Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Regelneven in Europa

Ik dacht even dat 1 april eraan zat te komen, maar het is een serieus bericht: door een uitspraak van Europese Hof van Justitie moeten mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst, en daarmee energie opwekken voor eigen gebruik,  over die energie BTW betalen. Zij leveren stroom voor eigen gebruik en omdat ze die stroom leveren, zijn ze een onderneming en kunnen (lees:moeten) ze facturen uitschrijven aan zichzelf en de BTW over de waarde van die –aan zichzelf ‘verkochte’ stroom afdragen aan de belasting.

Hoe idioot wil je het hebben? BTW over iets dat een burger voor zichzelf regelt? Moeten we in de toekomst ook BTW gaan betalen over de groenten uit onze volkstuintjes? Of over een zelf genaaide blouse? En als we ons eigen huis schoonmaken, de tuin onderhouden, een klusje doen, de auto wassen? Ook BTW zeker? En moet mijn moeder dan BTW gaan betalen over de mantelzorg die ik haar geef? Wie verzint zoiets stoms????

Eén voordeeltje is er wel voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen: omdat ze zich ondernemer mogen noemen, kunnen ze de BTW die ze over de panelen hebben betaald, aftrekken van wat ze aan BTW over de opgewekte energie moeten betalen. Daar hoef je alleen maar een paar keer per jaar een dik formulier voor in te vullen, dat eveneens een paar keer per jaar door een belastingambtenaar bekeken wordt.

Ehm… zou die subsidie niet juist via de BTW weer terugvloeien in de staatskas?

.

Koot en Bie hadden in 1979 een vooruitziende blik

Deze video kwam ik tegen bij neurootje

Delen

14 reacties op “Regelneven in Europa

 1. hanneke
  26 jun 2013
  hannekelive

  ‘helemaal van het paadje’ zeggen wij dan…..

 2. gewoonanneke
  25 jun 2013
  gewoonanneke

  Ja dat is echt bizar. Eerst stimuleren ze het om zonnepanelen te nemen en dan krijg je zoiets. Hoe verzinnen ze het. En ik ga geen btw betalen over mijn tomaatjes hoor . ……….

 3. Rebelse Huisvrouw
  23 jun 2013

  Het is inderdaad om gillend gek te worden, al die (onzinnige) regels die er telkens maar weer bedacht worden. Het ‘Burgertje Pesten’ neemt gigantische proporties aan. Het is dat ik op de hoogte van het nieuws wil blijven maar ik worstel me soms knarsetandend door de kranten heen 😉

 4. Hi, ik ben melkkoe.

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 jun 2013 door in Samenleving en getagd als , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%