Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Muzikale indrukken

Een voor de WE300 van Plato aangepast stukje uit de oude doos (eerder gepubliceerd in augustus 2011).

oorwurm2Het overkomt iedereen weleens; een liedje dat je niet meer kwijtraakt. Je blijft het alsmaar neuriën en als het eindelijk weg is (‘Héérlijk! Rust!’), komt het onmiddellijk terug als de eerste tonen weer klinken. Ergerlijk, want meestal zijn het best aardige melodietjes, als ze maar niet zo in je geheugen bleven plakken.

Enige tijd geleden hoorde ik in de Sandwich een grappige omschrijving voor zo’n liedje bij het afkondigen van Odjus Fitchadu van Mayra Andrade; “een muzikale oorwurm”.
Ik kende de uitdrukking niet, maar ontdekte dat de term in de muziek al lang bestaat. Een oorwurm is een gewone melodie met een bijzondere afwijking (een haakje). Daardoor blijft het in je geheugen hangen, al wil je dat niet. Dat bijzondere haakje kan van alles zijn, want iedereen luistert op zijn eigen manier. Dus wat voor de ene luisteraar absoluut een oorwurm is, is dat voor de ander totaal niet.
Ik vind het wel een toepasselijke term, want volgens oud – maar onterecht – volksgeloof,  kruipt het insect oorwurm graag je oor binnen. En zo’n liedje kruipt via je oren je geheugen in. Een figuurlijke oorwurm dus.
Bij de Universiteit van Amsterdam heeft Prof. Dr. Henkjan Honing er onderzoek naar gedaan. Hij ontdekte dat 95% van de mensen er weleens last van heeft. Hoe het precies komt dat sommige melodietjes blijven hangen en andere niet (of minder) heeft de professor nog niet uitgevogeld. Ook hij weet dus niet van tevoren of een bepaalde melodie een oorwurm wordt of niet.  Hoe je ervan afkomt? Het liedje helemaal uitzingen tot het einde, of luisteren naar ingewikkelde muziek.
 
En voor wat het waard is; ikzelf vind Odjus Fitchadu minder irritant dan bijvoorbeeld  I’d like to teach the world to sing van de New Seekers (en de Coca Cola reclame), of een vrolijk liedje van Dennis.
 
 
 Meer, en ook over heel andere, indrukken lezen? Klik hier

27 reacties op “Muzikale indrukken

 1. platoonline
  8 juni 2013

  Goh, ik heb hier al gereageerd. Hoe is DAT nu toch mogelijk? 🙂
  Maar leuk om het gereviseerde werk opnieuw te lezen. Op dit moment zit het riedeltje van Miel Cools in mijn hoofd:

  Houden van, houden van…
  ’t Is weinig poëtisch
  ’t Is weinig profetisch
  Maar geen mens die zonder kan…

  Eigenlijk zou je nu NOG een WE moeten schrijven, Joke. Een verhaal deze keer. 🙂 Ghegheghe…

  Like

 2. Pingback: Vijf dagen Praag II En… een nieuwe WE | Platoonline

 3. Plato
  22 augustus 2011

  Ik heb het met klassiek. Dat ik hele riedels van Bachconcerten zo uit mijn hoofd (vals) kan fluiten. Op de gitaar speel ik ze moeiteloos na. En dan bij een bepaalde noot, houdt het op. Vanaf dat moment is mijn geheugen kennelijk vol. Hoeveel Tetrabyte heeft een mens eigenlijk aan geheugen?

  Merkwaardig fenomeen.

  titiTItiti tititititititi titiTititi….. (Vivaldi of scarlatti? Ik weet het niet).

  Like

 4. Noelle52
  18 augustus 2011

  Ben je ook een fan van Sandwich, vind het zo jammer dat het op zondagochtend verdwenen is op 2, voor mij altijd even wakker worden, mijn dagboek bijwerken, kopje thee met beschuitje en lekkere muziek. Maar helaas deze zender moet meer jongeren aanspreken en daarom hoor je nu op zondagochtend muziek die ik niet wil horen.

  Like

 5. Jokezelf
  18 augustus 2011

  Maar je kunt op zondagochtend nog steeds genieten van de Sandwich, via de computer. Daarvoor hoef je alleen maar een snelkoppeling op je bureaublad te zetten en daarop te klikken op het moment dat je wilt luisteren; http://www.avro.nl/player/radio/player.aspx?progid=sandwich.
  (dan moet de pc natuurlijk wel in de buurt staan van je kopje thee ;-)).

  Like

 6. minoesjka
  18 augustus 2011

  Oorwurmen ………. zo herkenbaar!
  Meestal gaat er een mee met me, na een orkestrepetitie. Vanmorgen werd ik met “Jungle” wakker, het nummer wat we gisteren het laatste op de repetitie hebben gespeeld.
  De meeste oorwurmen zijn niet zo erg maar …….. voor sommige doe ik alle moeite om er van af te komen!!

  Like

 7. Fulps Valstar
  17 augustus 2011

  Ik heb dat regelmatig zelden hinderlijk omdat het meestal goede muziek betreft, een uitzondering was de fabeltjeskrant, dat was echt vervelend.

  Like

 8. Bart
  17 augustus 2011

  Oh, hellep, Joke, ….. Popcorn!!!!
  Ja, alleen de titel is al voldoende hè, we zijn willoze slachtoffers…. 😉

  Like

 9. Jokezelf
  17 augustus 2011

  Ja, idd Bart, die twee ken ik ook; alleen al het woord Vogeltjesdans zet bij mij het melodietje al aan! Je hebt er nog zo eentje; Popcorn van hoe-heet-ie is ook in staat om het riedeltje te triggeren.

  Like

 10. Bart
  17 augustus 2011

  Ja, een mij maar al te bekend fenomeen, Joke!
  Bij ons in de familie noemen we ze ook oorwurmen, en helaas beschikken (blijkbaar) het smurfenlied van Vader Abraham en de Vogeltjesdans van wie-ook-alweer ook over onvermoede kwaliteiten wat dat betreft…ik noem maar een paar voorbeelden… 😉

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 juni 2013 door in WE300 en getagd als , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: