Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Op zaterdag een #Sandwich van vrijdag

Geschreven voor Zwijmelen op Zaterdag van Marja, al is zwijmelen in onderstaand verband wat sterk, maar als zwijmelen ook mag betekenen dat ik me verheug op de muziek die gedraaid gaat worden, dan zit ik goed 😉

.
Sandwich_PlatterAl jaren luister ik naar De Sandwich, gepresenteerd door Jacques Klöters. Hij draait oude, minder oude en nieuwe, bijzondere -maar vooral tijdloze- muziek van over de hele wereld. Sinds januari 2014 wordt het programma weer uitgezonden op de zondagochtend, van 10 tot 12 uur op Radio vijf Nostalgia. Heerlijk wakker worden dus met prachtige, tijdloze muziek, maar op de middengolf (dus minder mooi geluid).  Gelukkig kun je het programma ook via internet volgen en terugluisteren. Bovendien heb ik het fenomeen podcast ontdekt, waardoor ik  die lekkere, ontspannende, opmerkelijke -en soms onalledaagse- muziek overal bij de hand heb.

Het programma begint met de aankondiging: Grenzeloos muzikaal beleg voor de vrijdagochtend, Jacques Klöters met de Sandwich. Dan klinkt deze begintune van George Brassens met Joel Favreau, waarbij de gitaarbegeleiding de meeste nadruk krijgt. Bij die tune ben ik meteen verkocht; hoera het begint weer.

Daarna begroet Jacques zijn luisteraars op zijn eigen specifieke manier met de -inmiddels onsterfelijke- zin:
“Goeie morgen… de Sandwich… is die ochtend goed begonnen? Ik begin met een gedicht van…. “ en dan volgt een zorgvuldig uitgekozen gedicht van een bekende, en soms wat minder bekende, Nederlandse dichter. Dat is al genieten, want wanneer hoor je nou nog gedichten voorlezen, laat staan op de radio? Nou, bij de Sandwich dus.

Het tweede uur – na het nieuws – klinkt dezelfde tune; en “Goeie morgen, de Sandwich… goed dat je er bent,” waarna hij weer een gedicht voorleest. Deze bijvoorbeeld, van Tom van Deel

Dit moment

Er is niets voor te stellen mooier dan
een vrouw die in het strijkend avondlicht
een tuin in loopt, het waait, ze zoekt naar
bloemen, snoeiend, alles als weleer.
Daar bukt ze, rustig buiten elke tijd,
verbonden met haar wereld, ook de mijne.
Ik zie het aan in dit moment en wens
dat ondanks ons vertrijken het beklijft.
——————————————
Uit: ‘Boven de koude steen’, 2007.

 

12 reacties op “Op zaterdag een #Sandwich van vrijdag

 1. lifecounseling2012Karin
  2 januari 2014

  Prachtige muziek,prachtig gedicht. Ik luister alleen in de file naar de radio maar dit komt zelden voorbij en ik zap echt veel en vaak! Lijkt me een leuk programma. Lekker ontspannen. Leuke tip leuk verhaal.!

  Like

  • jokezelf
   3 januari 2014

   Is een geweldig programma. Verhuist vanaf dit jaar naar de zondagochtend tussen 10 en 12. Zelfde middengolfzender.

   Like

 2. lenjef
  5 juni 2013

  De realiteit in high-definition kwaliteit

  het radio en televisienieuws
  zit elke dag
  vol deprimerende berichten

  wereldwijd ongeziene ellende in alle denkbare talen
  afschuwelijke beelden die de hoogste kijkcijfers halen

  zou het niet beter zijn
  al de journaals
  te vullen met mooie gedichten

  Lenjef

  Like

 3. platoonline
  5 juni 2013

  Eigenlijk luister ik nooit radio. Het komt er gewoon nooit van. Maar nu ik weet dat Klöters een radioprogramma heeft verandert dat misschien wel. Mooi gedicht. Ik heb Herman een keer mogen aanhoren tijdens een lezing. Heel bijzonder.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 juni 2013 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: