Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Van kinderschoenen tot sensible shoes

Tot 2006 werkte ik als psycholoog in de ARBO-zorg en had ik voornamelijk te maken met werknemers, mensen van 20 tot 60 jaar oud. Maar in juli van dat jaar verzette ik mijn bakens; ik ging werken bij een GGZ op een afdeling voor ouderen, wat een andere tak van sport bleek te zijn.

De oudere medemens (ik ben er zelf een ;-)) lijkt in veel – zo niet alle – opzichten op het jongere exemplaar, maar als hij nóg ouder wordt*, gaat hij op een aantal punten wat afwijken. Hij reageert trager en komt langzamer to the point, en daarbij zijn zijn problemen meestal ingewikkeld en soms verwarrend.

.

Veel cliënten van onze ouderenpoli zagen erg op tegen gesprekken met een psycholoog. Want als je rond je tachtigste voor het eerst naar een GGZ-poli komt, heb je heel wat meegemaakt. Mensen boven de zeventig zijn so wie so niet gewend om het hart op de tong te hebben. Integendeel; zij moesten hun hele leven flink zijn en hielden hun zorgen  zoveel mogelijk voor zich. En, net als iedereen, zijn veel ouderen bang dat ze gek zijn als ze met een psycholoog moeten praten, of denken ze dat ik door ze heen kan kijken. Gelukkig viel het bijna altijd erg mee; eigenlijk was ik wel een beetje een gewoon mens. En dan vonden ze het heerlijk om eindelijk eens uitgebreid hun verhaal te kunnen doen.

.

In 2006 stond de ouderenpsychiatrie nog in de kinderschoenen. Er werd al wel veel onderzoek gedaan, maar therapieën, richtlijnen, protocollen en medicatie waren nog toegesneden op volwassenen tot een jaar of 60. We moesten dus nog veel zelf uitvinden. Met man macht werd dan ook gewerkt aan het dichten van de kenniskloven en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want de laatste jaren is er een levendige uitwisseling van kennis en kunde, getuige alle informatie bij het Nederlands Centrum voor Ouderen Psychiatrie (Het Trimbos Instituut). De kinderschoenen zijn, om met de Amerikanen te spreken; sensible shoes (verstandige stappers) geworden.

nieuwe schoenen scamp

De grote vraag is of dit allemaal voldoende is voor de toekomst, omdat we als behandelaars steeds afhankelijker worden van de zorgverzekeraars die ieder jaar goedkopere zorg inkopen. Maar dat is een ander verhaal.

.

.

*  Grappige non-wetenswaardigheid;
Gerard de Vries van Radio Veronica noemde, in zijn verzoekplatenprogramma in de
 jaren zestig van de vorige eeuw, tachtig jaar en ouder de leeftijd van de zéér sterken.
Uit eerbied ging hij dan staan voor de microfoon, wat niemand zag natuurlijk.

.

23 reacties op “Van kinderschoenen tot sensible shoes

 1. Marja
  25 november 2013

  Tof van Gerard de Vries.

  Like

 2. minoesjka2
  25 november 2013

  Het is maar goed ook dat die kinderschoenen ondertussen comfortabele stappers zijn geworden.
  Toch kom ik vaak oudere tegen die (na een ingrijpende gebeurtenis) een heel eind komen met hun houding van niet zeuren maar doorgaan en flink zijn. Het is vaak hun overlevingstechniek denk ik wel eens. En sommige “jongeren” zijn al bang dat ze niet normaal zijn en een psycholoog nodig hebben als ze huilen omdat er net ingebroken is.

  Like

  • jokezelf
   26 november 2013

   Tuurlijk, je kunt een heel eind komen met doorgaan en flink zijn. Dat is een hele goede houding en ook ik hang de visie “niet lullen maar poetsen” aan. Maar als je niet verder komt, dan zijn een of meer gesprekken met een psycholoog een goede investering.

   Like

   • minoesjka2
    26 november 2013

    Ja, inderdaad een hele belangrijke en nuttige investering, helemaal met je eens 🙂

    Like

 3. Annet Lemaire
  25 november 2013

  Mijn vader was tot op hoge leeftijd behoorlijk recht voor z’n raap!
  Het hart op de tong. Ik heb dat ook. 🙂

  Like

  • jokezelf
   26 november 2013

   Het geldt ook niet voor alle ouderen 🙂

   Like

 4. Appeltje
  25 november 2013

  Die schoenen kun je tweeërlei opvatten wat betreft het verstandig stappen 🙂

  Die non-wetenswaardigheid vind ik erg leuk.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 november 2013 door in Zorg en Welzijn en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: