Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Ode aan de doden

De hele week waren er op de publieke omroep programma’s te zien en te horen van de KRO over hun aandacht voor diegenen die het afgelopen jaar zijn overleden: voor wie steek jij een kaarsje aan? Ik heb de spotjes gehoord, maar ik heb niet één van de programma’s gezien of beluisterd en dat terwijl ik de hele week heb gedacht; ik steek een kaarsje op voor mijn vader die op 21 januari van dit jaar, na een heftig ziekbed, is overleden. Ook dat kaarsje heb ik niet opgestoken. Te druk, andere dingen gingen voor, gedachten als dat doe ik straks wel, als ik beneden kom, morgen kan ook nog, van die dingen.

Gisteren, 2 november, op Allerzielen, was er een film; “And when did you last see your father?” Niet gekeken. Leek me te heftig, ik kon me er niet toe zetten.

Nu is het 3 november, de dag ná het feest van alle zielen. En nú steek ik een kaarsje op voor mijn vader. Dag pap. Veel liefs van mij.

 

Waarom branden katholieken een kaarsje?

20 reacties op “Ode aan de doden

 1. Annet Lemaire
  4 november 2012

  Respect Joke…het ontbreekt mij aan de uitvoering hiervan…
  Zoveel doden waar ik aan denk en ze leven allemaal nog, de verbinding is niet verbroken…..

  Like

 2. lenjef
  4 november 2012

  Voor een muur

  Daar sta je dan, voor een graf, voor een muur.
  Een tijdlang stil bij de korte levensduur.

  Waar het verleden dicht
  voor je ligt.

  Herinneringen vullen de geest.
  Tranende ogen terwijl je een naam leest.

  Onzichtbare verbondenheid.
  Ongrijpbaar door de tijd.

  Zachtjes streel je een verweerde steen met grillige lijnen.
  Het voelt hard, de leegte na ’t verdwijnen.

  Hier en daar zie je mensen gaan.
  Anderen blijven eerbiedig stil staan.

  De blik star op een kruisje en foto gericht.
  Onsterfelijk is de liefde die hier begraven ligt.

  Vaak oude liefde, rustend onder de mantel der vergetelheid.
  Het gebeitelde weggevreten door het begin van de eeuwigheid.

  Je had allicht in alle opzichten een prachtige vader, Joke.
  Lenjef

  Like

 3. EJW
  3 november 2012

  Ik heb die uitzendingen gezien met weemoed. Er waren ook relatief jonge mensen bij. Mooi dat je zo’n goede band met je vader had en in je gevoel nog hebt. Met de mijne was die niet zo sterk. Daar heb ik nog wel eens last van.

  Like

 4. Ximaar
  3 november 2012

  Ik heb totaal niets met kaarsen en mijn ouders gebruikten ze ook hooguit voor als het elektrich uitviel.

  Ik doe het inmiddels een jaar of 12 zonder vader en 7 jaar langer zonder moeder. In het begin was het lastig, maar het klopt wel dat het na verloop van tijd slijt. Met mijn moeder had ik overigens de beste band, m’n vader was minder toegankelijk.

  Onlangs zijn er 2 (voor mij) bekende bloggers (Frans54 en Ben Hoogeboom) naar de eeuwige blogvelden verhuisd. Vooral Frans deed me erg veel, meer dan menige kennis in de reeele wereld. Maar ook bij hen en bij mijn kennissen en vrienden denk ik dat ze voor het heengaan meer aan me hebben dan daarna. Dus stop ik in dat eerste dan ook liever mijn tijd.

  Like

 5. Zilvertje
  3 november 2012

  Het programma was en is mogelijk nog op radio 5, ik werd ooit benaderd of ik voor mijn vader aan het programma wilde meedoen, de KRO had op mijn weblog veel brieven aan mijn overleden vader gevonden en gelezen.

  Het idee vond ik prachtig, ik werd opgebeld door de radio en heb kunnen vertellen over mijn vader, het werd uitgezonden en zijn foto kwam op hun weblog. Mijn vader was toen ik denk al een jaar of acht dood en nu al dertien jaar. Maar ik ben bijna nog elke dag met hem bezig, ik heb het gevoel dat hij nog dicht bij me is. Het was een erg lieve man. Als ik lees, net als bij jou dat iemand zijn vader verloor, voel ik dat heel diep. Vind het prachtig als mensen over hun vader vertellen.

  Mooie foto van je vader, ik zie een lieve tevreden man.

  Like

 6. Plien
  3 november 2012

  Sterkte.

  Like

 7. gerbelmer
  3 november 2012

  Zag die spotjes langs komen, maar had meer oog voor Anita Witzier dan voor de inhoud van de boodschap. Zo gaat dat bij die mannetjes, ook als ze bijna 70 zijn!
  Ben het met voorgaande sprekers eens dat verdriet over het verlies van een dierbare niet aan een moment gebonden is. En zeker niet als dat moment door een ander (KRO/Witzier) bepaald wordt.
  Ik denk dagelijks aan degenen die mij ontvallen zijn. Zomaar eventjes, op zomaar wat momenten. Zoals ik direct daarop aan mijn kinderen of mijn eerste kleinkind (de start van mijn grootvaderschap is uitgerekend op 10 mei 2013) kan denken.

  Groeten van Ger

  Like

 8. ram1955
  3 november 2012

  Ik sluit me hier eveneens bij aan. Sterkte.

  Like

 9. gewoonanneke
  3 november 2012

  Ik sluit me bij Minoesjka aan, verdriet is niet aan een dag of uur gebonden, soms overvalt het je opeens….

  Like

 10. minoesjka2
  3 november 2012

  Weet je, ieder herkent zijn geliefde op zijn manier.
  Waarschijnlijk waren die programma’s en dat kaarsje opsteken gisteren nog veel te heftig voor je. Dat kaarsje bepaalt niet hoeveel je van iemand gehouden hebt, want volgens mij is jou vader nog elke dag in jou hart en gedachten.
  Ieder rouwt op zijn manier en dat mag en kan gelukkig!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 november 2012 door in Persoonlijk en getagd als .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: