Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

The fabulous fifties

Aardig tijdverdrijf, gevonden op internet. Ach ja, een mens moet wat 😉

Achterhaal de nummer 1 single van je geboorteland in de week dat je werd geboren. Zoek het op YouTube, publiceer en maak je niet druk dat iedereen nu je ware leeftijd weet.

De Nederlandse Hitparade wordt pas bijgehouden vanaf maart 1956, dus ik moest – voor mijn geboortenummer 1 hit – op zoek in de American Billboard Best-Selling Pop Singles hitlijst. Dat was op dat moment: Cry van Johnny Ray & the Four Lads. (in 1982 in het Nederlands gepariodeerd door André van Duin in Als je huilt).

Er waren in mijn geboortejaar in Nederland weliswaar nog geen hitlijsten, maar ik heb toch ook maar even gekeken welke Néderlandse zangers toen populair waren. Op mijn zoektocht stuitte ik op muziekblad Tuney Tunes, wiens de lezers dat jaar Eddy Christiani hadden gekozen tot de meest populaire zanger van dat jaar. Hij bleef bovenaan staan tot 1956. Vijf jaar ongeslagen aan de top. Kom daar nog maar eens om in Nederland.

Andere populaire artiesten waren toen: The RamblersHeleentje van Capelle Orkest Zonder NaamDe Spelbrekers Bob ScholteJan TrompDe Drie Jacksons en De Chico’s.

Ons meidenbandje; hoe we heetten, ben ik vergeten.

20 reacties op “The fabulous fifties

 1. platoonline
  16 augustus 2012

  Ik ga meteen even snorren naar mijn hit. Hopelijk is ie er. Weet je trouwens dat Eddy ‘spring maar achter op ‘Christiani nog leeft en dat hij tot voor kort nog in bejaardentehuizen etc. optrad. Geweldige kerel.

  Like

  • jokezelf
   25 augustus 2012

   Nee, wist ik niet. Die moet intussen dik in de negentig zijn.

   Like

 2. Jezzebel
  15 augustus 2012

  Voor mij te veel gedoe dit. Geen idee welke hit populair was toen ik geboren werd. Ik heb inmiddels mijn eigen songs gevonden, vaak zijn het Israëlische songs, soms ook Nederlandse of Amerikaanse kinderliedjes, van alles.

  Like

  • jokezelf
   15 augustus 2012

   Het was idd erg veel gedoe, maar wel leuk. Ik heb inmiddels ook mijn eigen muzieksmaak ontwikkeld, in een totaal andere richting dan wat er toen populair was. Ben overigens wel benieuwd naar jouw eigen songs.

   Like

   • Jezzebel
    15 augustus 2012

    @Joke, op mijn blog geef ik vaak linken naar songs die iets voor me betekenen. Of het verhaal verder vertellen.

    Like

 3. gewoonanneke
  15 augustus 2012

  Grappig omdat op te zoeken en inderdaad leuke spielerei zal ik maar zeggen 😉

  Like

 4. gerbelmer
  15 augustus 2012

  Als er iets is dat de muziek naar de verdommenis heeft geholpen (en nog steeds helpt) dan is het dat hitgedoe wel. Mensen laten hun smaak er door bepalen en gaan niet meer spontaan op zoek naar wat ze echt mooi vinden. Ze kopen geen muziek, ze kopen hits!

  Like

  • jokezelf
   15 augustus 2012

   Je hebt helemaal gelijk!

   Like

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: