Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Wellness voor moeder en dochter

saunaduivelPas na vijftigste verjaardag maakte ik kennis met het fenomeen sauna. Ik wist natuurlijk al langer dat er zaken bestonden als hetelucht- stoom- en zweetbaden, maar het leek mij helemaal niks; te warm en te benauwd. Bovendien – ik beken het ruiterlijk – had ik er zo mijn ideeën over; Sodom en Gomorra gaat wat ver, maar ik verwachtte toch wel enig geloer naar lichaamsdelen die ik niet aan Jan en Alleman wilde blootstellen.

Toch wist mijn dochter mij op een gegeven moment mee te tronen. We waren ons traditionele weekendje weg; naar het Thermaalbad Arcen deze keer. Lekker ouderwets ingericht, met heerlijk warme buitenbaden. Ik hield het bij geneeskrachtige baden en rustruimtes, maar zij vond de sauna een absolute must. Toen ze ontspannen en rozig terug kwam, bleef ze op me inpraten; “Héérlijk mam, zó lekker, probeer het nou eens, je vind het vast geweldig “. Ik zei al, ik had mijn bedenkingen, maar ging toch mee toen zij een tweede ronde ging maken. Want nieuwsgierig ben ik wel en wat kon mij nou gebeuren?

Niets natuurlijk, het viel reuze mee. Niemand keek, maar ik had het Spaans benauwd. Na vijf minuten stond mijn hoofd al op plofstand. Wat een opluchting toen ik met mijn oververhitte lijf in heerlijk koel water plonsde! Pfff, dacht ik, niks voor mij, geef mijn portie maar aan de overbekende Fikkie.

zweten in de saunaMaar … zeg nooit nooit, want diezelfde middag ging ik toch nog een keer met mijn dochter mee en bleef ik de volle twintig minuten zitten. Je went er kennelijk aan. Het vocht liep in verrukkelijke straaltjes uit mijn poriën. Het was me een potje genieten, net als de duik in het zwembad daarna. Sindsdien is ons jaarlijkse (winter)weekendje weg niet compleet zonder minstens één dag naar de sauna. Ik verheug me er nu al op.

Misschien vind je deze berichten ook leuk om te lezen?
Online klantenservice
Routebeschrijving
Dagbesteding

22 reacties op “Wellness voor moeder en dochter

 1. Rebelse Huisvrouw
  11 november 2013

  Ik doe het eigenlijk nooit maar het is wel lekker ja, Voorlopig beperk ik me tot urenlang in bad liggen!

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Ik lag vroeger ook heel graag in bad, maar glibber tegenwoordig weg als ik er weer uit probeer te komen.

   Like

 2. gewoonanneke
  10 november 2013

  Ja ik had en heb hetzelfde denk ik als jij, dus het is er nog nooit van gekomen terwijl ik van veel mensen hoor dat het zo heerlijk is. Wie weet komt het ooit nog eens.

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Toch een keertje proberen, zou ik zeggen. Het is echt ontzettend lekker.

   Like

 3. Diana peterson Diana
  10 november 2013

  Klinkt goed joke je schrijft mooi en leest dus lekker weg !!ik wil graag thuis een infrarood sauna ,das lekker voor m’n reuma !!liefs xxDiana

  Like

 4. switha Ro
  10 november 2013

  En áls er mensen loeren, gewoon terugloeren 😉

  Like

 5. jeetjemina
  10 november 2013

  De mooiste sauna vind ik Thermen 2000 in Valkenburg!
  Met een buitengebied en zwembad. Heerlijk.

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Daar ben ik nog nooit geweest, maar wie weet komt het er ooit nog eens van.

   Like

 6. Appeltje
  9 november 2013

  Joke, wat heerlijk.
  Ik ben jarenlang om de week naar de sauna gegaan.
  Helaas gaat het lichamelijk niet meer.
  De laatste keer dat ik ging was heel grappig, in het bronnenbad in Nieuwe Schans.
  http://appelvrouw.wordpress.com/2011/01/07/bloot-in-de-sneeuw/

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Erg leuk dat verhaal over jouw laatste keer. Jammer dat je het lichamelijk niet meer kunt.

   Like

 7. fulpsvalstar
  9 november 2013

  Ik maak al gebruik van de sauna zolang die in ons land bekend is en vanaf 1985 hebben we zo’n ding in huis. Ik begin hierin trouw de dag en ik verbeeld me dat ik daardoor al minstens tien jaar langer leef dan artsen me voorspeld hebben.

  Like

 8. Marja
  9 november 2013

  Wij waren er verzot op en hadden een abonnement voor de vrijdagavond. Dat is al zeker 35 jaar geleden. Nu zijn het fysieke en financiële beperkingen die ons droog en koel houden. ;o)

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Ik merk in de gelegenheden waar wij komen dat er ’s avonds en in het weekend vooral veel jonge mensen zijn. Op doordeweekse dagen overdag zie je vaak ouderen en vrouwen. Jammer dat jullie niet meer kunnen.

   Like

 9. Annet Lemaire
  9 november 2013

  Oh wat aantrekkelijk geschreven…krijg er meteen zin in!
  Knap hoor Joke 🙂

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Ja ik vond het toen ook wel een doorbraak, maar nu ga ik ieder jaar een keer met mijn dochter en een keer met een van mijn zussen. Het is werkelijk vurrukkulluk (met dank aan Remco Campert).

   Like

 10. minoesjka2
  9 november 2013

  Ik heb het (voor mijn 50ste) diverse keren geprobeerd, inderdaad omdat ieder een zei dat het zo lekker was.
  Nou, ik vind er dus niets aan en heb besloten het ook niet meer te proberen. Het is mijn ding gewoon niet, en ik heb andere manieren om lekker te ontspannen.

  Like

  • jokezelf
   11 november 2013

   Iedereen heeft zijn eigen manier van ontspannen. De sauna is er een van, maar uiteraard vindt niet iedereen dat prettig of zelfs maar aangenaam. Hoe ontspan jij jezelf in het algemeen?

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 november 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: