal voor een onderwerp in je leven waar je iets mee moet, of waar je tegenaan loopt. Blijkbaar is die droomboodschap heel belangrijk voor je en komt hij net zolang terug tot je er iets mee gedaan hebt, of totdat het niet meer nodig is om wat voor reden dan ook.

   Like

 2. minoesjka2
  9 juli 2012

  Ook ik ben geinteresseerd in dromen, houd al jaren een dromen dagboek bij.
  Vaak kan ik mijn dromen wel verklaren, maar sommige kom ik veel later of niet achter.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Soms blijf je jaren in onwetendheid over de betekenis van een bepaalde droom. En soms weet je – door een bepaalde gebeurtenis – ineens wat hij zou kunnen betekenen. Gek genoeg droom ik vaak hetzelfde totdat ik door heb waar het voor staat. En dat kan soms heel lang duren.

   Like

 3. Selma
  8 juli 2012

  Ik ben mezelf ruim 35 jaar geleden gaan oefenen in het onthouden van dromen, meteen bij het eerste wakker worden zonder m’n ogen openen de flarden terugroepen, en proberen te onthouden. Om te begrijpen waarom mijn hersenen die beelden en verhalen produceren. Symboolkennis- en gevoeligheid helpt daarbij.
  Ook ben ik mij gaan oefenen in het lucide dromen, dus proberen me bewust te worden van het dromen tijdens het dromen, met name wanneer het ellendige dromen zijn. Dat is te leren. Dus op een moment dat een droom een gruwelijke wending krijgt, gaat er iets werken dat me vertelt dat het niet waar is. Soms word ik meteen wakker, soms krijgt de droom eerst een prettige wending en word ik langzaam wakker. In beide gevallen neem dan ook weer de tijd om te ontdekken waarom ik die droom droomde.
  Helpt enorm bij zelfkennis, en acceptatie van het een en ander.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   Je kunt je inderdaad oefenen in het lucide dromen, wat heel prettig is, vooral als je in een nachtmerrie terecht komt. En je hebt gelijk; symboolkennis en gevoeligheid voor bepaalde zaken komen je dan goed van pas.

   Like

 4. Ik ben mijn dromen ’s morgens bijna altijd kwijt. Ze zeggen wel eens dat je dan het beste pen en papier naast je bed kan leggen, zodat je de eerste indruk nog kunt opschrijven.
  Als kind kon ik vliegen in mijn dromen. Ik kon ze ook stilzetten, terugdraaien en weer verder laten spoelen. Geweldig was dat. We woonden 4-hoog en ik ben vele malen naar beneden gezweefd.

  Like

  • jokezelf
   18 juli 2012

   De meeste mensen zijn hun dromen ’s morgens kwijt. Als je ze wilt onthouden, dan is pen en blocnote naast je op het nachtkastje, inderdaad een goede manier om meteen te kunnen noteren wat je nog weet.
   Stilzetten, terugdraaien en verderspoelen valt onder de zogenaamde ‘lucide’ dromen, waar ik later een blogje aan zal wijden.
   Zweven door de lucht kan betekenen dat je creatief bent, of gelukkig en krijgt wat je graag wilt hebben. (voor volwassenen betekent het ook vaak een vlucht uit het dagelijkse bestaan, of de extase van de sensualiteit).
   Maar, zoals ik hierboven al aangeef, je kunt het allemaal pas echt verklaren aan de hand van de persoon, zijn karakter en de gebeurtenissen in zijn leven.

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 juli 2012 door in Dromen en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: