Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Regelneven in Europa

Ik dacht even dat 1 april eraan zat te komen, maar het is een serieus bericht: door een uitspraak van Europese Hof van Justitie moeten mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst, en daarmee energie opwekken voor eigen gebruik,  over die energie BTW betalen. Zij leveren stroom voor eigen gebruik en omdat ze die stroom leveren, zijn ze een onderneming en kunnen (lees:moeten) ze facturen uitschrijven aan zichzelf en de BTW over de waarde van die –aan zichzelf ‘verkochte’ stroom afdragen aan de belasting.

wegwaaiende biljettenHoe idioot wil je het hebben? BTW over iets dat een burger voor zichzelf regelt? Moeten we in de toekomst ook BTW gaan betalen over de groenten uit onze volkstuintjes? Of over een zelf genaaide blouse? En als we ons eigen huis schoonmaken, de tuin onderhouden, een klusje doen, de auto wassen? Ook BTW zeker? En moet mijn moeder dan BTW gaan betalen over de mantelzorg die ik haar geef? Wie verzint zoiets stoms????

btwpanelen

Eén voordeeltje is er wel voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen: omdat ze zich ondernemer mogen noemen, kunnen ze de BTW die ze over de panelen hebben betaald, aftrekken van wat ze aan BTW over de opgewekte energie moeten betalen. Daar hoef je alleen maar een paar keer per jaar een dik formulier voor in te vullen, dat eveneens een paar keer per jaar door een belastingambtenaar bekeken wordt.

Ehm… zou die subsidie niet juist via de BTW weer terugvloeien in de staatskas?

.

Koot en Bie hadden in 1979 een vooruitziende blik

Deze video kwam ik tegen bij neurootje

14 reacties op “Regelneven in Europa

 1. EJW
  21 juni 2013

  Eerts lokken ze je onder het mom van milieu en dan draaien ze je nek om. We zijn er nog lang niet, het wordt nog veel gekker

  Like

 2. Nannie Hugen
  21 juni 2013

  Rare regels die tot idiote belastingen leiden grrrr

  Like

 3. Marja
  21 juni 2013

  Ja, het is te zot voor woorden.

  Like

 4. Marion Driessen
  21 juni 2013

  Mijn broer vertelde dat in België ook ‘huur’ betaald moet worden voor de opgeslagen door jezelf opgewekte zonne-energie. Het klinkt allemaal heel gunstig, maar de overheden weten altijd wel iets te verzinnen zodat zij zelf rijker worden.
  Een heel fijn en zonnig weekend, Joke!

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 juni 2013 door in Samenleving en getagd als , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: