Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Haperende hersenen

psychiatrieAchter onze parkeerplaatsen ligt een psychiatrische instelling. Op het terrein staan groepswoningen en zelfstandige woninkjes, met begeleiding. De bewoners hebben allemaal iets eigenaardigs, maar ze doen geen vlieg kwaad en gaan en staan waar ze willen.  Op weg naar mijn auto, of bij de ondergrondse afvalbakken op het parkeerterrein, kom ik ze tegen. Leuke mensen, tikje in de war soms, maar dat lijkt ze niet te deren.

Op een bankje, vlak naast de hondenpoepcontainer, zit een kleine, stokoude man in een versleten leren Hell’s Angels outfit.  Hij zwaait. Ik zwaai terug.
Even verderop word ik opgetogen begroet door een slonzig ogende vrouw: “Hé, hallo! Mooi weer hè? Ik ben aan het wandelen. Fijn hè?” Als ik dat beaam en haar een fijne wandeling toewens, loopt ze blij lachend door.
Een grote man, met jongensachtig slingerende armen en een Surinaamse tongval, loopt in zichzelf te prevelen. Als ik hem goedemorgen wens, vraagt hij zenuwachtig hakkelend: “Ik ga niet naar de hel gaan, hè mevrouw? Ik ga niet dood hè? En niet naar de hel, hè mevrouw? Dat is niet waar, hè mevrouw?? Nee toch, hè? De hel bestaat niet hoor, daar ga ik niet heen gaan, toch? Mevrouw?” Na mijn geruststellende woorden, weifelt hij even, maar even later loopt hij opgelucht in zichzelf mompelend weg: “Er is geen hel hoor. Daar ga je niet naar toe hoeven gaan. Nee hoor.”
Bij de kledingbak, holt een jonge magere vrouw, in een dunne nachtjapon en  op blote voeten, op mij af. Stotterend vraagt ze of zij die kleren mag, want; “I.i.i.i.k heb nn.n.n.iets om a.a.a.aan te trekken, ik h.h.h.heb geen geld.” Natuurlijk mag dat, maar helaas; ik ben groter en flink wat dikker dan zij. Teleurgesteld holt ze het pad weer af naar haar huisje, dat vol ligt met tweedehands kleding.

================================

Geschreven voor Plato’s WE300 (een stukje van 300 woorden schrijven zonder het opgegeven woord – in dit geval ‘stamelen’ te noemen). Daar vind je nog veel meer gestamelde stukjes.

22 reacties op “Haperende hersenen

 1. lenjef
  27 april 2013

  Verdwalen tussen de rede en het hart

  ons blubberige brein is een eigenaardig iets
  het doet ons dingen doen
  zoals het geven van een zoen
  al betekent de ontvanger voor het hart niets

  Graag gelezen, Joke!
  Lenjef

  Like

 2. VoorHetBlogGezet
  22 april 2013

  Wat een heerlijk warm verhaal heb je geschreven Joke. En ook ik zal jou zekerssss volgen. Liefs Ria

  Like

 3. Annet Lemaire
  17 april 2013

  Mooi zo’n bonte verzameling aan mensen Joke.
  Ze kleuren vaak je geest.
  Ja fijn de lente maar kan met alle seizoenen overweg, behalve als ze schadelijk zijn en dat was deze winter wel….wij zijn het weer, het weer is ons…:)

  Like

 4. Jokezelf
  17 april 2013

  Alle reageerders en likers; dank voor jullie reacties!

  Like

 5. hartelijkehothulk
  17 april 2013

  Prachtig beschreven!
  Zo herkenbaar……………………voor mij !
  Hoewel ik er ook vaak bang was.

  Like

  • Jokezelf
   17 april 2013

   Dank voor je compliment HHH, dat stel ik vooral van jou erg op prijs. Dat je er ook vaak bankg was, kan ik me heel goed voorstellen. Als buitenstaander is het voor veel mensen vaak al griezelig, laat staan midden ertussen.

   Like

   • hartelijkehothulk
    18 april 2013

    Jij bedankt voor dit ‘gesprekje’.
    Als ik denk aan de gevoelens die er rond zweefden of de starende blikken, de dreigingen, de sexuele toespelingen of plotselinge opbloeiende Liefdes.
    Heel vreemde wereld daar!

    Like

 6. juffiegelukkigonderweg
  12 april 2013

  Herkenbaar… Je zou hier bij mij in de buurt ook veel verhalen kunnen opschrijven. Elke dag laat ik er wel een paar liggen…

  Like

 7. Jokezelf
  7 april 2013

  Dank aan allemaal voor jullie reacties.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 april 2013 door in Psychologie en getagd als , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: