Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lekker gewerkt?

Vorige week zat ik bij La Place met een potje thee en een koffiebroodje (smaakt heel goed zonder koffie). Ik hoopte dat ik me daar beter kon concentreren dan thuis. Verandering van omgeving en zo. Ik had een rustig hoekje van het restaurant opgezocht en was van plan me daar een uurtje of twee met fictie bezig te houden. De stekker van mijn laptop zat in een van de (schaars) aanwezige stekkerdozen. Het uitzicht was prachtig, maar de omgeving nogal rumoerig, want de meeste mensen (vooral mannen) hadden hun laptop geactiveerd en gingen vervolgens vergaderen en citeerden nu en dan op gedragen toon uit de concepten van hun jaarverslagen. Het was moeilijk om mijn gedachten bij mijn werk te houden want de gesprekken bestonden voornamelijk uit jargon dat wel logisch aandoet, maar waarmee niets gezegd wordt.

De man met de brillen Toni Ungerer 1963

De man met de brillen Toni Ungerer 1963

Aan mijn ene kant sloegen twee dikbuikige heren in maatpak zichzelf uitgebreid op de borst. De een pochte over zijn belang voor het bedrijfsleven en de ander deed duur over zijn bijdragen aan het bestuur van een zorginstelling. Miljoenen vlogen over tafel terwijl zij achteloos achterover op hun stoel zaten, een cappuccino in de hand.

Aan de andere kant ontspon zich een gesprek tussen vier Jort Kelderachtige types in strak gesneden Matthijs van Nieuwkerkjasjes.
Jort 1: “Ben je het eens dat de balans nu hangt om het bedrijf van A naar B te brengen?”
Jort 2: “Ja maar, denk ook eens na over sprekers over verantwoordelijkheid.”
Jort 1: “We kunnen een macroanalyse doen, van waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe.”
Jort 3: “We zitten nog volledig in de regie hè? Wij bepalen alles.”
Jort 4 met Vlaams accent en rommelend in zijn aktetas: “Ik zal jullie eens iets laten zien zunne, want wij  over iets gelijkaardigs. Wij besproeien het hele vakgebied èn het management. High level. Een van onze grote klanten…”
Jort 1: “Zeker, vooral op het gebied van competenties en hands-on ervaringen.”
Jort 2: “Nou nee, maar ook sociaal. Dit is conceptueel en daarna ga je nog even naar de executives, de CEO en dergelijke. De voorzitter opleidingsplaats was al naar het mediapark om de deelnemersaantallen te bekijken. Is het wel kostendekkend?”
Jort 3: “Ik zou bijna zeggen, draai gewoon met ons mee dan kunnen jullie je van jullie kant oriënteren. Sponsor ons. Tegen gereduceerde tarieven, dat kan heel leuk zijn. We moeten de regie ff terugpakken en ik vind het leuk om dit samen met jullie te doen.”
Jort 2: “Alle huisartsen in de regio. Dat is niet zo gemakkelijk.”
Jort 4: “Er zijn een paar basale en essentiële uitgangspunten wat mij betreft; je bent zo goed als je laatste congres.”
Jort 1: “Met alle respect voor bruggenbouwers, maar ik vind in het middenland; hoe gaan we nou met zijn allen vooruit? De governence en alles hebben we het nu over gehad, maar vooruit jongens, cut the crap; ondernemen, kom op, dat is waar iedereen mee bezig is!”

Het moge duidelijk zijn dat ik die dag geen fictie schreef.

****************

Geschreven voor WE300 november met als thema “verhalen”. Spelregels; schrijf een stukje van 300 woorden over een opgegeven woord zonder dat woord in het stukje te gebruiken. Meer lezen en/of ook meedoen? Kijk dan bij Plato.

22 reacties op “Lekker gewerkt?

 1. Marion Driessen
  21 november 2013

  Naast zo’n gesprekken kun je haast niets meer verzinnen, Joke, die zijn al fantasievol genoeg 😉

  Like

 2. Marja
  21 november 2013

  En daar verdienen ze dik geld mee. Logisch dat je hier over moest schrijven. Knappe WE.

  Like

  • jokezelf
   23 november 2013

   maar dus vééél te lang

   Like

 3. platoonline
  21 november 2013

  Ik haat dat soort lui. Ik kan me voorstellen dat je er wel over MOEST schrijven.
  Je kan wel zien dat je (in zekere zin) in de ban van de heren was, want je hebt van de WE-300 meteen maar een WE 500 gemaakt (maar dan ook precies en zonder de titel van de foto mee te rekenen).

  Zullen we maar zeggen dat het onder deze omstandigheden niet anders kon? 🙂

  Like

  • jokezelf
   23 november 2013

   500??? dat heb ik niet eens opgemerkt. Ik heb enorm zitten schrappen hahaha. Toch nog teveel dus. Sorry hoor ;-0

   Like

 4. Pingback: WE-300: November 2013 | Platoonline

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: