Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Dagbesteding

Een hoogbejaard echtpaar woont al jaren in een verzorgingshuis vanwege een lichamelijke ziekte van mevrouw. Dan krijgt meneer een hersenbloeding…

Weer thuis, zit hij voornamelijk in zijn stoel. Hij doet niets en praat niet meer. Mevrouw ergert zich daaraan en probeert hem te  activeren. Meneer moet afwassen, de krant lezen, samen met haar tv kijken. Maar voor de tv valt hij in slaap. Daar ergert ze zich ook aan, dus maakt ze hem wakker. De verzorging vertelt dat ze geduld moet hebben, maar dat snapt mevrouw niet. Hij kan toch gezellig meekijken? Hij slaapt de hele dag al.

Omdat meneer apathisch blijft, en mevrouw steeds bozer op hem wordt, wordt besloten dat meneer naar de dagbesteding moet. Dan krijgen ze allebei wat rust. Mevrouw is daar vierkant tegen;  “Dat wil mijn man niet! Dat wil je niet, hè Kees? Kees houdt daar niet van. Wij doen geen spelletjes. Nooit gedaan. Vinden we niet leuk. En dat moet daar; spelletjes doen. Sjoelen, ganzenborden. Dat wil ik niet en Kees ook niet. Kees wil alleen weg als ik meega, hè Kees?” Kees reageert niet. Hij zit in zijn stoel en kijkt om zich heen. Af en toe dommelt hij weg, maar dan port zijn vrouw hem weer wakker.

De verzorging drukt door; meneer gaat naar beneden; “Is voor u ook fijner mevrouw, dan kunt u even uw eigen dingetjes doen.”
Als meneer wordt meegenomen, klampt hij zich met beide handen aan de deurpost vast. Hij wil absoluut niet weg. Maar de begeleidster zet door; “Is goed voor u.” Huilend wordt hij afgevoerd.  Mevrouw staat te stampvoeten: “Van mij hoeft hij niet weg. Hij rookt zijn pijp, we lezen de krant, we kijken tv en we houden niet van spelletjes!”

Na drie weken mag meneer niet meer komen. Hij is veel te agressief.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
N.B. Het echtpaar op de foto is niet het echtpaar uit dit verhaal.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Geschreven voor WE300 van Platoonline van juli 2012.
De uitdaging: een verhaal van precies 300 woorden met het woord ‘verzet’ als onderwerp.
Het opdrachtwoord mag in het stuk niet genoemd worden.

33 reacties op “Dagbesteding

 1. Jezzebel
  9 juli 2012

  Oi va voi, om razend van te worden!
  Mooi opgeschreven.
  .

  Like

  • joke
   13 juli 2012

   Tja, life sucks sometimes.

   Like

 2. Melody
  9 juli 2012

  zo hier werd even goed geluisterd, niet dus….. zo jammer dat dit nog steeds gebeurt. Ook al spreekt iemand niet dan betekent dat nog niet dat hij je niet iets aan het vertellen is….

  Mooie we Joke, zoals van jou gewend!

  Like

  • joke
   13 juli 2012

   Er werd wel geluisterd, maar niet goed genoeg. De verzorging bedoelde het goed. Dacht dat ze mevrouw op die manier hielp en meneer een prettige dag konden bezorgen.

   Like

 3. minoesjka2
  9 juli 2012

  Het resultaat van goed bedoelde bemoeizorg! De verzorging bedoelde het goed, maar luisterde niet zo goed naar wat het echtpaar zelf wilde.
  Een goede WE300 die je trouwens wel tot denken zet……….. maar ook laat zien dat communicatie zo belangrijk is!

  Like

  • joke
   13 juli 2012

   Idd, er had beter geluisterd kunnen worden, maar ze deden het ook om mevrouw een beetje rust te gunnen omdat ze zo over en op haar man mopperde. Toch moet je daar soms doorheen kijken. Mijn vader, die voor mijn vergeetachtige moeder zorgde, liep ook altijd te zuchten en te steunen als ik op bezoek kwam, maar het enige wat hij wilde, was erkenning voor dat hij het zo zwaar had. Dan kon hij er weer een poosje tegen.

   Like

 4. BookGoddess
  9 juli 2012

  Ik heb zelf als activiteitenbegeleidster gewerkt in verzorgingshuis. Herkenbaar, triest stukje, maar is de werkelijkheid. Mooi geschreven.

  Like

  • joke
   13 juli 2012

   Dan weet je zelf ook dat er veel verschillende mensen op zo’n groep zitten. Sommigen hebben het erg naarh un zin, maar anderen vinden het er vreselijk. Soms moeten ze er wel heen omdat hun partner het anders niet volhoudt.

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 juli 2012 door in Poëzie en proza, WE300, Zorg en Welzijn en getagd als , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: