Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Loslaten (zwijmelen op zaterdag)

Ik houd niet van circus. Ik nies me altijd suf boven de piste, door het zand en de strobalen. De dieren vind ik zielig, de acrobaten ronduit vervelend en de muziek te pompeus. Een enkele keer vind ik een clownsact wel leuk, maar vaak ook niet. Met mijn kinderen ben ik dan ook maar eén keer het Kerstcircus geweest en toen was het afgelopen. Ze gingen wel met opa en oma.

In 1994 was ons gezin op vakantie in Zuid Frankrijk en daar zagen we het Cirque du Soleil. Gewoon op straat, op een verrijdbaar toneel. Hartstikke leuk; het was knap, muzikaal, spectaculair en kleurig en het leek in niets op de vervelende voorstellingen  die ik uit Nederland kende.

grote tent

Le grand chapiteau

Een jaar later kwam Saltimbanco naar Amsterdam, waar wij niet heen konden, maar in 1997 gingen mijn dochter en ik wèl naar Allegria, in de grote tent op het Stadionplein in Amsterdam. Man en zoon wilden niet mee, maar wij hadden de tijd van ons leven en gaan sindsdien naar alle voorstellingen in Nederland.

Het nummer Let me fall, uit Quidam, herinnert mij aan 1999, toen mijn dochter de dag na de voorstelling zou vertrekken naar Israel om daar vier maanden in een Kibboetz te gaan werken. Zo lang was ze nog nooit van huis geweest en ik had het gevoel dat mijn leven over was. Temeer omdat mijn zoon twee maanden later naar Groningen vertrok om daar te gaan studeren. Ik kan nog steeds niet naar dit nummer luisteren zonder tranen in mijn ogen. De tekst sluit naadloos aan bij de act van de acrobate en beide waren symbolisch voor wat ik toen voelde en meemaakte.

(Meer zwijmelen op zaterdag of zelf meedoen? Kijk dan bij Marja)

Let me fall
Let me climb
There’s a moment when fear
And dreams must collide

Someone I am

Is waiting for courage
The one I want
The one I will become
Will catch me

So let me fall

If I must fall
I won’t heed your warnings
I won’t hear them

Let me fall

If I fall
Though the phoenix may
Or may not rise

I will dance so freely

Holding on to no one
You can hold me only
If you too will fall
Away from all these
Useless fears and chains

Someone I am

Is waiting for my courage
The one I want
The one I will become
Will catch me

So let me fall

If I must fall
I won’t heed your warnings
I won’t hear

Let me fall

 If I fall
There’s no reason
To miss this one chance
This perfect moment
Just let me fall

16 reacties op “Loslaten (zwijmelen op zaterdag)

 1. gewoonanneke
  23 oktober 2013

  Ben toevallig twee jaar geleden hier bij een circus geweest om verslag te doen voor de krant, sommige dingen vond ik wel leuk. Maar ook wel heel kneuterig en inderdaad dat gedoe met dieren, zebra’s hoeven van mij niet in een piste te lopen of in dit geval ook een olifant erbij. Cirque du Soleil lijkt me inderdaad een heel mooi spektakel.

  Like

 2. Rebelse Huisvrouw
  23 oktober 2013

  Cirque du Soleil is zo schitterend, ben er vorig jaar heen geweest (Corteo) met dochterlief. We hebben om het hardst genoten. Ik moet er ook nog lang niet aan denken dat ze het huis uitgaat – dat MAG gewoon niet! Bij de gedachte alleen al krijg ik haast tranen in mijn ogen, laat staan als het echt gebeurt. Kan me goed voorstellen dat je telkens wat emotioneel wordt als je de muziek hoort!

  Like

 3. roadlaura1969
  20 oktober 2013

  Zo Joke even zware maandjes gehad …maar ja dat zegt alles over een moeders hart 😉

  Gho wat zijn deze mensen toch lenig zeg ongelooflijk en wat een zelfvertrouwen om zo hoog boven iedereen aan die ”slierten” acrobaat stunts te doen.

  De tekst zegt wel alles over het loslaten he in die maanden ..mooi !

  Like

  • jokezelf
   20 oktober 2013

   Ja het was een zware tijd, maar ik ben tussendoor wel een keer op bezoek geweest; was erg leuk. Israël is prachtig als ze niet aan het vechten zijn.

   Like

   • roadlaura1969
    20 oktober 2013

    Ja Joke dat geloof ik.
    O ja ik denk dat je tijdens het bezoek heel wat indrukken hebt opgedaan in Israël.

    Het is een boeiend land lijkt me, maar door de gevechten lijkt het voor mij niet echt ontspannend !

    Like

 4. dieneke55
  20 oktober 2013

  Prachtig!! alles komt soms tezamen in muziek. Cirque du Soleil zo knap.

  Like

 5. gewoonzoalsikben
  19 oktober 2013

  Prachtige muziek,ik heb heel stil zitten luisteren !!

  Like

 6. frederiqueswereld1
  19 oktober 2013

  Prachtig nummer. Mooie, emotionele herinnering. Loslaten is altijd moeilijk. Het heeft tijd nodig.

  Liefs Frederique

  Like

 7. Albert y Mara fotoblog
  19 oktober 2013

  Ik ben met Albert naar Guidam gerweest en heb naast de DVD ook de CD gekocht. Mooie avond.
  Groetjes Mara

  Like

 8. ria
  19 oktober 2013

  In die tijd was mijn nichtje ook naar de kibboetz. Ze heet Doreen . Loslaten is moeilijk toch ontkom je er niet aan. Kleine kinderen worden groot.
  Fijn weekend,
  groetjes, Ria

  Like

 9. Trees
  19 oktober 2013

  Goh dat is wel heel apart, logisch dat je daar nog steeds emotioneel van kunt worden!

  Like

 10. Marja
  19 oktober 2013

  Zeer indrukwekkend. Ik kan me je emoties wel voorstellen. Weet je ook wie het nummer hier zingt. Het is niet Josh Groban toch?

  Like

  • jokezelf
   20 oktober 2013

   Nee, dit is Mathieu Lavoie, een van de Canadese zangers van het Cirque du Soleil,

   Like

   • Marja
    20 oktober 2013

    Bedankt. Nu kan ik het correct invullen op het spreadsheet.

    Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 oktober 2013 door in Muziek, Theater, Film en Cabaret, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: