Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Regelneven in Europa

Ik dacht even dat 1 april eraan zat te komen, maar het is een serieus bericht: door een uitspraak van Europese Hof van Justitie moeten mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst, en daarmee energie opwekken voor eigen gebruik,  over die energie BTW betalen. Zij leveren stroom voor eigen gebruik en omdat ze die stroom leveren, zijn ze een onderneming en kunnen (lees:moeten) ze facturen uitschrijven aan zichzelf en de BTW over de waarde van die –aan zichzelf ‘verkochte’ stroom afdragen aan de belasting.

wegwaaiende biljettenHoe idioot wil je het hebben? BTW over iets dat een burger voor zichzelf regelt? Moeten we in de toekomst ook BTW gaan betalen over de groenten uit onze volkstuintjes? Of over een zelf genaaide blouse? En als we ons eigen huis schoonmaken, de tuin onderhouden, een klusje doen, de auto wassen? Ook BTW zeker? En moet mijn moeder dan BTW gaan betalen over de mantelzorg die ik haar geef? Wie verzint zoiets stoms????

btwpanelen

Eén voordeeltje is er wel voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen: omdat ze zich ondernemer mogen noemen, kunnen ze de BTW die ze over de panelen hebben betaald, aftrekken van wat ze aan BTW over de opgewekte energie moeten betalen. Daar hoef je alleen maar een paar keer per jaar een dik formulier voor in te vullen, dat eveneens een paar keer per jaar door een belastingambtenaar bekeken wordt.

Ehm… zou die subsidie niet juist via de BTW weer terugvloeien in de staatskas?

.

Koot en Bie hadden in 1979 een vooruitziende blik

Deze video kwam ik tegen bij neurootje

14 reacties op “Regelneven in Europa

 1. Mark
  1 juli 2013

  Ik heb zelf ook sinds kort zonnepanelen op mijn dak liggen. En ik had ook gehoord over die uitspraak van het Europese Hof. Toen had ik me al genoegzaam in de handen gewreven over het feit dat ik de BTW over de aanschaf- en aanlegkosten mag terugvragen van de belastingdienst. Dat is een eenmalige aktie dan. Maar ik ga dan ook maar een boekhouding bijhouden over mijn opbrengsten, eigen verbruik en schenkingen… Koot en Bie blijven fenomenaal.

  Like

 2. platoonline
  26 juni 2013

  Mijn eerste reactie is inderdaad ook: belachelijk!!
  Maar als je dan toch een soort onderneming bent, is het dan niet handig om daar veel meer onder te laten vallen zodat je bijvoorbeeld je auto tegen een lager tarief kan verzekeren en allerlei aftrekposten kan creëren? Er moet toch iets mogelijk zijn om die gieren een poot uit te rukken?

  Like

 3. hanneke
  26 juni 2013

  ‘helemaal van het paadje’ zeggen wij dan…..

  Like

 4. gewoonanneke
  25 juni 2013

  Ja dat is echt bizar. Eerst stimuleren ze het om zonnepanelen te nemen en dan krijg je zoiets. Hoe verzinnen ze het. En ik ga geen btw betalen over mijn tomaatjes hoor . ……….

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 juni 2013 door in Samenleving en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: