Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Spinnen – WE300

kleine supermarktVoordat Barkad ’s morgens de deuren van zijn supermarkt opendeed, maakte hij altijd op zijn gemak een rondje door de winkel. Hij voelde zich gezegend; alles was zijn eigendom. Geen filiaal of franchise, hij was met recht een zelfstandige ondernemer. De inventaris overgenomen uit een failliete boedel, de karretjes zelf aangeschaft. Groenten, fruit, vlees en brood leverden zijn broers, die ook hun eigen zaak hadden. Voor melkproducten kon hij terecht bij buurman Kobus die in de veeteelt zat. Kruiden en specerijen haalde hij twee keer per jaar in Marokko en alle overige kruidenierswaren betrok hij van de plaatselijke groothandel.

Liefkozend liet Barkad zijn ogen over de schappen gaan. Het zag er prachtig uit. Er stonden wel twintig soorten erwten, bonen en linzen. Hij had rijst in alle soorten en maten, pasta, couscous, wat al niet? Zijn klanten bezochten hem graag. Niet alleen mensen die oorspronkelijk ergens anders vandaan kwamen, nee, ook Nederlanders kwamen geregeld verschillende uitheemse dingen bij hem kopen. En dan namen ze en passant ook allerlei andere boodschappen mee.

Neuriënd liep hij door naar zijn groente en fruit afdeling. Het groen van de broccoli en de courgettes, de oranje pompoenen, de rode tomaten, de verschillend gekleurde uien, de oranje wortelen; overal waar hij keek, was het feest voor zijn ogen. Over het fruit was hij vandaag bijzonder tevreden; op de veiling had hij die ochtend spotgoedkope, prachtige pruimen, vijgen, druiven en bananen op de kop weten te tikken. “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”, had de handelaar gezegd, dus annuleerde Barkad voor één keer de fruitbestelling bij zijn broer.

spinnetjesZag hij het goed? Die dozen bewogen!
Voorzichtig trok Barkad het papier van de kistjes af.
Tussen de pruimen, de vijgen en de druiven krioelden honderden zwart/gele bolletjes. En uit de bananen-doos kwamen twee zwarte weduwen kruipen.

zwarte weduwe

——————————————————————

Geschreven voor de september-WE300 van Plato; schrijf in 300 woorden een verhaal over spinnen zonder het woord in de tekst te noemen. Bij Plato vind je meer (en soms héle enge)
korte verhaaltjes over spinnen

23 reacties op “Spinnen – WE300

 1. Marja
  15 september 2013

  Arme man. Knap geschreven WE. Het is lastig om telkens een nieuwe invalshoek te vinden. Er zijn al zoveel spinsels. Het is je gelukt.

  Like

 2. Rebelse Huisvrouw
  15 september 2013

  Arme, arme Barkad…. zijn dag begon zo goed en wat zag het fruit er prachtig uit. Hé, wat moet die man geschrokken zijn… Leuke WE!

  Like

 3. Nannie Hugen
  15 september 2013

  dat was geen leuke beleving hahaha leuk geschreven. Jij houdt vast veel van groente en fruit en allerlei soorten bonen waar ik ook zo dol op ben.

  Like

 4. roadlaura1969
  15 september 2013

  Als ik het zo in de verleden tijd lees, mag ik aannemen dat hij de zware weduwe’s niet heeft overleeft ? ! 😉

  Like

  • jokezelfJoke
   19 september 2013

   Jawel hoor. Hij moest alleen zijn goedkope spullen weggooien. Goedkoop was in dit geval duurkoop.

   Like

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: