Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Ode aan de doden 2013

pa peinzendDaanHad ik vorig jaar nog één kaarsje nodig (voor mijn vader), dit jaar heeft ook de enige zoon van mijn man het leven verlaten. Ik wil ze op deze manier herdenken.

Dag pa, dag Daan, ik hoop dat jullie het fijn hebben, waar jullie ook zijn.

kaarsjes
Ode aan de doden op tv

De KRO brengt in de week van 28 oktober iedere avond een ode aan bekende en onbekende overledenen en vraagt aan iedereen in Nederland: voor wie steek jij een kaarsje op? Daarmee wordt het herdenken van overledenen meer onder de aandacht gebracht. Hartstikke goede actie, vind ik, want het belang van herdenken is groter dan de meesten van ons zich realiseren. Niet alleen voor katholieken, maar voor iederéén.
In aflevering 1 (vanavond, 28 oktober om 19.20 uur op Ned.2) brengen Loes Luca, Paul de Leeuw en Albert Verlinde een eerbetoon aan actrice Hetty Blok, de legendarische zuster Klivia in ‘‘Ja Zuster, Nee Zuster’’. Acteur George van Houts vertelt over zijn vrouw, de actrice Leonoor Pauw, die dit voorjaar overleed aan kanker. En rijksambtenaar Rob Schuitema brengt een ode aan de dakloze Cees Vuurpijl die bij hem om de hoek woonde in een kuil in de duinen.
Vrijdag 1 november wordt de week afgesloten met de uitzending “’Ode aan het Leven’” gepresenteerd door Anita Witzier vanuit de Laurenskerk in Rotterdam. We vieren het leven van onze dierbare overledenen en laten ze voortleven in verhalen en muziek. Charly Luske, Jamai, Karin Bloemen, en Paul de Munnik brengen muzikale odes.

.

15 reacties op “Ode aan de doden 2013

 1. ria
  28 oktober 2013

  Pracht idee Joke. Sterkte voor je man
  Groetjes, Ria

  Like

 2. gewoonanneke
  28 oktober 2013

  Vorig jaar ben ik er mee begonnen om kaarsjes aan te steken voor diegene die onverleden zijn, ik vond het een heel mooi idee. Deed het wel altijd al op verjaardagen of sterfdagen. Wat een jonge man nog, moet een groot verlies zijn, natuurlijk ook je vader. Sterkte er mee.

  Like

 3. Annet Lemaire
  28 oktober 2013

  Wat leek Daan nog jong!

  Het beste ermee Joke, ook voor je man….

  x

  Like

 4. gerbelmer
  28 oktober 2013

  Ik draag komend weekend bij een Allerzielenconcert in Purmerend dit gedicht van mij voor:

  Zo’n boom

  Zo’n boom
  waarvan je dacht
  die valt nooit om.
  Ongrijpbaar voor tijd
  en voor verval.

  Waar je altijd
  bij kon schuilen.
  Op zoek naar
  warmte, veiligheid
  en wijze woorden.

  Die je op een
  weemoedige
  najaarsmiddag
  nog
  meent te horen.

  © Ger Belmer, oktober 2013

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 oktober 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: