Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Les trois cloches – zwijmelen op zaterdag

Ik was vijf toen ik dit prachtige lied voor het eerst hoorde. Het wordt gezongen door Edith Piaf samen met Les Compagnons de la Chanson. Het lied beschrijft drie episoden uit het leven van Jean-François Nicot. Bij alle drie de gelegenheden luiden de klokken van het kleine kerkje in de vallei waar hij zijn leven doorbrengt: als hij gedoopt wordt, als hij trouwt met zijn Elise en bij zijn uitvaart. Niets bijzonders dus. Maar de zang èn de muziek bezorgde mij toen al kippenvel en doet dat nog steeds. Héérlijk!

Les trois cloches is een Franstalig lied, geschreven door de Zwitserse dichter en componist Jean Villard (1895-1982) in 1939. Het werd in 1948 door Bert Reisfeld in het Engels vertaald als The Three Bells die Jean Francois omdoopte tot Jimmy Brown. Een jaar later maakte Dick Manning een alternatieve vertaling: While the Angelus Was Ringing. Zowel in het Frans als in het Engels werd het door diverse artiesten opgenomen, zoals Andy Williams, Nana Mouskouri, Frank Sinatra, Roy Orbinson, Chet Baker, Mireille Matthieu en Ray Charles.

Het nummer is ook opgenomen in het Italiaans als Le tre campane, in het Spaans als Jimmy Brown (door de groep Mocedades), in het Duits als Wenn die Glocken hell erklingen, in het Zweeds als Och vi hörde klockor ringa en in het Nederlands als De drie klokken (door o.a. Bob Scholte en de Zangeres Zonder Naam). In 1982 maakte André van Duin met Bim Bam een parodie over een koster die kan niet ophouden met het luiden van de klokken en om het leven komt als een klepel naar beneden komt.

(Meer zwijmelen op zaterdag of zelf meedoen? Kijk dan bij Marja).

Delen

13 reacties op “Les trois cloches – zwijmelen op zaterdag

 1. dieneke
  3 nov 2013
  Matroos

  Zonde eigenlijk dat je dan André in gedachten hebt…….dit is tich keer mooier. Maar ja zo gaat dat in de muziek….ze stelen als de raven bij elkaar….

 2. Trees
  3 nov 2013
  Trees – Mijn motto: Geniet van het leven want je leeft maar één keer en... dat is toevallig nu!

  Schitterend! Ik heb heerlijk gezwijmeld! En de versie van André van Duin stelt hierbij vergeleken niets voor!

 3. Annet Lemaire
  2 nov 2013

  Het is prachtig Joke maar André van Duin heeft zijn adem er onuitwisbaar op aangebracht, de zot:)

 4. roadlaura1969
  2 nov 2013
  roadlaura1969 – Kerkrade – Ik kan hier veel schrijven over mij, kom gewoon kijken ,leer mij kennen en kom als blogger erbij. Dit wil ik wel hier kwijt, ik ben 53 jaar jong,gelukkig samen met Ger en onze twee hondjes Yoshi en Pippy. Toch nieuwschierig ? Come join in

  In dat dorp hebben wij op een camping gestaan wat leuk, deze franse versie zegt me niks maar Andre van Duin scoorde er hoog mee…Hoor de klokken nu eens luiden…o wat gaan ze weer te keer…bim bam..zijn de klokken uit het Zuiden…nee ik vergeet dat nimmer meer 😉

  Fijn weekend liefs Laura

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 nov 2013 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%